Resident Evil 2 is onlangs uitgekomen en dat is echt een hemelse ervaring. De spanning, de art direction, het geluid, de sfeer, alles ademt survival horror. De game heeft bij ons en anderen een voortreffelijke score gekregen en dat heeft zich ook prima weten te vertalen naar verkoopcijfers. In de eerste week wist het miljoenen exemplaren te verkopen, dus dat is gelijk een goed begin. Het is dus aannemelijk om te stellen dat het survival horror genre nu echt een comeback heeft gemaakt, dit mede dankzij de Resident Evil franchise.

Het is vanuit grote uitgevers vrij lang stil geweest in dit genre, want niemand waagde zich er nog aan. Indie ontwikkelaars wilden nog weleens wat origineels neerzetten, maar daar bleef het bij. Toch is de omslag al van wat eerder, want Bethesda durfde het aan met de The Evil Within games van Shinji Mikami (Resident Evil), maar dat was het toen voorlopig even. Konami liet ondertussen Silent Hill vallen, EA doet niets meer met Dead Space en ook Sony laat Siren voor wat het is. Microsoft lijkt eveneens niet gemotiveerd te zijn om een nieuwe Alan Wake uit te brengen en zo hebben we nog wel meer voorbeelden. Denk aan Eternal Darkness, Condemned, Fatal Frame/Project Zero, Alone in te Dark, enzovoort.

Gezien het succes van Resident Evil 2 is de kans vrij groot dat ook deel 3 een remake krijgt. Capcom heeft door hoe ze dit moeten aanpakken en ook wordt er begonnen aan Resident Evil VIII. We weten dus dat Capcom de smaak te pakken heeft en ook Bethesda is er niet vies van, maar voor de rest is het nog wat stilletjes vanuit de andere uitgevers. De games van Capcom zijn echter uiterst succesvol en dat kan de interesse van andere uitgevers wel eens gewekt hebben. We leggen daarom in de eerste Jouw mening van 2019 de stelling neer dat Capcom de comeback van het genre heeft ingezet.

Mocht dat zo zijn, welke horror titels van weleer zouden jullie graag terug willen zien? We hebben wat voorzetjes gegeven, maar we zullen er nog genoeg missen. Het kan ook zijn dat het succes deuren opent om nieuwe unieke IP’s te introduceren binnen dit genre. Maar ben je het met de stelling eens of zijn we iets te voorbarig? Het kan alle kanten op en je mening horen we natuurlijk weer graag, dat kan zoals altijd hieronder.