Gamers in België kunnen niet langer FIFA-punten kopen met echt geld. De Belgische kansspeltoezichthouder is al langer bezig met haar onderzoek naar lootboxes en bestempelde EA eerder al als een overtreder van de wet. Er hingen EA enorme boetes boven het hoofd en dus heeft de uitgever besloten om vanaf 31 januari 2019 te stoppen met de verkoop van de zogeheten FIFA-punten.

In Nederland vallen lootboxes alleen onder gokken wanneer de inhoud van deze content verhandeld kan worden. Vandaar dat EA in Nederland de FIFA-punten nog gewoon mag blijven verkopen. Lootboxes zijn als het ware verrassingspakketten en de inhoud ervan is pas na de aanschaf duidelijk. In België wordt dit als gokken gezien wanneer je de punten, die nodig zijn voor zo’n lootbox, koopt met geld. De lootboxes zelf gaan nergens heen in België, want deze kun je nog steeds aanschaffen met in-game verdiende punten.

De FIFA-punten zijn een grote inkomstenbron voor EA en alhoewel België slechts een druppel op een gloeiende plaat is, kan het ervoor zorgen dat meer landen het voorbeeld volgen. De lootboxes nemen overigens in andere games enorm af, vooral na het Star Wars Battlefront II fiasco, ook een game van EA.