Special: De beste Rainbow Six Siege teams tegenover elkaar op de Six Invitational – Afgelopen weekend vond het Six Invitational evenement plaats in Montréal, de thuisbasis van Rainbow Six Siege ontwikkelaar Ubisoft Montrèal. Van alle evenementen die plaatsvinden is de Six Invitational veruit de belangrijkste, wat ook wel te zien was aan de prijzenpot van maar liefst 2 miljoen dollar. Op uitnodiging van Ubisoft zijn we afgereisd naar Montréal om daar kennis te maken met de nieuwe content voor het komende seizoen en om natuurlijk de Six Invitational bij te wonen, wat een uitzonderlijk spektakel was.

Rainbow Six Siege op het hoogste niveau

De game is speelbaar op verschillende platformen, maar voor optimale nauwkeurigheid en snelheid is nog altijd de pc het platform to go. Dat betekent ook dat de wedstrijden op een pc gespeeld werden, maar dat neemt niet weg dat het ontzettend interessant was om bij te wonen. Esports leeft, zoveel is inmiddels wel duidelijk en met dergelijke toernooien zal de interesse blijven groeien. Om dat live vanuit de zaal mee te maken is toch net een wat andere ervaring dan gewoon thuis via een livestream en dat brengt ons ook bij dit artikel om je een wat meer persoonlijke ervaring te brengen van hoe de Six Invitational ter plekke was.

De deelnemende teams behoren tot de absolute top van de wereld en als je zelf geregeld Rainbow Six Siege speelt en misschien zelfs wel (erg) goed bent, dan sta je alsnog verstelt van hoe er op een toernooi gespeeld wordt. Iedereen die een beetje goed is in de game kan zich overigens opwerken en eindigen in een top team, maar laten we wel realistisch blijven. Dat is immers enkel weggelegd voor de allerbeste en snelste spelers ter wereld. Om die in actie te zien is zowel ontzettend tof alsook leerzaam, want de gaatjes, hoekjes en het gebruik van de beschikbare middelen is anders dan wat je gebruikelijk online ziet. De pro-spelers zijn overal net wat handiger in en dat zorgt voor haast onmogelijke kills, wat zeer regelmatig met gejuich in de arena ontvangen werd.

De enorme gunfactor

Voorafgaand aan de kwart, halve en uiteindelijke finale(s), zijn er eerst voorrondes gehouden waar al veel teams in af zijn gevallen. De laatste rondes waren enkel voorbehouden tot de beste teams die met gemak of moeite naar de laatste acht zijn doorgestoten. Eén van de teams in deze laatste acht was een opvallende, namelijk Nora Rengo. Dit is een Japans team en dat zij zover zijn gekomen is vrij uniek, omdat de Rainbow Six Siege competitie in Azië relatief laag is tegenover Europa en Amerika. Dat samen met een ontzettend vermakelijke en maffe coach, zorgde ervoor dat ze een enorm hoge gunfactor hadden. Vrijwel iedereen in de zaal had sympathie voor de Japanners en daar werd nog een schep bovenop gedaan in de halve finale.

In deze halve finale stond Nora Rengo tegenover Team Empire, wat een Russisch team is. In tegenstelling tot de Japanners waren de Russen nogal stoïcijns waar amper een lachje vanaf kon als ze een ronde wisten te winnen. Plus dat Noord-Amerikanen van nature geen grote fans van de Russen zijn, zal ongetwijfeld ook meegeteld hebben. Dat neemt echter niet weg dat de halve finale tussen deze twee teams aanvankelijk behoorlijk spannend was. Nora Rengo wist op de eerste map relatief snel uit te lopen met af en toe een winst die echt op het aller, allerlaatste moment binnengehaald werd. Een heerlijke kill was bijvoorbeeld een granaat op de Russische speler die Defuser aan het uitschakelen was in de vierde ronde. De Russen wisten toch nog een beetje terug te komen, maar uiteindelijk werd de eerste ronde in 7 tegenover 4 gewonnen potjes beslist in het voordeel van de Japanners.

De daaropvolgende ronde was niet zo’n succes voor de Japanners, want de Russen liepen bijzonder snel uit tot aan 4 tegen 0, waarna de Japanners eindelijk een ronde wisten te winnen. Vervolgens verlies en daarna weer winst mocht niet baten, want de elfde ronde werd afgesloten met winst voor de Russen wat de map wins op 1 tegen 1 bracht. In de laatste en tevens beslissende map werd het weer iets spannender, omdat het relatief gelijk opging tot het einde, maar waarbij de Russen wel telkens net iets op Nora Rengo voorliepen. Richting het einde stonden de Russen met 6 tegenover 4 voor en het was puur zaak om de elfde ronde te winnen voor een plaats in de finale.

Nora Rengo streed natuurlijk op z’n best om niet ten onder te gaan, maar ze benadeelden zichzelf door per ongeluk een team kill te maken. Het gevolg was dat Team Empire nadien aan slechts één kill genoeg had om Nora Rengo definitief uit te schakelen, wat lukte. Het resultaat voor de Russen was een overwinning op de derde map met 7 tegen 4. Zo wist Team Empire zich van een finaleplaats te verzekeren en Nora Rengo moest genoegen nemen met de derde plaats. Zonde, maar toch wel een prestatie om trots op te zijn, juist omdat dit team uit een regio komt waarin veel minder competitie te vinden is en dat maakt het spelen en trainen natuurlijk net wat lastiger. Met Team Empire in de finale was het in de halve finale vervolgens tijd voor het tweede gevecht, dat ging tussen Team Reciprocity en G2 Esports.

Daar kunnen we wat korter over zijn, want de wereldkampioenen van 2018 – G2 Esports – walsten eigenlijk een beetje over de Amerikanen heen. In eerste instantie ging het relatief gelijk op, maar na vier rondes liep G2 uit naar de overwinning die ze met 7 rondes winst wisten te behalen. De tweede ronde was ook vrij eenzijdig, want G2 begon met achterstand maar maakte dat direct in de tweede ronde goed. Team Reciprocity wist in de zesde ronde weer een potje te winnen, maar het mocht niet baten, want met een gelijke score als op de eerste map (7-2) ging G2 er met de winst vandoor. Dat betekende een Europese finale, aangezien G2 voornamelijk uit Scandinaviërs bestaat. Duidelijk is in ieder geval dat de match tussen Nora Rengo en Team Empire aanzienlijk interessanter was.

 

Hard tegen hard

De finale op de Six Invitational wordt gespeeld met een aangepaste regelset. Zo gaat het niet om de beste uit drie maps, maar om de beste uit vijf. Ook zit er geen limiet op overtime en dus kan er in theorie oneindig lang doorgespeeld worden, zolang het ene of andere team na 12 rondes geen voorsprong van twee rondes weet te behalen. Die vrees ontstond even in de eerste ronde, die bijzonder lang duurde aangezien het continu gelijk op ging. Pas in ronde 22 wist G2 de winst voor de tweede keer op rij te pakken waardoor zij de map wonnen. Deze eerste ronde gaat ook de boeken in als de langste partij die ooit is gespeeld in Pro League. Interessant is trouwens dat het G2 veel rondes kostte op deze map, aangezien zij voor deze map hadden gekozen.

Opvallend was de daaropvolgende ronde, die gespeeld werd op Border, een map die door Team Empire was gekozen. Toch wisten ze hier niet heel goed voor de dag te komen, want G2 won hier gemakkelijker. Het was overigens wel een spektakel om te zien, zij het wat minder spannend dan de eerste map. Op de eerste map ging het immers bijzonder lang nek aan nek en het had net zo goed Team Empire kunnen zijn dat hier had gewonnen. Enfin, Team Empire kwam tot ronde zeven niet verder met slechts één gewonnen ronde. Vervolgens kwamen ze nog aardig terug, maar met continu een matchpoint was het G2 die uiteindelijk in ronde elf de winst veilig wist te stellen, wat 2 tegen 0 betekende qua map wins.

De derde rond was afsluitend enigszins een makkie voor G2, want ze wisten de winst in de achtste ronde al veilig te stellen door met 7 tegen 1 te winnen. Dat betekende voor G2 Esports opnieuw dat zij zichzelf tot wereldkampioen konden kronen en dat ging met een enorme ontlading gepaard. De laatste twee map rondes waren hoogstaande partijen die zeker de moeite waard zijn om terug te kijken, maar wat echt de absolute top van de finale was, was de eerste ronde. Dit puur omdat beide teams zo lang zo ontzettend goed tegen elkaar opgingen en het zeker richting het einde ontzettend spannend werd. Ook werd duidelijk dat de teams – afgezien van onnodige fouten hier en daar – echt op het beste van hun kunnen speelden en dat is altijd mooi om te zien.

Op naar volgend jaar

Met twee keer winst op de Six Invitational is G2 Esports de absolute top binnen de Rainbow Six Siege pro-spelers. Het zal hier niet bij blijven, want volgende maand zal de Pro League finale in Milaan gespeeld worden en als je een beetje geïnteresseerd bent, dan raden we je zeker aan om het te gaan kijken. Niet alleen omdat het mooi is om te zien hoe professionele spelers werkelijk ieder gaatje en middel gebruiken om tegenstanders aan te pakken, maar ook omdat je er zelf echt wat van op kan steken. De mogelijkheden in Rainbow Six Siege zijn ongelimiteerd, dat hoeven we velen van jullie niet meer te vertellen. De pro-spelers tillen dat echter wel naar een compleet nieuw niveau en dat maakt het eens te meer de moeite waard om het te volgen.