Sony heeft enige tijd terug patenten aangevraagd op technologie die wijst naar backwards compatibility voor de PlayStation 5. Over deze console is nog niets bekend, maar toch willen we het in deze Jouw mening een keertje hebben over de mogelijke terugkeer van deze feature. De launch PlayStation 3 bood nog de mogelijkheid om oudere games op te spelen, modellen die erna verschenen niet meer. De PlayStation 4 kende helemaal geen optie tot oudere games spelen, maar is dat nu echt belangrijk?

Zodra een console net uit is, dan wil je natuurlijk nog de games van de vorige generatie spelen waar je eerder niet aan toegekomen bent. Althans, dat zal voor een gedeelte van de gamers gelden, maar om nu tig apparaten onder je tv te zetten gaat ook wat ver. Backwards compatibility is dan een erg handige optie, maar dit kent ook een negatief argument. Sony heeft ooit eens aangegeven dat het internet erg vocaal is als het om een dergelijke feature gaat, maar dat het gebruik minimaal is. Mensen roepen dus hard dat ze het willen, maar gebruiken het weinig.

In die zin is de afweging van Sony om het weg te laten in de PlayStation 4 goed verklaarbaar, maar ze zijn het niet vergeten. Dat bewijzen de aangevraagde patenten immers wel, wat ook de geruchtenmolen weer op gang brengt. Want is backwards compatibiliteit echt nodig? Het zou naar onze mening een erg fijne feature zijn om alle oudere games te kunnen spelen op de PlayStation 5. Dan niet alleen PlayStaton 4 games, maar ook PlayStation 3 games en nog oudere titels eventueel. Dat zou van de PlayStation 5 het ultieme entertainment apparaat maken, iets wat de PlayStation 4 ook pretendeert te zijn.

Op het moment dat Sony inderdaad een uitgebreide backwards compatibiliteit feature in de PlayStation 5 bouwt, dan moeten ze wel voldoen aan de huidige standaard. Daarvoor kijken we naar Microsoft, die met de Xbox One een dergelijke feature aanbiedt voor een select aantal titels. Het liefst zien we dat alle titels op de PlayStation 5 te spelen zijn met de standaard die Microsoft heeft gezet, oftewel dat games er nog beter uitzien en ook soepeler draaien. Dat maakt de feature niet alleen tot een toffe extra, het voegt ook echt wat toe.

Als Sony dat laatste aanhoudt voor de PlayStation 5, dan zien we backwards compatibility echt als een meerwaarde voor de volgende generatie PlayStation. Kiest Sony voor de gemakkelijke weg, dan is het wat discutabel als je het ons vraagt. Maar goed, deze rubriek draait om jouw mening, dus laat vooral hieronder weten hoe jij over backwards compatibility denkt. Moet de PlayStation 5 hierover beschikken? En zo ja, waar neem je genoegen mee? Of is het voor jou een volstrekt overbodige feature, omdat je nu al weet dat je het toch niet gaat gebruiken. We horen je mening natuurlijk weer graag hieronder.