Special: Het Final Fantasy XIV Fan Festival – Een walhalla voor de liefhebbers – Final Fantasy XV is het laatste deel in de franchise die alweer ruim twee jaar oud is. Het is dus wachten op de aankondiging van het volgende deel, hoewel Square Enix ook nog werkt aan de remake van Final Fantasy VII. De franchise staat anno 2019 nog steeds als een huis en daar waar veel spelers van titel naar titel hoppen zodra deze uitkomen, is er ook nog een levendige langlopende titel die zeker wat meer aandacht mag genieten. Dat is natuurlijk de MMO Final Fantasy XIV, waar we afgelopen weekend al uitgebreid over schreven, doordat we het Fan Festival in Parijs hebben bezocht.

Puur voor de fans

In ons eerste artikel heb je alles kunnen lezen over wat er in de pijplijn zit voor Final Fantasy XIV. Op korte termijn komen er updates aan die allerlei nieuwe zaken aan de game zullen toevoegen, maar ook de lange termijn ziet er erg rooskleurig uit met Shadowbringers die aan de horizon is verschenen. Daarnaast hebben we een artikel gepubliceerd met daarin de mooiste cosplay, want dat mag natuurlijk niet op een Fan Festival ontbreken, maar wat is het festival nu eigenlijk zelf en wat kan je er doen? Uiteraard hebben we veel rondgelopen en dat brengt ons bij dit sfeerverslag, zodat je een idee krijgt van wat je van zo’n evenement mag verwachten.

Het Final Fantasy XIV Fan Festival is echt puur voor de fans, dus hier komen logischerwijs enkel liefhebbers op af die de game veelvuldig spelen of gespeeld hebben. Het leuke daaraan is dat iedereen dezelfde hobby heeft en je dus met iedereen een gesprek aan kan knopen, want elke bezoeker weet precies van hoe of wat. Het is dus één groot feest met allemaal gelijkgestemden en het is niet ongebruikelijk dat spelers elkaar hier voor het eerst in het echt zien. Als je fan bent en de game veel speelt, dan is het bezoeken van zo’n festival zeker de moeite waard. Eens in de twee jaar organiseert Square Enix dit festival en dat op drie continenten. Het is dus niet een jaarlijks terugkerend evenement, wat het dus al wat meer bijzonder maakt.

Vol met activiteiten

Doordat het een evenement gericht op de fans is, had Square Enix over de twee dagen een vrij gevuld programma opgesteld. Het hoogtepunt is natuurlijk de keynote die direct volgt na de openingsceremonie en tijdens deze presentatie van director Naoki Yoshida werden alle belangrijke nieuwe details bekendgemaakt. Hij verschiet echter niet al z’n kruit, want over een tijdspanne van ongeveer vier maanden zijn er drie evenementen en telkens wordt er beetje bij beetje meer bekendgemaakt. Dat is overigens ook via een livestream te volgen, mocht je daar niet van op de hoogte zijn. Deze keynote geeft een duidelijk zicht op wat er allemaal komen gaat en het mag geen verrassing zijn dat het publiek om de haverklap uit z’n dak ging.

De keynote is dan slechts één onderdeel van het evenement, want tevens werd er een panel georganiseerd over het ontwerp van de personages. Ook werd er een esports finale uitgevochten en zoals je al weet, was er tevens een cosplay contest. Verder werd er nog een glamour contest (in-game) georganiseerd, een Q&A sessie en de ‘Letter from the Producer LIVE’ mocht natuurlijk niet ontbreken. Dit laatste is in feite een soort panel waarin de komende updates wat specifieker besproken worden. Kortom, zie het als een live changelog met updates en nieuwe content, dat van toelichting en media voorzien wordt, wat dient als ietsje meer diepgang in de specifieke zaken. Als fan krijg je dus enorm veel informatie voor je kiezen, net zoals shows waar je van kan genieten.

Niet geheel onbelangrijk zijn de afsluitende concerten op beide dagen. Zo kregen we op de zaterdag een mooi pianoconcert te horen, waarbij er muziek uit de game gespeeld werd. De zondag was dan weer compleet anders met een rock concert van The Primals. Dit is een band die onder andere bestaat uit Koji Fox en Masayoshi Soken. Wat hier zo tof aan is, is dat het allereerst fantastisch was om bij te wonen, de muziek is – mits je van rock houdt – echt heel goed te genieten. Anderzijds is het ook een leuk detail dat Koji Fox bij Square Enix werkt als vertaler en co-lead world/lore ontwikkelaar voor Final Fantasy XIV. Masayoshi Soken is de sound director van de game en met zijn band worden rock covers van de muziek uit de game gespeeld, wat erg uniek is om te horen (zoek het op YouTube op).

Ontmoet elkaar en doe mee aan activiteiten

Eerder in dit artikel hebben we al aangegeven dat spelers van Final Fantasy XIV elkaar kunnen ontmoeten op dit evenement en daar krijgen ze ook alle tijd voor. Want de dagelijks podiumshows beperken zich tot een maximum van vijf en daar tussen zit genoeg tijd om andere bezoekers te spreken over de game. Maar dat is lang niet alles, want er zijn genoeg activiteiten te doen tijdens het evenement. Dat loopt behoorlijk uiteen van wat simpele spelletjes tot daadwerkelijk de game spelen en dat dan in een alternatieve vorm. Zo konden bezoekers deelnemen aan Chocobo races, rijden op een Behemoth (wilde stier), reflex spelletjes doen, bordspellen spelen, boogschieten, minigolf spelen en meer. Dat alles natuurlijk in Final Fantasy XIV stijl en het had ergens wel wat weg van de spelletjes die je ook op de kermis kunt spelen.

Het spelen van dergelijke spelletjes is misschien wat sullig, maar hé, wat maakt het ook uit. Je staat met allemaal liefhebbers van Final Fantasy XIV om je heen en het was niet zonder reden. Elke deelnemer kreeg namelijk een stempelkaart en door aan alle activiteiten deel te nemen, konden ze na afloop een leuke goodie ophalen. Daarover gesproken, iedere bezoeker van het evenement kreeg ook een goodiebag met daarin allerlei leuke items, dus alles bij elkaar genomen was er genoeg te doen én iedereen gaat met leuke dingen naar huis. Dat kon overigens aangevuld worden door langs de merchandise kraam te gaan, waar je veel leuke goodies, figurines, cd’s en meer kon kopen.

We moeten de game zelf natuurlijk niet vergeten, want die was uiteraard ook van de partij. Dit maakt overigens ook deel uit van de activiteiten die deelnemers moesten doen om de stempelkaart vol te krijgen. Het spelen van de game gaat echter iets anders dan gebruikelijk, want een summon kan bijvoorbeeld ineens niet langer je ondersteuning zijn maar een doel om te bevechten. Of wat te denken van de game spelen en om de zoveel tijd wisselen van pod, zodat je een beetje in het diepe belandt maar je het toch moet zien te redden. In feite heeft Square Enix speciaal voor deze gameplay sessies alternatieve gameplay scenario’s gecreëerd die je enkel op het Fan Festival kunt spelen en zeg zelf, dat is best wel tof, niet?

Een goed weekend

Nu we er op terugkijken moeten we zeggen dat we een uitstekend weekend hebben gehad op het Final Fantasy XIV Fan Festival. De sfeer was heel erg gemoedelijk, het was druk maar niet te druk en de activiteiten waren ruimschoots aanwezig, zodat niemand zich verveelde. Ook de podiumshows waren veelal de moeite waard, zeker voor de hardcore fans en de indeling van het dagschema was erg gunstig met genoeg tijd tussen deze shows door. Tegelijkertijd had Square Enix ook daadwerkelijk veel nieuws om te melden en dat allemaal samen genomen maakt dat dit evenement voor liefhebbers absoluut de moeite waard is om een keer te bezoeken. Ikzelf ben vrij recent in de game gedoken en ben dus nog een beetje een noob tussen al deze pro’s op het evenement, maar de meerwaarde van zo’n festival is mij nu wel duidelijk geworden. Ook eens bijwonen? Dan zul je geduld moeten hebben, want het evenement wordt eens in de twee jaar georganiseerd.