De games van 2019: Shenmue III – Dit is straks misschien wel één van de meest bijzondere games die we als gamer mogen spelen. Shenmue I & II waren destijds de reden om een Dreamcast te halen. De console is echter geflopt en daarmee werd ook de Shenmue franchise stopgezet. Als de meest dure games ooit gemaakt in hun tijd moesten de fans het hiermee doen, terwijl Shenmue II een onafgemaakt verhaal achterliet. Het bijzondere verhaal en de gameplay zijn iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds overeind staat, zo ver waren de games hun tijd toen vooruit. Dankzij één van de meest succesvolle Kickstarters ooit komt er na 12 jaar eindelijk een nieuw deel, want we hopen Shenmue III in 2019 toch echt te gaan zien.

Shenmue III – Je volgt het verhaal van Ryo, een jonge vent wiens vader voor zijn ogen vermoord werd en dat in de familiedojo. De moordenaar wilde een bepaald object hebben, maar de vader van Ryo verzette zich tegen hem. Vol ongeloof ging Ryo op onderzoek uit om erachter te komen wat deze bizarre gang van zaken te betekenen had. Dat vormde de aanzet voor een mooi avontuur en dat verhaal zal nu eindelijk een vervolg krijgen. Shenmue III kent weer een open wereld, maar je moet geen GTA-taferelen verwachten. In deze wereld zul je moeten onderzoeken, gesprekken moeten voeren en meer, wat op een zeer boeiende en aantrekkelijke manier gepresenteerd zal worden. Tenminste, als we van de voorgaande delen uitgaan.

blank

De games zijn rijk aan detail. Je kan met iedereen een woordje wisselen en de omgevingen hebben altijd een hoog interactie gehalte gehad. Dat was voor z’n tijd iets ongekends en daarom is het niet zo gek dat de games ontzettend duur waren om te maken. Van Shenmue III weten we qua mogelijkheden en gameplay nog niet veel, maar het principe zal in de kern hetzelfde blijven. Naast het onderzoeken zul je tegen problemen aanlopen en dat zal voor onverwachte situaties zorgen. Niet heel gek als je nagaat dat je vader zomaar vermoord werd, dan komen er natuurlijk meer gevaren op je af, omdat je zelf alles aan het onderzoeken bent. Dat brengt ook weer vechten met zich mee en dat zal gaan op basis van een beat ‘m up stijl. Kortom, erg veel knopjes rammen, met genoeg mogelijke combo’s om het interessant te houden.

Voorlopige verwachting: Shenmue III wordt natuurlijk het verlengstuk van de twee voorgaande games, maar we betwijfelen of dit nieuwe deel net zo’n impact zal hebben als de twee games vroeger. Dat hoeft op zich geen vereiste te zijn, maar het maakte van de twee games toen natuurlijk wel cult-klassiekers. Shenmue III moet het vooral hebben van het voortzetten van het verhaal en daar zijn we natuurlijk ontzettend benieuwd naar. De weinige beelden die we tot op heden hebben mogen aanschouwen zagen er op zich goed uit, maar we zullen niet ontkennen dat er nog een hoop gedaan moet worden alvorens de game in de schappen ligt. Met nog een flink aantal maanden te gaan is het aan Yu Suzuki om er echt een waardig derde deel van te maken.