Review: Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 – Milestone bracht vorig jaar Monster Energy Supercross – The Official Videogame uit. Die game had, mede vanwege de prima gameplay, in de kern behoorlijk wat potentie. Het was alleen doodzonde dat er weinig met die potentie gedaan werd. Een wisselvallige AI, weinig variatie qua modi en technische tekortkomingen zorgden ervoor dat het uiteindelijk niet meer dan een redelijke game was. Nu, een jaar later, heeft Milestone een vervolg uitgebracht, waarbij het natuurlijk de grote vraag is of de studio naar de kritieken heeft geluisterd. Na uitgebreid met Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 aan de slag te zijn geweest, is het nu tijd om die vraag te beantwoorden.

Beleef het echte kampioenschap

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 beschikt net als het eerste deel over de officiële licentie van het Monster Energy AMA Supercross kampioenschap. Hierdoor zijn alle bekende coureurs uit de sport aanwezig. Deze zijn weer verdeeld in de 450SX-klasse en de 250SX-klasse. Ook bevat het spel de 17 tracks waarop in het echte kampioenschap wordt gereden. Het grootste deel van deze tracks zijn bekend van de vorige game, maar toch zijn er ook twee nieuwe stadions, dus er valt zeker weer wat nieuws te ontdekken.

Lekker uitdagend

In grote lijnen is de game qua gelicenseerde content dus vergelijkbaar met zijn voorganger. Hetzelfde geldt ook voor de gameplay. Toch is dit niet per definitie een slecht punt, want de gameplay was juist hetgeen waar het eerste deel in uitblonk. In Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 is deze gameplay vooral wat verder gepolijst. De besturing is bijvoorbeeld net wat nauwkeuriger en ook de physics zijn ietwat verbeterd. In het eerste deel kwam het regelmatig voor dat je alle kanten op vloog wanneer je een blok op de grond raakte. Dat is nu gelukkig verleden tijd, want de motor reageert nu een stuk beter op botsingen.

Dat de gameplay grotendeels gelijk is in vergelijking met het eerste deel, betekent ook dat Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 net zo uitdagend is. Er is een redelijke leercurve aanwezig en dat heeft vooral te maken met hoe je het gewicht van de coureur verdeelt. Dit doe je met de rechter analoge stick en het kan aardig wat tijd kosten totdat je dit echt onder de knie hebt. Het is wel erg belangrijk, want het is van grote invloed op sprongen en één slechte sprong of landing kan je letterlijk de winst kosten.

blank

Oefening baart kunst

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 biedt spelers gelukkig genoeg opties om de moeilijkheidsgraad aan te passen naar een aangenaam niveau. Zo kun je net als in het eerste deel kiezen tussen realistische of juist meer toegankelijke physics en kan je ervoor kiezen om diverse assists te gebruiken. Een slimme toevoeging is een functie waarmee het ideale traject voor sprongen in beeld wordt gebracht, iets dat perfect is voor nieuwkomers. Naast al deze instellingen biedt de game je ook verschillende mogelijkheden om te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld trainingsoefeningen doen in de carrièremodus, maar ook aan je skills werken in de geheel nieuwe Compound.

Hoewel, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Compound niet helemaal nieuw is, maar aangezien deze als DLC aan het eerste deel werd toegevoegd, is het voor Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 daadwerkelijk een nieuwe feature. De Compound is een groot terrein in de buitenlucht, waar je volledig vrij in kunt rondscheuren. Je komt de nodige sprongen, bochten en andere obstakels tegen en er zijn ook vier aparte tracks in gesitueerd. De Compound biedt spelers de mogelijkheid om op een eigen tempo te oefenen of gewoon lekker rond te cruisen. Daarmee is het een waardevolle toevoeging voor de game, zeker gezien het gebrek aan veel modi in het eerste deel.

blank

Meer dan alleen racen

De modus waar je hoogstwaarschijnlijk de meeste tijd aan zal besteden is natuurlijk de carrière modus. Om nog weer eens terug te kijken naar het eerste deel; daarin was deze modus wel heel erg simpel van opzet. Naast het kiezen van een sponsor (die dan met enkele doelstellingen kwam) was er werkelijk niets anders te beleven dan de verschillende races in het seizoen rijden. Het resultaat was een modus die nauwelijks kon boeien. Wanneer je jouw eigen carrière in Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 begint, wordt het al snel duidelijk dat Milestone echt heeft geprobeerd om het deze keer beter aan te pakken.

Je begint namelijk direct met de taak om jouw agenda voor de eerste week in te delen en dat is waar de nieuwe features om de hoek komen kijken. Het weekend is gereserveerd voor de race, maar de rest van de dagen kun je vrij invullen en hierbij heb je enkele keuzes. Je kunt trainen, een andere coureur uitdagen voor een challenge, wat promotiewerk doen voor je sponsor of in gesprek gaan met fans en de media. De trainingssessies zijn handig om je vaardigheden – onderverdeeld in verschillende categorieën – te verbeteren. Dit is weer een extra manier om te oefenen en de oefeningen vormen ook een leuke afwisseling. Dat geldt ook voor de challenges, waarbij je rivalen kunt uitdagen en daarmee extra XP kunt verdienen. Kortom, twee sterke toevoegingen binnen de carrière modus.

blank

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de andere twee nieuwe features, namelijk het promotiewerk en de mediadagen. Op papier klinkt dit best leuk, maar in de werkelijkheid is het niet meer dan een kort filmpje van enkele seconden, dat ook iedere keer exact hetzelfde is. Daarmee kun je het nauwelijks een verbetering voor de carrière modus noemen. Milestone heeft zich er wat dit betreft wel erg gemakkelijk van afgemaakt.

Je eigen track, nu nog makkelijker

Eén van de hoogtepunten van het eerste deel was de track editor en deze is gelukkig ook weer teruggekeerd in het tweede deel. De track editor stelt spelers in staat om zelf hun eigen tracks te maken en deze te delen met de rest van de wereld. In dit nieuwe deel is de track editor weer net wat uitgebreider en gebruiksvriendelijker gemaakt. Je beschikt over nog meer tools en onderdelen om je eigen baan vorm te geven en een tutorial helpt je goed op weg. Verder gaat het uploaden en downloaden van tracks lekker snel en dit maakt het opnieuw tot een onmisbare feature die de speelduur van de game aanzienlijk kan verlengen, indien de community actief tracks blijft ontwerpen.

blank

Niet vlekkeloos

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 prima speelt. Het eerste deel kampte zo nu en dan met framedrops en dan met name bij de start van de races, waarbij alle coureurs dicht op elkaar in beeld reden. Dit is een ander punt dat Milestone goed heeft aangepakt, want de framerate loopt nu over het algemeen erg soepel en de vervelende haperingen bij de start zijn gelukkig verleden tijd.

Toch zijn er nog wat kleine irritaties en gemiste kansen. Zo zijn de laadtijden nog altijd aan de lange kant. Dat niet alleen, je krijgt de laadschermen ook wel erg vaak te zien en dat is jammer. Tevens valt er nog het één en ander aan te merken op de manier waarop de game de races presenteert. Er wordt geprobeerd om dit geheel in TV-stijl te doen, maar dit komt vanwege matige animaties en repetitief commentaar niet helemaal lekker uit de verf.

blank

Conclusie

We hebben Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 in deze review vaak vergeleken met zijn voorganger, omdat die game hele heldere verbeterpunten had. Concluderend kunnen we zeggen dat het duidelijk is dat Milestone hier echt werk van heeft gemaakt en heeft geprobeerd om de game te verbeteren en uit te breiden op de punten waar het nodig was. De gameplay is nog verder verfijnd, er is een stuk meer te doen en kleine technische oneffenheden zijn verleden tijd. Toch is het jammer dat niet alle toevoegingen echt van waarde zijn, zoals enkele nietszeggende features in de carrière modus. Ook is het jammer dat de vele en langdurige laadschermen nog steeds aanwezig zijn en dat de presentatie wat tegenvalt. Desalniettemin is Monster Energy Supercross – The Official Videogame 2 een duidelijke verbetering ten opzichte van z'n voorganger en daarvoor verdient Milestone zeker complimenten.

Pluspunten

  • De bekende uitdagende gameplay nu nog beter
  • Crossen en oefenen in de Compound
  • Verbeterde track editor
  • Geen framedrops meer bij de start van een race
  • Carrière modus voorzien van noemenswaardige toevoegingen…

Minpunten

  • …maar ook van enkele nietszeggende features
  • Veel laadschermen die lang kunnen duren
  • Presentatie laat wat te wensen over

8.0