Review: Nacon Daija Arcade Stick – A new fighter has entered the ring! En dan hebben we het niet over de minste, namelijk Nacon. Zij zijn in PS4 land natuurlijk bekend geworden met hun Nacon Revolution Pro controller, die door velen als één van de fijnste (pro) controllers voor de PS4 wordt gezien. Nu stormt Nacon ook de markt van de arcade sticks binnen om het op te nemen tegen jongens als Hori, maar vooral ook tegen Razer en hun Panthera arcade stick.

Round 2…

Ruim een jaar geleden kon je bij ons de review lezen van de Razer Panthera, een arcade stick die zichzelf probeerde te onderscheiden door middel van easy-modding. Je trekt zo de klep open en alles, van de knoppen tot de joystick, ligt open en bloot om door jou gemodificeerd te worden. Op papier vonden we dat absoluut geen slecht concept en ook de stick zelf was best wel prima te noemen. Waarschijnlijk dachten ze bij Nacon na de Revolution Pro versus de Razer Raiju, waarbij Nacon als onbetwiste winnaar uit de ring kwam, dat ze het arcadestickgevecht ook wel van Razer konden winnen.

Laten we beginnen met de algehele kwaliteit van de arcade stick. Wat ons direct opviel, was het gewicht van de Nacon Daija. Het is absoluut geen lichte jongen en dat mag bij een arcade stick ook wel. Nog mooier vonden we eigenlijk de afwerking van de stick. Waar veel fabrikanten kiezen voor een glossy finish om de randen, heeft Nacon gekozen om de zijkanten van mat stevig kunststof te voorzien. Een goede keuze in onze ogen, want hoe je het ook wendt of keert: een controller behandel je toch niet altijd met fluwelen handschoenen en als er eenmaal een kras op zit, baal je hoe dan ook.

Wat we redelijk interessant vinden, is de plaatsing van de functieknoppen. Deze zitten namelijk allemaal aan de rechterkant op de zijkant, tot onze ergernis. Misschien ligt het aan de manier waarop wij spelen, maar vooral de PlayStation-knop zit op een erg hinderlijke plek. Tijdens het spelen van een aantal games hebben we de PlayStation knop meermaals per ongeluk aangeraakt, ook midden in gevechten, met als gevolg dat het thuisscherm van de console plots naar voren kwam. De meeste arcade sticks hebben deze knop meestal gewoon bovenop zitten, maar Nacon wilde hier waarschijnlijk een wat “cleanere look” mee verkrijgen. Dat is ze gelukt, maar tegelijkertijd is het bijzonder hinderlijk tijdens het spelen.

blank

Compleet pakket

Wanneer we de stick openmaken zien we veel gelijkenissen met de eerder genoemde Razer Panthera. Alles is goed te bereiken om zo naar jouw wens de stick te kunnen modden. Wat we erg netjes vinden is wat we verder nog in de stick aantreffen. Zo zit er een extra knop voor de joystick bij en zodoende kan je kiezen voor een standaard balletje of een knuppel. Ook vinden we een schroevendraaiertje en een ijzerplaatje in de stick, om zo de platte schroef onder de joystick los te kunnen draaien. Hiermee kan de knop gemakkelijk vervangen worden.

Lekker spelen

We hebben de Nacon Daija onderworpen aan Guilty Gear Xrd Rev 2, Ultimate Marvel vs. Capcom 3 en Tekken 7 tijdens de review. Deze games laten zich in principe allemaal besturen met zowel een analoge stick als de d-pad op een standaard controller. Gek genoeg wilde Tekken 7 niet werken zonder de functie schakelaar op de zijkant van de Daija op d-pad in te stellen. Dit maakt verder tijdens het spelen vrij weinig uit, aangezien de stick een goede uitlijning heeft naar de acht punten toe, maar toch is dit wat opmerkelijk. De standaardknoppen van de Daija zijn eigenlijk gewoon prima te noemen, want ze geven een prettige feedback en voelen ook zeer stevig aan.

blank

Ze flikken het gewoon weer

Als je nog wat is bijgebleven van de controller-war tussen Nacon en Razer, dan weet je dat de Nacon Revolution Pro wat lichter was voor de portemonnee in vergelijking met de Razer Raiju. Natuurlijk een groot pluspunt en dat is nu wederom het geval. De Nacon Daija heeft een adviesprijs meegekregen van 200 euro tegenover de 240 euro die Razer voor de Panthera rekent. Een prima prijs voor een prima product, durven wij te stellen, want je krijgt absoluut waar voor je geld.

Conclusie

De Nacon Daija laat zijn directe tegenstander, de Razer Panthera, bijna alle hoeken van de ring zien. De algehele kwaliteit is solide, het pakket is erg compleet met alle extra’s die we ook nog in de stick aantreffen en de prijs is gewoonweg prima. Het enige minpunt waar we maar niet met ons hoofd bij kunnen, is de vervelende plaatsing van de functie knoppen. Deze had Nacon net zoals zijn concurrenten makkelijk op de bovenkant kunnen plaatsen en niet op zo’n vervelende plek als de zijkant. Wanneer je de stick weer even terug wil schuiven op jouw schoot, druk je gewoonweg te vaak per ongeluk een functietoets in waardoor de game wordt onderbroken. Voor de rest hebben we weinig op dit product aan te merken. Chapeau!

Pluspunten

  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Makkelijk modden
  • Meegeleverde tools

Minpunten

  • Zéér vervelende plaatsing van functietoetsen

-