Special: Apex Legends – Een titaan van een Battle Royale game – Een tijd terug hebben we de eer gehad om Titanfall 2 te mogen spelen op de PS4. De game, gemaakt door Respawn Entertainment, heeft helaas niet het verdiende succes gekend, omdat het in een vrij onhandige periode werd uitgebracht. De game verscheen tussen Battlefield 1 en Call of Duty: Infinite Warfare in en onder andere daardoor verkocht de game ondermaats. Een doodzonde, want Titanfall 2 werd zeer goed ontvangen bij de critici, ook bij ons. Het was vooral de gameplay die er met kop en schouders bovenuit stak in vergelijking met andere games en ook kende de game een uitstekende singleplayer campagne. Liefhebbers van de franchise hoopten dat de ontwikkelaar bezig was met Titanfall 3, maar niets is minder waar gebleken. Het derde deel was in de maak, maar werd een halt toegeroepen. Of anders gezegd, het is een soort van getransformeerd in een geheel nieuw project dat nu gratis beschikbaar is: Apex Legends.

Holy Trinity

Sinds een week domineert Apex Legends op Twitch en ook het spelersaantal is gigantisch gegroeid in een zeer korte tijd. Maar wat is Apex Legends nu precies? De game, die zich afspeelt in het universum van Titanfall, valt onder de noemer Battle Royale. Nu hebben we daar al een hoop keuze in, maar de game biedt genoeg vernieuwende elementen ten opzichte van de concurrenten en in dit artikel bespreken we de meest opvallende verschillen. Zo heb je niet 100 spelers in een match, maar 60 die het tegen elkaar opnemen. Daarnaast legt de game meer de nadruk op teamspel, want je wordt altijd ingedeeld in teams van drie. Dat doet de game niet zonder reden, je krijgt namelijk de keuze om één van de Legends te kiezen. Voor nu zijn er 8 Legends in de game te vinden, die elk een eigen rol hebben. Dit varieert van verkennend tot aanvallend en van defensief tot ondersteunend.

Elke Legend kent weer zijn eigen vaardigheden binnen de specialisatie en die variëren van vaak te gebruiken mogelijkheden tot een unieke mogelijkheid die van invloed zijn op de gameplay. Om hier een idee van te geven; Bangalore is een soldate die een rookgranaat kan gooien als normale vaardigheid. Maar met haar speciale vaardigheid kan ze een groot gebied bedekken met raketten die ontploffen na een paar seconden. Mirage kan bijvoorbeeld een hologram van zichzelf erop uitsturen als afleiding, terwijl zijn speciale vaardigheid hem toelaat om meerdere hologrammen van zichzelf te produceren, terwijl hij onzichtbaar wordt. Deze structuur van vaardigheden geldt voor elke Legend en wat ons vooral opviel aan deze Legends, is de goede balans tussen hen. Niets voelt overpowered aan tegenover de ander en dat wordt nog eens benadrukt door het feit dat je telkens een compositie van drie Legends moet maken. De combinaties die dan ontstaan kunnen zeer interessante tactieken opleveren die niet snel gaan vervelen.

Feest van herkenning!

Omdat Apex Legends zich in het universum van Titanfall afspeelt, zul je oude bekenden terugzien. Daarmee bedoelen we dat de wapens van Titanfall 2 ook in Apex Legends zitten met zo hier en daar een kleine aanpassing met betrekking tot hoe ze aanvoelen. In grote lijnen sta je niet voor verrassingen als je bekend bent met Titanfall 2, maar ook nieuwkomers kunnen hun hart ophalen omdat de wapens een goede kick geven en klinken als een genot. Wat de gameplay zo sterk maakt, is dat de goede gunplay van Titanfall 2 ook terugkomt in Apex Legends, waardoor het in deze context zowel vertrouwd als vernieuwend aanvoelt. Overigens blijft het hier niet bij, want omdat het een Battle Royale game betreft zul je ook nieuwe wapen attachments kunnen vinden. Dit zorgt er weer voor dat je beter met je wapens om kunt gaan, wat enigszins doet denken aan PUBG en Blackout van Black Ops 4. De uitvoering in Apex Legends is echter net wat beter.

Alles wat je oppakt wordt automatisch aan je wapen toegevoegd en bij het wisselen naar een nieuw wapen, worden alle compatibel onderdelen automatisch overgezet. Dat helpt het tempo van de game enorm, want je bent minimaal bezig in je inventory om alles goed in te stellen, waardoor je dus meer op het slagveld kunt spelen en dat is natuurlijk altijd een positief punt. Wat het tempo ook ten goede komt is dat je met minder man speelt op een kleinere map dan die je in andere Battle Royale games treft. Hierdoor kom je veel sneller en vaker andere spelers tegen en dat gecombineerd met het heerlijke sliden, klimmen en het gebrek aan valschade, zorgt ervoor dat het als een droom speelt.

Ook heeft Respawn Entertainment een uitstekend ping-systeem in de game verwerkt. Met R1 kun je werkelijk alles pingen en dat komt de teamcommunicatie erg ten goede. Met een druk op de knop kan je een bepaalde locatie op de map aanduiden en je team zal dat direct zien. Dit kan voor gevechten handig zijn, maar bijvoorbeeld ook als je een item ziet liggen waarvan je weet dat een medespeler dat zoekt. Even pingen en je maatje kan het gemakkelijk vinden en oppakken. Heb jij een bepaalde attachment nodig of munitie? Dan kan je in je inventory even pingen dat je teamgenoten hun ogen voor je openhouden. Zie je in de verte een vijand? Even dubbel pingen en de rode aanduiding geeft precies aan waar het gevaar zich bevindt. Dat systeem is behoorlijk uitgebreid en zo efficiënt hebben we het zelden in een game gezien.

Keer terug na je dood

Wat ook een kleine maar zeer belangrijke mogelijkheid is, is het terugbrengen van je teammaten. Stel je twee collega’s zijn neergeschoten en de tijd om ze te kunnen reviven is verlopen, dan heb je de mogelijkheid om hun badge terug te halen. Over de map verspreid zijn punten te vinden waar je deze badges in kan voeren en dan keren je maten weer terug. Ze worden dan per schip teruggebracht, maar wel zonder hun spullen wat teamplay dus erg doet aanmoedigen, want ze hebben je hulp nodig. Wat hier zo’n pluspunt aan is, is dat als je dood gaat aan het begin van een match, dat je niet langer genoodzaakt bent om de rest van de match mee te kijken, zoals in de meeste Battle Royale games het geval is. Zelfs na je dood blijft het spannend om mee te kijken, want de kans is groot dat je toch weer terug kan keren. Lukt het je partners niet, dan motiveert het meekijken vooral voor de mentale ondersteuning.

Hoe geweldig de game ook werkt en speelt, met enkel een fantastisch uitgebalanceerde game kom je er niet. We moeten eerlijk zijn, de speciale vaardigheden van de Legends, hoe tof die ook zijn, hebben we allemaal al een keer eerder gezien in andere games. We hopen dus dat Respawn Entertainment de game verder gaat uitbreiden in verschillende opzichten. Dus naast nieuwe Legends ook nieuwe modi en mechanieken. Zo missen we bijvoorbeeld de solo play optie en hoewel je de mogelijkheid hebt om je groep te verlaten tijdens het spelen, is dat niet gewenst. Je laat immers twee spelers in de steek die je hulp ongetwijfeld kunnen gebruiken. Ook zou een modus met meer spelers per team niet misstaan. Of wat te denken van een modus waarin de Titans voorkomen? Ideeën genoeg en met zoveel spelers moet het ongetwijfeld haalbaar zijn om meer features te introduceren.

Get ready for Titandrop Lootcrate drop!

De twee grote elementen waar Titanfall om bekend staat, die zijn weggelaten in Apex Legends. Dat is het wallrunnen en het oproepen van Titans. Het voelt ergens wat raar, een game spelen in het Titanfall universum maar dan zonder de Titans (en het wallrunnen). De game is natuurlijk pas net uit en daarmee is het ook qua content nog niet overdonderend uitgebreid. Maar de toekomst zal ongetwijfeld meer brengen en misschien zelfs ook meer Titanfall invloeden. Voor nu kun je voor elke Legend en z’n wapens skins verzamelen die je verkrijgt door lootboxen te openen. Buiten dat kun je ‘Caustic’ en ‘Mirage’ als enige twee Legends vrijspelen. Hiervoor heb je twee mogelijkheden, zo kun je ze aanschaffen met in-game valuta, die je krijgt bij het levelen of je trekt direct je portemonnee. Dat laatste is geheel optioneel, want je kunt alles vrijspelen door gewoon te blijven spelen en daarmee hebben we alles wel zo’n beetje genoemd.

Echte Champions game

Apex Legends is van wat we tot zover gespeeld hebben een geweldige en solide basis voor een uitstekende Battle Royale game. Alles werkt vlot, het ziet er grafisch prima uit en de Legends zijn super leuk. Ook de map is erg goed ontworpen en de muziek past er perfect bij. Mocht je de eerste plek behalen, dan wordt dat op het scherm geharmoniseerd met een dikke vette ‘Champions’ en dat weerspiegelt ook de kwaliteit van de game. Respawn Entertainment schiet direct in de roos en zelfs niet-liefhebbers van het Battle Royale genre zullen zich hiermee kunnen vermaken. Want als het overlevingsaspect je niet aanspreekt, dan weten de wapens en de Legends je wel te overtuigen om door te blijven spelen. De game is nog wat summier, maar met goede ondersteuning kan de titel relevant blijven. Het is belangrijk om daar adequaat mee om te gaan, wil Apex Legends z’n huidige momentum vasthouden. De basis is in ieder geval gelegd en die is meer dan overtuigend en goed. Het is gratis om te spelen, dus probeer het zeker even een keer uit, want het kan je weleens positief verrassen. Fijn is ook dat de micro-transacties verwaarloosbaar zijn en dat niets pay-to-win is. Kortom; be a Legend, become a Champion!