In Italië is Sony behoorlijk op de vingers getikt door de AGCOM, oftewel de Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni. Dit is een door de overheid aangestelde organisatie die toezicht houdt op alles wat met (tele)communicatie te maken heeft. Zij hebben middels een onderzoek bepaald dat Sony een boete moet betalen voor misleidende informatie omtrent het gebruik van PlayStation Plus en de mogelijkheid om online te kunnen gamen.

Sony heeft volgens de AGCOM niet genoeg gedaan om consumenten te informeren over het nodig hebben van PlayStation Plus om online te kunnen gamen. Er komen immers extra kosten bij wanneer je online een game wilt spelen en dat is in principe niet erg, maar Sony zou consumenten hier beter over moeten gaan voorlichten, aldus AGCOM.

Op de console verpakking van de PS4 lees je wel wat terug over PlayStation Plus en dat dit nodig is om online te kunnen gamen, maar dit staat heel klein in de hoek. Op games zelf vind je nagenoeg geen informatie over deze vereiste en in de PlayStation Store bij games zie je ook slecht dat er PS Plus nodig is, zegt AGCOM.

De twee miljoen euro boete is natuurlijk slechts een kleinigheidje voor een bedrijf als Sony, maar het feit dat men op de vingers is getikt door de overheid zit ze ongetwijfeld niet lekker. Of de conclusie van het Italiaanse onderzoek effect gaat hebben in andere Europese landen moeten we nog afwachten. Sony heeft nog niet laten weten wat voor maatregelen zij gaan treffen om de PlayStation Plus vereiste voor online games duidelijker te maken.