Stiekem baal ik een beetje dat PlayTV en IP-TV niet mogelijk is in de Benelux. Nederland en België lopen qua techniek veelal achter op landen als Amerika, Engeland, Korea en Japan. Een tijdje geleden is PlayTV voor de PlayStation 3 op de markt gebracht in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Dit apparaatje heeft een dual-tuner en PVR software nodig om de PS3 te veranderen in een veelzijdig mediacenter. Je kan ermee TV kijken, programma’s opnemen en opgenomen programma’s overzetten op je PSP. Dit klinkt natuurlijk als een enorm leuk apparaatje, en dat is het ook maar jammer genoeg is het alleen niet verkrijgbaar in Nederland. En ook al zou je het importeren, dan nog heb je er weinig aan gezien het enkel free-to-air zenders oppikt via DVB-T.

De zenders die je in Nederland gratis kunt ontvangen zijn Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 en je regionale zender. In Vlaanderen is dit net zoveel namelijk VRT één, Ketnet/Canvas en Ketnet+/Canvas+. En dan moet je ook nog eens een antenne hebben wil je deze kanalen op PlayTV ontvangen. Dit stopt mij er echter niet van om TV te krijgen op mijn PlayStation 3, en dit is me tot dusverre gelukt. Opnemen etc. is nog niet mogelijk maar ik kan in principe elke internet live stream via het MMS-protocol ontvangen. Er bestaat op het moment een breed scala aan live streams van zowel TV-zenders als amateurs die zelf films uitzenden. De ‘illegale’ links kan ik je helaas niet geven maar met een beetje zoekwerk vindt je al snel streams van bijvoorbeeld Eredivisie Live en Cartoon Network via het MMS-protocol.

Je PC en PS3 Internet-TV klaarmaken

Het eerste wat je moet doen is je PC en PS3 Internet-TV klaarmaken. Dit doen we met PS3 Media Server, een ontzettend veelzijdig programma waar je eerder al hier een tutorial van kon lezen. Dat programma kun je hier downloaden en is verkrijgbaar voor Mac, Linux en natuurlijk Windows. Installeer dit programma volgens de stappen en in principe kun je alle opties laten zoals het is, start het daarna op. Wanneer je dit gedaan hebt zul je zien dat, mits je PS3 en PC/Laptop in hetzelfde netwerk zitten, je PS3 de media server vindt.

media

Wanneer je dit gelukt is werkt PS3 Media Server en kun je hem eerst weer afsluiten. Mocht je hem niet aan de praat krijgen, lees dan even dit topic door en ik ben haast wel zeker dat je je antwoordt zult vinden. Zoniet? Kun je altijd even een reactie hieronder plaatsen.

TV-Kanalen toevoegen

Nu je zowel je PS3 als Laptop/PC hebt klaargemaakt voor Internet-TV gaan we kanalen toevoegen. Zoals ik al eerder zei kan ik enkel de ‘legale’ kanalen geven en zul je de ‘illegale’, mits je die wilt gebruiken, zelf moeten zoeken. Ga nu op de Laptop/PC waar je PS3 Media Server op hebt geïnstalleerd naar de volgende map ‘C:Program FilesPS3 Media Server’. Dit is de standaard installatie directory, heb je een ander gekozen? Ga dan naar de map die je zelf hebt opgegeven. Deze map ziet er als volgt uit:

media

Je ziet hier een file genaamd WEB.CONF, open deze met je favoriete texteditor. In deze file zie je een hoop aantal lijnen en url’s, degene waar wij (eerst) voor gaan zijn de regels die beginnen vanaf ‘#internet tvs’. Hier gaan we twee nieuwe regels aan toevoegen, deze regels zijn 101TV en HumorTV van de publieke omroep. Deze regels zijn als volgt:

videostream.Web,TVs=101 TV,mms://livemedia.omroep.nl/npo-public?x=1&sid=bnn101tv-bb-nl,http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a1829fe45b08.jpg
videostream.Web,TVs=Humor TV,mms://livemedia.omroep.nl/npo-public?x=1&sid=varahumor-bb-nl,http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4a182eeedae62.jpg

Indien je dit goed hebt gedaan ziet je config er net zo uit als deze, zo niet, zorg er dan voor dat je het net zo gedaan hebt als de link. Klik nu op ‘opslagen’ en start je PS3 Media Server weer op.

De kanalen bekijken

Nu je de PS3 Media Server weer opgestart hebt verhuizen we even naar onze geliefde zwarte glimdoos, je PS3 dus. Navigeer onder het Video-icoon naar PS3 Media Server. Kies nu voor Web -> TVs, je ziet dan als goed is het volgende.

media

Wanneer je op HumorTV of 101TV klikt zul je zien dat het kanaal start en je dus TV kunt kijken. Wanneer je eigen links hebt kun je deze gemakkelijk toevoegen, het enige wat je hoeft te doen is een nieuwe regel aan te maken net zoals die van HumorTV of 101TV en attributen als links en naam te verplaatsen met die van de desbetreffende stream. Tevens zal het je niet onopgemerkt zijn dat je ook dingen als shoutcasts kun configureren, hier kun je bijvoorbeeld Internet Radio’s aan toevoegen zoals SlamFM of Radio 538, net wat je smaak is. Ik raad je dan ook aan met de config te spelen en je ervaringen hieronder met anderen te delen. Indien je een hele vette config hebt met heel veel streams aarzel dan niet om de link hieronder te posten en dan zorgen wij ervoor dat je config vermeldt wordt in het artikel. Veel succes!