Special: Alles wat je moet weten over de komende content updates voor Final Fantasy XIV – Final Fantasy XIV is een MMO die inmiddels al jaren te spelen is, wat ook wordt gedaan door ontzettend veel mensen. Zoveel mensen zelfs dat Square Enix met enige regelmaat een speciaal festival voor de fans organiseert. Na eerder een festival in Las Vegas te hebben gehouden, was het dit keer tijd om Europa aan te doen. Op uitnodiging van Square Enix zijn we naar Parijs afgereisd om dit bijzondere evenement bij te wonen.

De nabije toekomst

Spelers van de game hebben recent de nodige nieuwe content gekregen met de uitrol van update 4.5. Zo werd de Blue Mage job toegevoegd, die een nieuwe speelstijl introduceert. Ook voegde deze update nieuwe quests, dungeons en andere content toe. Allemaal content om de spelers bezig te houden, want waar iedereen binnen de community echt naar uitkijkt is natuurlijk Shadowbringers, de grote nieuwe uitbreiding die in aantocht is.

Het Fan Festival begon met een keynote van producer en director Naoki Yoshida, die uitgebreid de tijd nam om alle nieuwe content te bespreken, die in de maak is voor de game en dat is nogal wat. We mogen met de introductie van Shadowbringers op 2 juli later dit jaar een hele hoop nieuwe content verwachten wat uiteenloopt van nieuwe omgevingen tot jobs en van nieuwe Raids tot een nieuwe Tribe. Ook zal Square Enix een aantal nieuwe (technische) features introduceren en omdat het zoveel nieuws betreft, hebben we dit artikel opgesteld met alle details.

Job: Gunbreaker

Met de introductie van Shadowbringers zullen er ook nieuwe classes geïntroduceerd worden, of in Final Fantasy XIV termen; een Job. De Gunbreaker is een tank type, die een gunblade hanteert voor de gevechten. Met dit wapen kun je vijanden direct aanvallen en bij gebruik van magische munitie, zul je meer schade aan kunnen richten. Die magische munitie geeft je ook de mogelijkheid om andere speciale magische aanvallen in te zetten tijdens gevechten, maar details daaromtrent moeten we nog even afwachten.

Je kunt de Job quest aannemen zodra Shadowbringers is gearriveerd en daarvoor moet je naar Gridania, hoewel Square Enix hierbij aangaf dat dat nog niet 100% vaststaat. Om deze nieuwe Job aan te wenden moet je een personage van level 60 hebben en natuurlijk de uitbreiding zelf. Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan laat de game je direct toe om aan de slag te gaan. Ben je niet zover of stap je te zijner tijd in, dan biedt de game je ongetwijfeld weer een potion om direct op te levelen naar level 60.

Nieuw ras: The Viera

In Shadowbringers zullen we ook weer kennismaken met een nieuw ras, de Viera. Dit is een ras dat bestaat uit lenige (halfnaakte) figuren die zich kenmerken door twee konijnenoren. Het ‘nieuwe’ ras werd getoond middels de onderstaande trailer en daarmee gaat een langgekoesterde wens van de community in vervulling,

Alliance Raid: YoRHa: Dark Apocalypse

Een absoluut hoogtepunt van de keynote was de onthulling van de YoRHa: Dark Apocalypse Raid, die mede ontworpen en gemaakt wordt door Yosuke Saito (Square Enix producer) en Yoko Taro (game designer). Beiden zijn vooral bekend van NieR: Automata, dus het is ontzettend tof dat zij nu iets voor Final Fantasy XIV aan het maken zijn.

Veel details zijn er nog niet, want de ontwikkeling moet nog beginnen, maar desalniettemin werd hun betrokkenheid met enorm veel enthousiasme ontvangen. Over ruim een maand zal de Tokio editie van het Fan Festival plaatsvinden, dus de kans is groot dat Square Enix daar meer over deze nieuwe Alliance Raid bekendmaakt.

Overigens blijft het voor nu even bij deze Alliance Raid, want Yoshida vertelde in een interview met de aanwezige media dat er op dit moment geen plannen zijn voor andere Alliance Raids. Dat er in de toekomst weer nieuwe komen is echter niet uitgesloten.

Nieuwe omgevingen

Met de komende uitbreiding zullen tevens twee nieuwe gebieden aan de game toegevoegd worden: Il Mheg en Rak’tika Greatwood. De eerste omgeving is een prachtige vallei die vooral erg kleurrijk is en een wat magische vibe lijkt te kennen. In deze omgeving zul je ook The Pixies treffen, wat een nieuwe Beast Tribe is. Deze wezens kunnen je helpen, maar ook tegenwerken, wat afhankelijk is van je acties. Zij worden geleid door Titania, die de nieuwe Beast Primal is.

Hoe de questline – die met deze nieuwe tribe meekomt – zich zal gaan ontwikkelen is even afwachten, interessant was in ieder geval de melding dat ze je ook tegen kunnen werken. Dat suggereert dat je acties invloed hebben op hoe ze zich tegen je gedragen, wat enigszins aan lijkt te sluiten op hun karakteristieke gegeven dat het ‘tricksters’ zijn.

De andere nieuwe omgeving, Rak’tika Greatwood is zoals de benaming al doet vermoeden een groot bos. Het heeft ergens ook wel wat weg van een jungle en daarmee verschilt het behoorlijk van de andere nieuwe omgeving. Het is logischerwijs erg groen en huisvest ook allerlei ruïnes en ogenschijnlijk verlaten nederzettingen. Veel details hebben we nog niet, maar er zal ongetwijfeld weer genoeg in te doen zijn.

Hieronder twee trailers die beide nieuwe omgevingen tonen.

Il Mheg trailer

Rak’tika Greatwood trailer

Technische verbeteringen/updates

De komende tijd verschijnen er nog wat updates die de game doen voorbereiden op de komst van Shadowbringers. Dat betekent ook dat er nieuwe features en technische verbeteringen geïmplementeerd zullen worden. Eén van de nieuwe features is het ‘Trust’-systeem. Een systeem waarmee spelers in de dungeons aan de slag kunnen met NPC’s aan hun zijde.

Verder zal er een ‘New Game+’ optie geïntroduceerd worden en via deze optie kun je oudere quests opnieuw spelen, maar dan met je personage op het huidige level, met de huidige gear en de aanvullende mogelijkheden. Het is niet bevestigd, maar het is enigszins vanzelfsprekend dat het level van de vijanden gelijkgetrokken zal worden met het level van de speler.

Deze optie is vooral voor nieuwkomers interessant, want als je laat instapt en een potion gebruikt om gelijk naar level 60 te gaan, dan sla je in feite een hoop over. Op deze manier kan je alsnog oudere content spelen, zonder dat je achterloopt door je level, omdat je tegelijkertijd met bijvoorbeeld vrienden wilt samenspelen.

blank

World Visit is ook een interessante nieuwe feature, gericht op vrienden. Deze mogelijkheid stelt je straks (met update 4.57) in staat om naar andere werelden te reizen binnen het datacentrum. Je kunt door de U’ldah, Limsa Lominsa of de Gridania aetherytes te gebruiken reizen naar andere werelden, zodat je dus met je vrienden samen kunt spelen. Wanneer update 4.57 precies verschijnt is nog niet bekendgemaakt.

Qua content kunnen we nog vertellen dat er 9 nieuwe dungeons in Shadowbringers zitten en dat er uitdagende high-end Raid Series worden toegevoegd. Details daarover zal Square Enix op het Final Fantasy XIV Fan Festival in Tokio bekendmaken eind volgende maand. Afsluitend zal de level cap van 70 naar 80 opgehoogd worden. Dit zal gebeuren met de release van Shadowbringers, zo kondigde Square Enix aan.

Final Fantasy XV crossover

Een van de grootste verrassingen was de aankondiging dat Final Fantasy XV naar Final Fantasy XIV komt in de vorm van een crossover evenement. De verwachting is dat dit evenement half april live gaat en hieronder kun je de eerste beelden bekijken.

In dit evenement komt onder andere Noctis Lucis Caelum naar Final Fantasy XIV en als kers op de taart is de Regalia een speciale mount die je kunt verdienen. Het zal mogelijk zijn om je voort te bewegen met dit voertuig en ook kun je opstijgen.

Tevens biedt deze mount ruimte voor je vrienden, want je zult met vier man in kunnen stappen. De trailer hieronder laat best veel zien en eerlijk is eerlijk, dit is een hele toffe crossover als je het ons vraagt.

Update overzicht

Tijdens de ‘Letter from the Producer LIVE’, heeft Naoki Yoshida aangegeven wat we aan updates de komende tijd mogen verwachten. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Shadowbringers, maar de Stormblood uitbreiding zal eerst nog tot een einde gebracht moeten worden. Dat betekent diverse updates met nieuwe content, maar ook zullen eerder aangehaalde features al voor de release van Shadowbringers geïntroduceerd worden.

Update 4.55

Deze update verschijnt op 12 februari en voegt twee grote onderdelen toe, namelijk Hidden Gorge en Eureka Hydatos.

Nieuwe Rival Wings Map: Hidden Gorge – Een nieuwe campagne die 48-speler PvP content bevat. In deze campagne zal je nieuwe mechanieken en regels treffen. Twee teams zullen treinstations moeten controleren in een bepaalde omgeving om zo een kostbare lading te bemachtigen. In de omgeving zijn Goblins te vinden die eventueel voor de teams kunnen vechten, om zo de overhand te krijgen.

blank

Eureka Hydatos – Het vierde en laatste hoofdstuk van de Eureka verhaallijn zal de elementaire level cap ophogen naar level 60. Dit komt met nieuwe logos acties en gear die verbeterd is in Pyros zal verder geoptimaliseerd kunnen worden. Iedereen die het verhaal tot de conclusie uitspeelt, zal deel kunnen nemen aan een forse dungeon die tot 56 spelers toelaat. De dungeon zal bijzonder uitdagend zijn en zal onder de naam ‘The Baldesion Arsenal’ worden toegevoegd aan de game.

blank

Update 4.56
De volgende update na 4.55 staat gepland voor een release tegen eind maart en die voegt drie nieuwe content onderdelen toe.

 • Nieuwe Main Scenario quests – De conclusie van de Stormblood verhaallijn.
 • Hildibrand Adventures – De Inspector Extraordinaire keert terug.
 • Stormblood Beast Tribe quests – Een nieuwe serie van quests die de Beast Tribes van de laatste uitbreiding bij elkaar brengt.

Collector’s Edition

Als laatste kondigde Square Enix nog een Collector’s Edition voor Shadowbringers aan en die komt met de nodige extra’s. Dit alles hebben we op een rijtje gezet, zie hieronder.

 • Shadowbringers Special Art Box – Een unieke, met zilver ingelegde doos met een illustratie van artist Yoshitaka Amano.
 • Dark Knight Figure – Een indrukwekkend beeldje van de Warrior of Darkness.
 • Shadowbringers artbook – Een artbook met illustraties en concept-art dat gebruikt is voor de creatie van deze uitbreiding.
 • Shadowbringers-logo sticker – Een herbruikbare vinylsticker met het Shadowbringers-logo.
 • Final Fantasy XIV speelkaarten – Een deck speelkaarten met artwork van A Realm Reborn tot Shadowbringers.
 • In-game Grani Mount – Rijd op de formidabele Grani, maar wees wel voorzichtig bij het bestijgen van dit nogal stekelige beest.
 • In-game Wind-up Fran Minion – Neem Fran mee als je partner, te land, ter zee en in de lucht. Waar je avontuur je ook brengt, houd hem wel uit de buurt van Mist.
 • In-game wapen Revolver Gunbreaker – Squalls iconische gunblade is als gunbreaker-exclusief wapen beschikbaar in de game.

blank

Je zult Shadowbringers vanaf 6 februari kunnen reserveren en dat komt met drie bonussen, waaronder vroegtijdige toegang tot de uitbreiding.

 • In-game Baby Gremlin Minion – Niets is zo verkwikkend als het verkennen van onbekende landen met een baby gremlin op je hielen die de hele tijd op je loopt te mopperen.
 • Aetheryte Earring – Een oorring die is gevormd naar de Aetherytes die je overal in steden tegenkomt. Levert indien gedragen 30% bonus EXP, tot level 70.
 • Early Access – Vroegtijdige toegang geeft spelers de kans om Shadowbringers al op 28 juni te spelen, enkele dagen voor de officiële release!

Tot zover al het laatste nieuws vanaf het Final Fantasy XIV Fan Festival in Parijs. Square Enix komt met enorm veel nieuwe content de komende maanden en vervolgens nog een grote uitbreiding. Daarmee blijft Final Fantasy XIV alsmaar groeien in content en dat maakt de game op zichzelf erg interessant.

Uiteraard zijn we zelf ook druk bezig met deze titel en binnenkort gaan we dieper op onze ervaringen met deze MMO in. Vanaf het Fan Festival mag je later vandaag nog een cosplay foto special verwachten en later deze week een sfeerverslag van het festival in het algemeen.