Pinkerton is naast een detective agentschap in de game Red Dead Redemption 2, ook een echte real-life ‘private security & detective agency’ in de Verenigde Staten. Het Pinkerton National Detective Agency is een particulier detectivebureau dat ontstaan is uit de “North-Western Police Agency” en dit bedrijf werd in 1855 opgericht door Allan Pinkerton.

Nu heeft Pinkerton een aanklacht ingediend tegen Rockstar Games, omdat hun naam geschaad zou worden in de game Red Dead Redemption 2. Zij zijn van mening dat hun detective agentschap in een negatief daglicht wordt gezet en dat dit hun bedrijf schaadt. Verder eisen zij ook royalties of een afkoopsom voor het gebruik van de naam in de game, zo meldt The Verge.

In Red Dead Redemption 2 worden Pinkerton agenten ook wel Pinkertons genoemd en zij worden neergezet als de antagonistische club die constant jaagt op de Dutch van der Linde gang. Het is niet de eerste keer dat Pinkerton voorkomt in een entertainment product, er bestaan ook genoeg films waarin de club een rol speelt.

Take-Two heeft nu op haar beurt de Pinkerton National Detective Agency ook voor de rechter gesleept en dan wel om het feit dat de naam valt onder de ‘fair use policy’. Deze is beschermd door het Eerste Amendement in de Verenigde Staten en Rockstar meldt ook dat de game zich in de 19e eeuw afspeelt en dat de representatie dus wel degelijk authentiek is.

Het is niet de eerste keer dat Rockstar te maken krijgt met rechtszaken, daar bestaat een lange historie van met de meest uiteenlopende zaken.