Review: Kingdom Hearts III


Review: Kingdom Hearts III – Daar zijn we weer, een langverwachte titel. Aangekondigd op de E3 in 2013 en nu dan toch eindelijk verkrijgbaar. De Kingdom Hearts-serie is onderhand haast niet meer bij te houden met alle prequels, prologues en noem maar op. Mocht je deze serie de afgelopen jaren in zijn geheel hebben gevolgd, dan is de kans zeer groot dat je een flink arsenaal aan handhelds thuis hebt liggen. Of je hebt natuurlijk alle HD Remix delen in huis gehaald voor de PlayStation 4. Het moment is nu echter daar, dit is hem – hét vervolg op Kingdom Hearts II, een game die inmiddels alweer uit 2006 stamt. Dames en heren, wij vertellen u graag over…

Kingdom Hearts… 2.9?!

De game begint met een kleine herhaling van het einde van Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep -A fragmentary Passage-. Deze eindigde namelijk met Sora, Goofy en Donald Duck die weer richting Olympus gingen om Hercules op te zoeken. Dit diende tevens als sneak-peak voor Kingdom Hearts III. Sora is eerder namelijk al zijn krachten verloren, net als Hercules, en wordt verzocht om te kijken of hij wat van Hercules kan leren om zijn krachten weer terug te krijgen. Het antwoord van Hercules? Wanneer alles op het spel staat, zal je hart je de weg laten zien.

Na dit ietwat teleurstellende antwoord gaat Sora verder zoeken na wat advies van Yen Sid. Terug op het Gummi-ship neemt Ienzo contact op met Sora om hem te vertellen dat zijn hart niet alleen aan hemzelf toebehoort, maar ook aan Roxas, de nobody van Sora. Na dit nieuws zetten we onze reis voort naar Twilight Town om op zoek te gaan naar Roxas, maar niemand van Sora’s oude vrienden lijkt nog te weten wie Roxas is. Ook denkt iedereen Sora recent nog gezien te hebben, maar voor Sora voelt het als een eeuwigheid geleden aan. Er is weer iets niet in de haak en dat mogen we gaan uitzoeken.

Een solide basis

Kingdom Hearts III is qua gameplay niet al te veel veranderd ten opzichte van diens voorgangers en dat is een verstandige keuze geweest. De gevechten blijven gewoonweg leuk en alle aanvallen en spreuken zijn simpel om uit te voeren. Wel voelt het besturen van Sora bij vlagen nog vrij houterig aan, iets wat duidelijk is mee gekomen uit de oudere delen. Iets meer finesse had anno 2019 wel gemogen, gezien het huidige arsenaal aan actie-RPG’s. Square Enix had bijvoorbeeld wel wat meer bij hun eigen Final Fantasy XV mogen afkijken, aangezien die game toch wat soepeler speelde.

Ook aan het levelsysteem en de items is weinig veranderd en alles voelt daardoor weer erg vertrouwd aan… Net als de gameplay misschien, die net wat té vertrouwd aanvoelt in sommige opzichten. Drastische aanpassingen hadden wat ons betreft echt niet gehoeven, maar we kregen af en toe wel het gevoel dat we een wat oudere game aan het spelen waren in plaats van een nieuwe titel in 2019. Kingdom Hearts III is natuurlijk in bepaalde mate een grote nostalgische trip, maar er zijn ook grenzen. Iets wat Kingdom Hearts III in ieder geval niet is, is vernieuwend.

Nieuw in dit deel

Wel is er een gigantische hoeveelheid aan nieuwe speciale aanvallen toegevoegd. Deze variëren van het oproepen van diverse karakters om jou te assisteren tot heuse attracties uit Disneyland, die je kan oproepen en besturen. Denk aan een carrousel die vuurwerk afschiet, het Thunder Mountain treintje van waar je vijanden onder vuur kan nemen… het is gewoonweg allemaal heel erg creatief. Dit is toch wel het sleutelwoord voor de Kingdom Hearts-serie: creativiteit. De game wist ons op vele momenten te verrassen met zijn design en dat is natuurlijk altijd goed.

Ook is het Gummi-ship uitgebreid. Wanneer je naar een andere wereld reist, krijg je de volledige controle om zelf het Gummi-ship daarheen te sturen. In het sterrenstelsel kan je diverse vijanden aantreffen, waar je het tegen op mag nemen, maar je kan ook voorwerpen vinden die je later met Sora kunt gebruiken, of punten om je Gummi-ship verder mee te versterken. Het opnemen tegen de vijanden zorgt er natuurlijk ook voor dat jouw Gummi-ship krachtiger wordt. De speelstijl en mogelijkheden tot upgraden zijn voor het Gummi-ship in ieder geval drastisch verbeterd.

Prachtig, maar…

Laten we vooropstellen dat de nieuwe omgevingen van Kingdom Hearts III er werkelijk waar prachtig uit zien. In de Toy Box waanden wij ons daadwerkelijk in een Pixar film, en ook de meer moderne creaties, zoals de wereld van Frozen en Big Hero 6, komen op prachtige wijze tot leven. Petje af voor de stijl die Square Enix gehanteerd heeft voor de Pirates of the Carribean wereld, waar een soort perfecte middenweg gekozen is tussen geanimeerd en realisme. Alles spetterde gewoon van ons scherm af en het blijft een genot om naar te kijken, maar helaas kwam in sommige gevallen toch luiheid even om de hoek kijken.

De eerste wereld waar we voet in mochten zetten was Olympus, een oude bekende. Dit viel absoluut te zien. Deze wereld zag er heel erg middelmatig uit, dusdanig middelmatig dat we bang waren dat de rest van de game ook zo zou ogen. Ons vermoeden is dat ze voor dit segment, naast anderen, gewoonweg de oude ontwerpen van de PlayStation 2 games hebben gepakt en deze met een redelijke poetsbeurt in de Unreal Engine hebben gepompt. We kijken naar de game voor wat het nu is, een vervolg waar we zo’n 12 jaar naar hebben uitgekeken en dan gaan zulke zaken vrij snel opvallen.

Bedriegen mijn oren mij?

Oh mensen, het sound design. Waar we afgelopen E3 met de trailers gewoonweg dachten dat er een foutje was gemaakt in het sound design, blijkt dit toch deels mee te zijn gekomen naar de game. De muziek is werkelijk érg goed en het is leuk om te horen dat Square Enix toch een flink aantal van de originele stemacteurs van diverse Disney producties heeft weten op te trommelen, maar waarom klinkt het af en toe dan zo misplaatst? Het is niet slecht, het is ook niet echt goed, maar gewoonweg raar. De vinger op de zere plek leggen lukt ons echter ook niet, gezien alle juiste ingrediënten in principe aanwezig zijn. Gemengde gevoelens alom, maar ondanks dat blijft het toch een feest van herkenning met onder andere James Woods als Hades en oudgediende Jim Cummings in zijn diverse rollen.

Conclusie

Kingdom Hearts III is absoluut een goede game, zonder twijfel. Elke Disney-fan, of fan van de Kingdom Hearts-serie kan deze game gewoon blindelings aanschaffen. En ons vermoeden is dat de laatstgenoemde dit natuurlijk al gedaan heeft. Maar toch, als wij met een kritische blik kijken en onze nostalgie-bril even afzetten, is het alles behalve een perfecte game. De combat-mechanics werken, maar voelen verouderd aan. Goed zijn dan weer alle nieuwe speciale moves die echt een spektakel op je scherm toveren. Alle nieuwe gebieden zijn onbegrijpelijk prachtig en in het geval van sommigen waan je jezelf écht in de film. Het is leuk om veel van de bekende stemmen terug te horen, maar toch lijkt er iets niet goed te zijn gegaan bij de sound editing en dat is jammer. Maar al met al kunnen we Kingdom Hearts III zeker wel aanraden, omdat je buiten de genoemde punten heel erg veel plezier aan de game zult hebben.

Pluspunten

  • Disney magie!
  • Goede ontknoping van het verhaal
  • Gummi-ship nu daadwerkelijk leuk
  • Fantastische speciale aanvallen
  • Prachtige graphics…

Minpunten

  • …behalve in de 'gerecycelde' omgevingen
  • Gameplay voelt te vaak ouderwets
  • Sound-editing bij vlagen afschuwelijk

8.0

Boxshot Kingdom Hearts III

Kingdom Hearts III

Releasedatum:
29-01-2019
Genre:
Role Playing Game
Uitgever:
Square Enix
Ontwikkelaar:

Anoniem reageren

Je hebt niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

40 reacties

  1. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    Okay dan ben blij dat de gameplay in cod zo vernieuwend is. Want ouderwets? Daar kan ik mezelf niet in vinden. De sound editing kon inderdaad beter.

  2. Anoniem -   
    89.205.226..xxx's avatar

    Die “verouderde” combat is gewoon puur omdat er naar mijn mening helemaal niks mis mee is, waarom veranderen wat goed is? Vernieuwing had de hele boel misschien wel weer verpest. nu is het gewoon een serie die weet waar die staat en wat die goed doet.

  3. Anoniem -   
    52.4.180..xxx's avatar

    @213.46.147..xxx: De manier hoe je op vijanden hakt voelt en ziet er gedateerd uit.Het sheelt dat de werelden prachtig zijn want veder zit er voor mij te weinig vlees aan het bod.

  4.    70 XP
    BrutalRage's avatar

    Persoonlijk vind ik de score iets te laag. Had van mij wel een kleine 9 mogen zijn.

  5. Anoniem -   
    82.75.31.xxx's avatar

    Geweldige game ik heb hem nu effe gespeelt. De game play ziet er geweldig uit niet normaal

  6. Anoniem -   
    82.74.15.xxx's avatar

    Eens met de review, alleen de game play is wat mij betreft precies zoals die moet zijn.
    Als het als Final Fantasy zou aanvoelen, is het geen Kingdom Hearts meer voor mij.

    Een 8 ben ik het wel mee eens, weinig vernieuwing een echte opvolger van de serie.
    Heb het gevoel gewoon verder te gaan waar ik jaren geleden 2 had uitgespeeld.

  7. Anoniem -   
    109.143.20..xxx's avatar

    Dank u. In mijn ogen een 6.5 waard. Geen echte disney magie meer

  8. Anoniem -   
    143.179.9..xxx's avatar

    @52.4.180..xxx: waarom iets verbeteren wat al perfect is? En hoe bedoel je het met gedateerd?

  9. Anoniem -   
    62.45.238..xxx's avatar

    @109.143.20..xxx: Disney magie wordt zelfs als een pluspunt genoemd, Game zit bomvol Disney magie.

    Vind het wel apart dat over Olympus wordt gezegd dat het als gerecycled aanvoelt, terwijl in de vorige delen je enkel het Colisseum te zien kreeg en in BBS de onderwereld. 90% van het Olympus level is gewoon nieuw. Dat de combat niet vernieuwend is kan ik me wel in vinden, maar zoals anderen al aangeven vind ik dit persoonlijk geen minpunt. Houterige besturing daarentegen vind ik onzin. Ik vermaak mij iig prima en persoonlijk geef ik de game wel een 9.

  10. Anoniem -   
    84.86.149..xxx's avatar

    Red Dead redemption 2 een 10 geven en kingdom hearts 3 een 8. Deze site wordt met de week ongeloofwaardiger. Deze game verdiend minimaal een 8,5/9. Hetzelfde geld voor een call of duty die elk jaar hetzelfde is en niks veranderd krijgt door jullie zelf nog een hogere cijfer. Gewoon onbegrijpelijk.

  11. Anoniem -   
    213.126.98..xxx's avatar

    Minpunten zijn bullshit…

  12. crew Redacteur -    188 XP
    RogueSquad's avatar

    @62.45.238..xxx: Neemt niet weg dat veel van de assets zoals pilaren en andere standaard Griekse bouwmaterialen/werken gewoon hergebruikt zijn met een ietsjes mooier jasje. Het Olympus gedeelte is gewoonweg een slechte opening, gezien de rest van de game er bijna altijd prachtig uit ziet.

    @84.86.149..xxx: Red Dead Redemption 2 kreeg van ons een 9.5, maar ook heeft Roy destijds in de review alleen het single player gedeelte besproken, gezien de multiplayer pas later kwam. Ik ga er even van uit dat jouw haat jegens Red Dead voornamelijk betrekking heeft op de multiplayer?

  13.    204 XP
    Ghost_killer's avatar

    Geen slechte cijfer. Dus kan ik met gerust hart deze game kopen als die goed afgeprijst is. 🙂

  14. Anoniem -   
    83.81.141..xxx's avatar

    @RogueSquad: Het Olympus level ziet er zelf ook prachtig uit naar mijn mening. Dat ze bepaalde assets gebruiken zoals de pilaren etc is toch normaal ( herkenbaarheid, trouw blijven aan hoe het hoort uit te zien ), wat verwacht je dan? Kan je net zo goed schrijven dat een Moogle er weer uitziet als een Moogle. In de review komt het echter over alsof het hele level gewoon herkauwd is, wat absoluut niet het geval is.

  15. Anoniem -   
    84.86.149..xxx's avatar

    @RogueSquad: ik vond red dead zelf een erg matige game. Staat ook in de top 5 van mijn miskopen van vorig jaar. Maar dat neemt niet weg van deze cijfer gewoon wat te laag is. Ik ben het ook niet eens met de minpunten. Als je gameplay wat ouderwets vind, hebben ze hier totaal geen verstand van hoe een kingdom hearts game hoort te zijn. Als ze de gameplay anders hadden gemaakt, dan hadden ze het net zo goed een andere naam kunnen geven. Dus ik blijf bij mij mening dat deze review niet helemaal klopt, ook al is het iemands persoonlijke mening.

  16. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @RogueSquad: Vind het belachelijk dat jullie de gameplay verouderd vinden. Rdr2 kijk die gameplay dat is pas verouderd. Dit is zo vloeiend als ik weet niet wat. En wat zouden ze anders aan de gameplay moeten doen? Turnbased? Je hebt nog nooit zoveel opties gehad in kh kwa gameplay. Sommige zoeken minpunten om het min punten zoeken. Cod fifa battlefield allemaal hetzelfde gameplay horen we daar wat over? Nee want het is vertrouwd. Verbeter niet iets wat al goed is.

  17. Anoniem -   
    86.83.57..xxx's avatar

    En weer een kansloos cijfer dit spel verdient zeker meer en de minpunten die jullie geven kan ik me niet in vinden waarschijnlijk zijn jullie veel te snel door de game heen geknalt om een review online te plaatsen !!

  18.    59 XP
    jerzelf's avatar

    De meeste reviews hier moet je met een korrel zout nemen..

  19. crew Redacteur -    188 XP
    RogueSquad's avatar

    @84.86.149..xxx: @213.46.147..xxx: Als jullie even goed lezen in de review zien jullie ook dat ik de hoeveelheid opties juist toe juich. Mijn probleem zit hem in de “feel” van Sora an sich. Hoe je over het veld beweegt, hoe de standaard hack & slash gameplay aan voelt. Als je het vergelijkt met andere series die door de diverse console generaties heen zijn gegaan is Kingdom Hearts III gewoon nét wat te veel in het verleden blijven hangen. Ik vind het niet slecht, maar de mechanics hadden gewoon beter gemogen naar mijn mening.

  20. Anoniem -   
    77.173.254..xxx's avatar

    Prima review.
    Verouderde controls/gameplay is toch wel vaker het euvel bij ‘nieuwe’ japanse games. Het is alsof zij het niet voor elkaar krijgen of simpelweg genoegen nemen met het oude. Delay, Inputlag etc. is orde vd dag helaas. Helaas was het vroeger al niet best laat staan nu. Kortom, onvoldoende wat dit betreft.

    Ik laat het liggen. Heb geen zin om weer tegen een game te spelen ipv met.

  21. Anoniem -   
    217.120.251..xxx's avatar

    De toevoeging van Pixar is geweldig, alleen wat is het makkelijk zeg. Kh2 op critical was geweldig en uitdagend. Proud (moeilijkst) in kh3 is net zo eenvoudig als easy in kh2, misschien nog makkelijker. Jammer, ik hoopte op wat meer uitdaging.

  22. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @217.120.251..xxx: Komt door al die simpele fortnite gamers tegenwoordig. Alles word te makkelijk gemaakt.

  23. Anoniem -   
    2a02:a440:919b:1:a5b1:98d5:cb73:4.xxx's avatar

    dikke fail probeerde de oude 2 jaar geleden waaedeloze controlstroep van het jaar

  24. crew Management -    4850 XP
    M4GN3T's avatar

    @86.83.57..xxx: de review is juist later dan menig andere site omdat we de tijd hebben genomen, wellicht maakt dat het verschil? Dat Wim meer gespeeld heeft dan menigeen in de comments

  25. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @M4GN3T: Ik heb de game nu rond de 60 uur gespeeld op proud mode. Denk iets meer dan de reviewer. Enige waar ik het mee eens ben is de sound editing. Dat kan echt beter. Maar dat de gameplay ouderwets voelt en dat omgevingen gerecyeled zijn is echt grote onzin. De combat is geweldig en veel vloeiender dan dat van ffxv. Ffxv had af mogen kijken bij kingdom hearts op het gebied van combat. En de omgevingen zijn uniek en lijken totaal niet op elkaar. Ik geef daarom de game een 9.5 omdat de sound editing echt een stuk beter kon. Voor de rest een prima game waar je veel plezier van zou hebben. Game gespeeld sinds 25 januari. Gamemania verkocht het nog eerder 😉

  26. Anoniem -   
    217.63.194.xxx's avatar

    @M4GN3T: als je goed hebt op gelet dan zijn er maar weinig review exemplaren verspreid PSx had hem gewoon op de release datum

  27. Anoniem -   
    217.63.194.xxx's avatar

    @213.46.147..xxx: mee eens !!

  28. Anoniem -   
    143.179.6.xxx's avatar

    Hele goede game. Het enige minpunt vind ik nog steeds het gummischip. Dat is irritant en overbodig. Had ook andere manier van reizen kunnen zijn. Ik vind het geluid gewoon goed zeker als je een koptelefoon op hebt. En iets wat een middelmatige is en van oorsprong met de hand getekend hebben hebben ze van mt olympus wel. Iets moois weten te maken.

  29. Anoniem -   
    217.123.161.xxx's avatar

    Nice psx! Jullie journalestiek lijkt de laatste tijd met een niveau van een aardappel.. Nemen jullie stagaires aan voor dit soort reviews? Sorry hoor, maar het hele vertrouwen gaat hiermee weg xD ik schijf zelf ook reviews, in alle soorten en maten, ik ben ook kritisch, en ofc het blijft een mening, maar dit gaat helemaal nergens meer over xD heb de game zelf gespeeld, en kan me in vele punten totaal niet vinden, en slaan werkelijk nergens op.. sorry, maar vind dit oprecht jammer..

  30. Anoniem -   
    81.246.32..xxx's avatar

    Hahaha, KH fanboy gehalte is ook hier aanwezig dus. Gelukkig wel wat minder dan toen bij RDR2 waar het Rockstar fanboy gehalte enorm was. Maar dit is dan ook een serie met een enorme fanbase dus ja.

    Ikzelf vond KH bij release in 2003 helemaal geweldig, KH2 vorig jaar gespeeld op PS4 in de remix en daar viel mij ook al op dat de gameplay wat ‘verouderd’ aanvoelde. Ik was natuurlijk gewend geraakt aan de wat ” modernere’ gameplay. Verouderd is misschien niet het juiste woord maar ik snap het wel. Gelukkig kan je er snel aan wennen en speelt het gewoon snel weer prima.

  31.    451 XP
    Titer_0344's avatar

    Je hoeft je review niet te verdedigen. Het blijft jouw mening en jouw spel ervaring.

    Wat een toxic gedrag toch vaak in de comments.

    Gelukkig stonden er geen echte spoilers in de review. Zodra red dead uit is gaan we hier aan beginnen .

  32. Anoniem -   
    144.76.14.xxx's avatar

    Mensen, een reviewcijfer is persoonlijk… Dat jij hem een hoger cijfer had gegeven is totaal niet relevant.

    Niet iedereen heeft dezelfde eisen / verwachtingen.

  33. Anoniem -   
    82.73.214..xxx's avatar

    Een 8 is tegenwoordig al niet goed meer? Games een 9,5 of een 10 geven is pas ongeloofwaardig! (Of die 4 voor Kingdome Come: Deliverance….)

  34. Anoniem -   
    188.207.83.xxx's avatar

    @217.123.161.xxx:

    “ik schijf zelf ook reviews, in alle soorten en maten”

    Op thuisbezorgd en bol.com zeker?

    “Jullie journalestiek lijkt de laatste tijd met een niveau van een aardappel..”

    Jouw schrijfkunsten óók!
    Journalestiek? En iets lijkt op iets, niet “met” iets.

    “Sorry hoor, maar het hele vertrouwen gaat hiermee weg xD ik schijf zelf ook reviews, in alle soorten en maten, ik ben ook kritisch, en ofc het blijft een mening, maar dit gaat helemaal nergens meer over xD heb de game zelf gespeeld, en kan me in vele punten totaal niet vinden, en slaan werkelijk nergens op.. sorry, maar vind dit oprecht jammer..”

    Maar dat is een bijzondere rare zin met heel veel komma’s. Interpunctie! Waren de hoofdletters trouwens op ofzo?
    En vertrouwen gaat ergens door weg, niet mee weg.

    Nou hopelijk heb je er iets van geleerd!

    De juf.

  35.    204 XP
    Ghost_killer's avatar

    Iemand deze game al uit gespeeld. En hem voor 20 euri wil verkopen. 😉

  36. Anoniem -   
    145.90.79..xxx's avatar

    Al die fanboys hier.. :’)
    Het is een goed spel hoor, maar na minstens 6 jaar ontwikkelingstijd had ik er wel iets meer van verwacht. Het verhaal vind ik persoonlijk ook echt super cringy.

  37.    310 XP
    SanderlaGrande's avatar

    @RogueSquad: en het is een blijft gewoon een mening. Dat sommige zo fel reageren is ook niet helemaal juist. Ook ik vind het cijfer wat aan de lage kant, maar ja dat is mijn mening. Gelukkig heeft iedereen een andere mening. Prima spel en ik snap iedereen zijn plus een minpunten.

  38. Anoniem -   
    212.150.211..xxx's avatar

    ik heb in de week vlak voor release (25 januari dankzij GM) deel 1 en 2 op de PS4 gespeelt, en daarna dus gelijk deel 3 er achteraan. ik merk juist dat de combat er op voor uit is gegaan in deel 3. 1 en 2 voelen nu inderdaad ouderwets aan (logisch), maar deel 3 is echt een heel stuk beter en moderner

  39. Anoniem -   
    2001:1c02:3306:7100:d405:514e:9205:1.xxx's avatar

    Ik snap dat fans boos zijn met een 8. Maar jullie moeten toch toegeven dat de game veel te makkelijk is, ik ben nu halverwege en ben letterlijk nog niet doodgegaan (proud mode). De verhalen met de disney characters voelen aan als een Dora the Explorer aflevering en het gedoe met Organization 13 is gewoon onlogisch en tergend ingesproken. Ze hebben gewoon teveel ambitie gehad om hier een enorme game/serie van te maken. Hierdoor is de game nergens echt heel goed in.

  40.    247 XP
    CloudStrifeNL's avatar

    De combat is niet zozeer “verouders” en persoonlijk vind ik het soepeler werken dan in Final Fantasy XV. Verder mis ik een van de zaken die nieuw is, de Keyblade Formchange. Is volledig nieuw en word in deze review geen woord over gerept. Geluidtechnisch is de game prima dus dat minpunt snap ik niet helemaal. Ook bijzonder om te zeggen dat het ‘raar’ klinkt maar bij de minpunten wordt gezien af afschuwelijk. Ik erger me bij tijden aan de stemacteurs en hoe de emoties van de stemacteurs niet lijken te passen bij wat we zien op het scherm. Verder is het geluid niet afschuwelijk…

Kingdom Hearts III begint goed met vijf miljoen verscheepte exemplaren
Openingslied van Kingdom Hearts III is erg populair en voorzien van muziekvideo
Nieuwe trailers Kingdom Hearts III online verschenen ter viering van de officiële release