DLC Special: Assassin’s Creed: Odyssey – Legacy of the First Blade – Episode 2: Shadow Heritage – Na Assassin’s Creed: Odyssey is het verhaal inmiddels verder gegaan met het volgende hoofdstuk en dat is Legacy of the First Blade. De eerste uitbreiding vertelde het verhaal van Darius, de eerste bezitter van ‘The Hidden Blade’. Tevens maakte je als speler kennis met zijn zoon Natakas. Zo ontspon zich een verhaal waarin je er eveneens achter kwam dat er een nieuwe vijand aan de Griekse horizon verschenen was. Deze vijand is ‘The Order of the Ancient’ en deze volgende occulte sekte geeft zich niet zomaar gewonnen. Dat laatste wordt wel duidelijk in dit vervolg wat de subtitel ‘Shadow Heritage’ draagt.

Een grote rotzooi door The Tempest

Bij de start van dit nieuwe verhaal krijg je een aanwijzing dat je moet afreizen naar Achaia, een noordelijk gelegen Griekse provincie. Daar aangekomen maak je weer contact met Darius en Natakas, de twee hoofdpersonen uit het vorige deel. Al snel blijkt dat The Order of the Ancient verre van verslagen is. Sterker nog, deze groep is nu bezig om haar greep in dit nieuwe gebied te verstevigen. De bevolking wordt onderdrukt en in de haven is het één grote rotzooi. Veel schepen worden verwoest en dat gebeurt allemaal onder aanvoering van ‘The Tempest’. Deze vrouwelijke leider heeft zo haar eigen agenda. Zij is namelijk bezig om voor zichzelf een speciaal wapen te laten bouwen voor haar schip. Dit wapen spuwt vuur en daarmee kan zij alle schepen in haar omgeving makkelijk verslaan. Het is overigens een wapen wat jij later ook voor jouw eigen schip kan verkrijgen.

Aan jou de schone taak om ook deze dreiging weer een halt toe te roepen. Om dit voor elkaar te krijgen werk je wederom samen met Darius en Natakas. Ditmaal wordt flink de nadruk op de gevechten gelegd. Zo zul je een behoorlijk aantal huurlingen één voor één moeten verslaan, die allemaal op pad worden gestuurd om jou te stoppen. Het is namelijk erg in het belang van The Order of the Ancient dat jij, Darius en Natakas uit de weg worden geruimd. Daarbij kan je er ook nu weer voor kiezen om een aantal leden van deze sekte één voor één op te sporen en uit te schakelen. Om het je wat gemakkelijker te maken krijg je er met ‘Rapid Fire’ een nieuwe eigenschap bij. Hiermee kan je met je boog namelijk meerdere pijlen tegelijk heel snel achter elkaar afvuren, wat erg handig is.

Veel nieuwe dreigingen die weinig nieuws brengen

Er zijn dus behoorlijk wat nieuwe dreigingen aan de horizon verschenen. Dat maakt echter niet dat je behoorlijk vernieuwende of echt andere missies krijgt voorgeschoteld. Je bent vooral bezig met een heleboel van dezelfde soort gevechten door te ploegen. Plus dat je her en der aanwijzingen moet onderzoeken om daarna personages te ondervragen of op te jagen. Het verhaal is dit keer ook niet van het niveau zoals dat in de eerste uitbreiding het geval was. De nuance is wel dat dit een vervolg is en de verrassing er daardoor sowieso wat van af is. Toch hadden iets meer gevarieerde missies niet misstaan, want het is nu vooral meer van hetzelfde.

blank

Doordat het allemaal zo herkenbaar is, krijg je erg het gevoel dat je met een minder aantrekkelijk opwarmertje bezig bent dat de opmaat moet vormen voor het slotstuk. Al met al zul je weer zo’n vijf uur bezig zijn met deze nieuwe content. Die content is het overigens wel waard om te spelen als je het verhaal van de vorige uitbreiding gevolgd hebt, ook al is het deze keer dus wat minder interessant. Leuk is overigens dat je weer met verschillende eindes te maken krijgt, wat afhankelijk is van welke keuzes je hebt gemaakt. Elk einde zorgt weer voor een specifieke persoonlijke ontwikkeling en dat geeft het een kleine meerwaarde.

Conclusie

We kunnen er dit keer kort over zijn. De tweede uitbreiding voor Assassin’s Creed: Odyssey is niet zo goed als de eerste. Het verhaal is ditmaal minder spannend en het geheel voelt heel erg als meer van hetzelfde aan. De missies die je krijgt voorgeschoteld zijn weinig gevarieerd en ook weinig uitdagend. Je kan dan wel weer een nieuw wapen voor je schip vrijspelen en ook krijg je een nieuwe eigenschap om te ontgrendelen, maar toch kunnen we er niet omheen dat deze tweede episode vooral aanvoelt als een matig opwarmertje voor de derde en tevens laatste episode die in maart verschijnt.