Special: Het nieuwe arsenaal van Nacon controllers – Nacon staat bekend om zijn alternatieve lijn aan PS4 controllers. Zij specialiseren zich met name in de asymmetrische layout ten opzichte van de standaard verkrijgbare symmetrische DualShock 4 controller. Zo heeft menig gamer altijd een keuze in hoe games gespeeld kunnen worden. Deze keuzes worden door Nacon verder uitgebreid, want binnenkort kun je in de winkel weer wat nieuwe controllers van het bedrijf vinden. Naast een toetsenbord, een muis met muismat en een headset, gemaakt in samenwerking met Plantronics, zitten er voor PlayStation 4 gamers twee nieuwe controllers aan te komen. Die konden we op een recent evenement even uitproberen en we gaan er vandaag wat dieper op in.

Asymmetric Wireless PS4 Controller

Voor de normale gamer heeft Nacon de Asymmetric Wireless PS4 Controller geproduceerd. Dit moet het alternatief bij uitstek zijn voor mensen die een voorkeur hebben voor de asymmetrische layout van de analoge sticks. De controller voelt fijn in de hand en weet het ergonomische gevoel van de normale DualShock 4 prima over te brengen. De schouderknoppen zijn wat groter dan bij de DualShock 4, maar voor de rest voelt de controller van Nacon niet heel anders aan. We zijn wel van mening dat de analoge sticks ietwat te los aanvoelen. De pookjes hadden wat ons betreft iets meer weerstand mogen hebben, waardoor alles net wat meer secuur aan zou voelen tijdens het spelen.

De Asymmetric Wireless PS4 Controller sluit je op de PS4 aan met een Bluetooth dongle. Dit dingetje is vooral een geweldige toevoeging, omdat Nacon ons vertelde dat de input lag vrijwel onmerkbaar is. Volgens hun zouden de normale DualShock 4 controllers een input lag van 0.8 ms hebben, terwijl de wireless controllers van Nacon via deze dongle een magnifieke 0.4 ms input lag hebben. Het mooie van de dongle is ook dat deze niet alleen bij de basis controller van Nacon zit. Het zit namelijk ook inbegrepen bij de opvolger van de Revolution 2. Yannick Allaert, de Group Director Purchases & Development van Nacon, wist ons te vertellen dat de dongle het moeilijkste was om te ontwikkelen, juist om die lage input lag voor elkaar te krijgen. Een bijzondere USB-stick dus.

De ster van de show, de Nacon Revolution Unlimited

Nacon heeft maar liefst twee jaar gewerkt om deze controller zo goed mogelijk te ontwikkelen en dat deden ze met behulp van vijf pro gamers. Het resulteert in de Nacon Revolution Unlimited Pro controller voor de PS4. Dit stukje techniek bevat een hoop toeters en bellen, maar wat ons gelijk opviel ten opzichte van de Revolution 2, is hoe het aanvoelt. Het voelt als gegoten in je hand en zeer comfortabel. De controller voelt premium aan en de knoppen hebben een heerlijke feedback. Het zal geleverd worden in een hardcase, ontworpen door Yannick zelf, waarbij nog een klein doosje geleverd wordt met daarin gewichtjes en analoge stick ringen, waarover zo meer. Ook kent de controller een betere ondersteuning voor headsets die rechtstreeks worden aangesloten en de rechter stick heeft een lichtgevende ring. Leuk detail, de kleur daarvan kan aangepast worden.

blank

Aan de binnenkant van de handvatten kun je aan weerszijden twee shortcut knoppen vinden en op de achterkant een hele reeks knoppen, waarmee je een aangesloten headset kunt bedienen. Op de voorkant vind je vier LED lampjes die aangeven hoe vol de batterij nog is en welk profiel je hebt ingesteld. Het enige waar we wederom minder over te spreken zijn, is het losse gevoel van de sticks. We hadden graag een optie willen zien dat we de weerstand konden aanpassen van deze sticks, iets waar concurrenten bijvoorbeeld dan weer wel over beschikken. De Revolution Unlimited biedt echter alternatieve oplossingen voor dit ‘probleem’. De steel van de analoge sticks kan je dikker of dunner maken met de eerder genoemde extra ringen, waardoor de draaihoek aangepast kan worden. Dit kan de beweging meer secuur maken, al is dat afhankelijk van je eigen voorkeur.

Eén van de grootste verkooppunten van de Revolution Unlimited is dat je werkelijk alles kan aanpassen. Dat wordt nog eens extra onderschreven door de software die erbij geleverd wordt. Hiermee kun je de gevoeligheid van de sticks instellen, alsook die van de schouderknoppen, de deadzones van de sticks en meer. De controller kent verder vier profielen die je kan instellen en bij gebruik on the fly kunt wisselen, ook kun je de kleurtjes aanpassen, de versnelling in gevoeligheid en ga zo maar door. Kortom, alles is te modificeren en te testen en de software om dit te doen is erg overzichtelijk en handig in gebruik.

blank

Iets om naar uit te kijken tegen een flinke betaling

De twee nieuwe controllers lijken vooralsnog uitstekende alternatieven voor gamers te zijn die een asymmetrische plaatsing van de sticks fijner vinden. De ‘normale’ Asymmetric Wireless PS4 Controller is een mooie en zeer toegankelijke optie die qua prijs rond de €60,- ligt, daar waar de Revolution Unlimited Pro een flinke investering is. Hoewel de controller werkelijk alles biedt voor de gamer die hoge eisen stelt, is een prijskaartje van €170,- niet niks. Eerlijk waar, je kan werkelijk alles naar eigen smaak en voorkeur aanpassen en dat zouden we graag bij elke controller willen zien, maar het komt wel met een fors prijskaartje. De twee jaar ontwikkeling die Nacon heeft genomen lijkt tot een goed resultaat te leiden en als de controller straks beschikbaar is, dan zullen we zien hoe het echt uitpakt in onze review.