Special: Alles wat je moet weten over de futuristische high-speed racegame Xenon Racer – Het is het jaar 2030. Rijden en racen met fossiele brandstoffen is niet langer mogelijk, want de wereld is overgestapt naar duurzame middelen. Zo ook het racen dat nu gebeurt op basis van elektriciteit, aangestuwd door een speciaal goedje dat Xenon gas heet. Dat vormt de basis van Xenon Racer, een gloednieuwe futuristische racegame die je naar alle uithoeken van de wereld brengt. Hypermoderne auto’s, prachtige steden en één kampioenschap waarin jij je zult moeten bewijzen. Xenon Racer ligt over iets meer dan een week in de winkels en wij kijken nu alvast uitgebreid naar wat je van de game mag verwachten.

Hypermoderne auto’s

Xenon Racer beschikt over een garage van allerlei racemonsters die best wel wat weg hebben van de duurste auto’s die op deze planeet te vinden zijn. Het grote verschil is natuurlijk dat ze allemaal elektronisch aangedreven zijn en een boost kunnen krijgen door het Xenon gas te gebruiken. De auto’s zien er stuk voor stuk ontzettend bruut uit en nodigen je direct uit om te gaan racen. Met name omdat ze ook allemaal loei en loeisnel zijn, maar er zit natuurlijk wel een verschil tussen de diverse modellen die de game rijk is.

Met in totaal 18 auto’s heb je genoeg keuze, maar niet alles is direct beschikbaar vanaf het moment dat je de game opstart. Door progressie te boeken in het kampioenschap zul je nieuwe auto’s vrijspelen en afgezien van dat ze visueel van elkaar verschillen, hebben ze ook allemaal andere statistieken. Zo is de ene ontzettend snel, maar qua besturing wat log. De ander kent weer een erg fijne handling, maar is net wat langzamer. De statistieken zijn overigens best uitgebreid, want de auto’s kennen de volgende punten waarop ze van elkaar kunnen verschillen: snelheid, versnelling, driften, handling, boost herlaadsnelheid, boostkracht en boostduur.

Al die zaken zul je in acht moeten nemen bij het selecteren van een auto, want de ene auto is echt veel beter geschikt voor een bepaalde baan dan de ander. Ook zie je dat de boost best wel een belangrijke factor is. Dat is niet zonder reden, want door te driften in de bochten zul je de meter opbouwen die is opgedeeld over drie tanks. Bij drie volle tanks kun je drie keer een boost inzetten en die zorgt ervoor dat je auto als een raket vooruit schiet. Driften is overigens een zeer belangrijk element in de gameplay, want afgezien van dat het je aan een boost opbouw helpt, is het ook nodig om snel bochten door te komen. Remmen en sturen kan, maar kost veelal meer tijd, dus gebruik het driften waar mogelijk.

Customizen maar

Alle 18 auto’s bieden ook nog de mogelijkheid om uitgebreid aangepast te worden. Dit loopt uiteen van livery tot nieuwe velgen en van nieuwe vleugels tot raamkleuren. De cosmetische zaken kun je eigenlijk direct toepassen, maar dat geldt niet voor het ’tunen’ van de auto’s. Per auto tref je een beperkt aantal extra vleugels/spoilers, velgen en meer aan en je collectie kun je uitbreiden door nieuwe items te unlocken. Gaandeweg zul je dus steeds meer aan je auto kunnen aanpassen, wat een leuke feature is. Maar wat het in Xenon Racer een meerwaarde geeft, is dat bijna alle aanpasbare objecten daadwerkelijk invloed hebben. Zet je er een andere achterspoiler op? Dan kan het zomaar zijn dat de handling afneemt en de snelheid weer toeneemt. Al deze onderdelen komen met eigen statistieken, die van invloed zijn op hoe de auto’s zich gedragen. In dat kader biedt het customizen van je auto’s ook echt een voordeel in de gameplay en de mogelijkheden zijn vrij divers.

Futuristische steden

In het jaar 2030 zien de steden er natuurlijk anders uit, maar toch hebben ze wel herkenningspunten in Xenon Racer. Als je bijvoorbeeld door Dubai raast, zul je duidelijk zien dat je je in het oliestaatje bevindt. Dat geldt ook voor de andere steden die je aan zult doen, zoals Tokio, Miami, Boston en meer. De steden zijn futuristisch, maar niet van een WipEout orde, want er ligt nog steeds gewoon asfalt waar je overheen zult racen. Het mag zich dan in de toekomst afspelen, maar sci-fi zal het in ieder geval niet zijn. De ontwikkelaar heeft duidelijk gekeken naar hoe ze iets futuristisch kunnen maken zonder dat het té wordt. De steden ogen nog steeds herkenbaar en realistisch en hetzelfde geldt voor de supercars, die in potentie straks allemaal elektrisch kunnen zijn.

Deze steden zorgen afgezien van een afwisseling in de locatie ook voor diverse tracks en die zijn zeer uiteenlopend. Ook variëren ze in moeilijkheidsgraad en per locatie tref je meerdere varianten, zodat er voldoende keuze is. Al deze tracks zul je aan doen terwijl je het kampioenschap doorloopt en net zoals de auto’s zal je gaandeweg nieuwe banen vrijspelen. Daaruit blijkt wel dat de primaire focus op het kampioenschap ligt, aangezien die de aandrijfmotor vormt voor het unlocken van de rest van de content. Door in het kampioenschap alle races te doorlopen, zul je steeds nieuwe content vrijspelen. Op die manier zal de game zich ook steeds meer uitbreiden qua voertuigen en tracks, die vervolgens weer in andere modi te gebruiken zijn.

Genoeg te doen

Xenon Racer is een volwaardige game die genoeg opties zal bieden. Zoals al meerdere malen aangehaald, is het kampioenschap de hoofdmoot in de game. Maar er is meer dan alleen dat en dat lichten we hieronder per onderdeel even nader toe:

Xenon Racing Championship – Dit kampioenschap is waar het om draait. Je krijgt telkens een serie van races waarin je minimaal een bepaalde plek moet bereiken wil je de volgende serie vrijspelen. Dit alles werkt via een overzichtelijk raster, zodat je precies kunt zien hoe ver je bent. De series die je voorgeschoteld krijgt zijn een samenstelling van verschillende banen waarop je met verschillende auto’s moet rijden. De game is uitdagend, dus zet je beste beentje voor als je de volgende races wilt vrijspelen. Lukt het je niet om aan het gestelde doel te voldoen? Dan zul je de serie opnieuw moeten afwerken.

Snelle Race – De standaard modus die niet mag ontbreken in een goede racegame. Kies een auto en een track en leef je uit. Wel is deze modus ‘beperkt’, want alles wat gelockt is geldt ook hier. Je zult dus eerst voortgang moeten boeken in het Xenon Racing Championship wil je in deze modus meer keuze hebben in auto’s en tracks.

Split-screen – Een modus die te vaak ontbreekt vandaag de dag, maar niet in Xenon Racer. Kies de baan en track die je wilt en race met twee spelers op één scherm. Het spreekt eigenlijk voor zich hoe deze modus werkt, maar we willen even aanstippen dat Xenon Racer hierover beschikt. Dus voor een avondje op de bank met vrienden is deze game ook uitstekend geschikt.

Online – Ook dit mag niet ontbreken in een racegame en Xenon Racer biedt daarin alle standaard opties. Zo kun je meedoen aan willekeurige races, maar ook zelf een lobby selecteren of er één aanmaken, zodat je met je vrienden kunt spelen.

Tijdrit – Dit spreekt natuurlijk voor zich. Race en zet een zo snel mogelijke tijd neer. Bij elke baan staan overigens een drietal tijden, wat ‘game records’ zijn en je kunt natuurlijk proberen om die records te verbreken.

Controlepunten – Race van punt naar punt om de aflopende tijd aan te vullen. Dit kun je op elke vrijgespeelde baan doen en ook hierbij geldt weer dat je het beste resultaat boekt als je de juiste auto selecteert dan wel aanpast op de baan.

Eliminatie – In Eliminatie is het zaak om zover mogelijk vooraan te rijden, omdat de laatste om de 5 seconden afvalt. Zo lang je aan kop rijdt zit je veilig en als je wat verder achterligt zul je je best moeten doen om niet geëlimineerd te worden.

Vrije modus – Dit is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met een Snelle Race. Het enige verschil is dat je nu niet te maken hebt met tegenstanders. Wat is dan het nut? Wel, je kunt hier met al je auto’s op je gemak rondrijden om te zien welke auto het beste bij welke baan past. Tevens stelt het je in staat om nieuwe aanpassingen te checken, zodat je de juiste afstelling voor de baan kunt vinden alvorens je met de nieuw afgestelde auto in het kampioenschap verder gaat.

Xenon Racer biedt alles wat je van een racegame verwacht en uit dit artikel moet blijken dat de ontwikkelaar zich niet heeft ingehouden. De game heeft qua content genoeg te bieden als het gaat om wat je allemaal kunt doen. Met een release op 26 maart duurt het niet lang meer voordat de game verschijnt en rond die datum mag je uiteraard onze review verwachten.