Wie graag een bundel met kerst items wil kopen in Fallout 76, is daar €19,99 aan kwijt. Dit pakket bestaat uit een paar virtuele extra items, vandaar dat Eurogamer vandaag meldt dat de prijzen in de in-game store van Fallout 76 compleet uit de hand aan het lopen zijn. Wil je een leuk bord voor je kamp? Dat is dan €15 wat je mag afrekenen.

We zijn op zich wel gewend aan het gegeven dat cosmetische items geld kunnen kosten, zoals we dat ook zien in GTA Online, fighting games en Fortnite om maar wat te noemen. Maar Fallout 76 moet nog een spelersbasis opbouwen en vraagt nu al torenhoge prijzen. De Atom Store maakt het behoorlijk bont, want zelfs simpele emotes in de stijl van kerst kosten je al €19,99.

Een paar items bij elkaar zijn dus al duurder dan de game zelf en daardoor is de balans wel erg zoek. Op Reddit melden gebruikers ook dat de stijging van de prijzen in de Atom Store zeer zorgwekkend zijn voor de verdere ontwikkeling van de game.

“Most of us agree that the pricing is out of hand in the Atom shop,” staat er. “But this santa outfit set just dropped at $20.00. That’s $20.00… 1/3 of the full game. Twice as much as most DLCs combined. I don’t know how else to express it. Far Harbor took me like two months to complete alone, and I’m pretty sure I paid $20.00 for the entire Fallout 4 season pass (all DLCs). This santa outfit will be relevant for less than two weeks. COME ON BETHESDA! Fallout 76 is already selling for $26.00 at some retailers!”

Gezien de moeizame start van Fallout 76, vinden de vroege spelers dit vooral een klap in het gezicht. Zij hebben vanaf het begin achter Bethesda gestaan en krijgen nu te maken met immens hoge prijzen, die het spel ook voor hen nu verpest. Het lijkt wel alsof Bethesda wil dat Fallout 76 faalt, iemand schrijft: “Ik doe mijn best om Bethesda te blijven ondersteunen, maar op deze manier wordt dat een steeds grotere uitdaging”.

Fallout 76 geeft spelers wel Atoms wanneer zij de game spelen, maar dit droogt op wanneer je de endgame hebt voltooid. De items zijn uiteraard puur cosmetisch en beïnvloeden de gameplay niet, maar het heeft ook geen positief effect op de economie van de game. Vooral vanwege het feit dat de Atom Store steeds en steeds duurder lijkt te worden. Spelers willen toch tijd doorbrengen in de game en hun kamp aankleden, maar als dat zo ontzettend duur is, dan haken spelers snel af.