http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d127adfe0670.jpg

Review Marvel Pinball – De oudere generatie gamers moesten het vroeger doen met de arcadehallen, waar we in het begin bijna alleen maar flipperkasten vonden. Deze flipperkasten, tegenwoordig beter bekend als pinball automaten, verschenen in zeer diverse thema’s en aan elke grote artiest, filmster of sporter werd wel zo’n automaat gewijd. Zo zagen we ‘Batman’, ‘Elvis’ en ‘Jurassic Park’ allemaal ten tonele treden. Deze automaten verdwenen, door de komst van de PC en consoles, echter naar de achtergrond en we zagen pinball steeds vaker op onder andere het PSN verschijnen. Maar is dit concept ondertussen niet gedateerd en is het nog wel slim van Zen Studios om Marvel Pinball uit te brengen? Je leest het allemaal in deze review!

Zen Pinball

Zen Studios is al enkele jaren gespecialiseerd in het maken van goedkope, maar vooral vermakelijke PSN games. Zo zagen we eerder Planet Minigolf verschijnen en hebben ze ook al een eerdere pinball titel op hun naam staan, die wij kregen onder de naam van Zen Pinball. In deze laatste titel merkten we al dat deze studio zeer bedreven was in het maken van dit soort games en Zen Pinball vloog dan ook als warme broodjes over de virtuele toonbank.

Om de fans zoet te houden met deze game zagen we diverse nieuwe zogeheten ‘tafels’ verschijnen, zoals eentje met een ‘Ninja Gaiden Sigma 2’ thema en ook eentje in de stijl van het tweede deel in de ‘Street Fighter’ serie. Nu had deze studio verder kunnen bouwen op deze game door doodleuk deze Marvel tafels in de huidige game aan te bieden in de vorm van ‘DLC’, maar men vond het wel zo eerlijk om de fans van deze stripboeken de kans te geven om los te gaan met hun helden, zonder dat ze daar nog extra de volledige game voor moesten kopen.

Marvel Universe

Hoewel Zen Studios beschikking heeft over de volledige rechten om alle karakters van Marvel te gebruiken heeft men ervoor gekozen om maar vier tafels in deze uitgave te implementeren. Deze draaien elk om een aparte held, die op hun beurt moet vechten tegen twee of drie schurken. Zo moet ‘Iron Man’ zichzelf staande weten te houden tegen ‘Whiplash’, ‘Mandarin’ en ‘Ultimo’ en moet ‘Wolverine’ onder andere ‘Sabertooth’ verslaan. Ook zien we ‘Blade’ en ‘Spider Man’ ten tonele treden, die elk hun eigen unieke speelveld meekrijgen.

Deze tafels zijn namelijk allemaal zeer divers en bevatten hun eigen geheimen, bonussen en bewegende objecten. Hierdoor is geen enkele potje hetzelfde en kunnen we urenlang dingen blijven ontdekken. Fans van de series zullen ook alle objecten uit de stripboeken herkennen en zullen erg tevreden zijn over de manier waarop Zen Studios de karakters vast heeft weten te leggen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d127b967f547.jpg

B-b-b-b-b-bonus!!!

Natuurlijk weet iedereen wel een beetje hoe een flipperkast werkt. Je bedient twee of meer zogeheten flippers die je door middel van knoppen op en neer laat gaan. Op deze manier probeer je de bal zolang mogelijk in het spel te houden en ook zoveel mogelijk punten te scoren, wat vaak door middel van bepaalde opdrachten gaat. Zo moet je bijvoorbeeld drie keer hetzelfde traject afleggen of tien keer een bepaald object raken. Op deze manier proberen de makers van deze kasten elke tafel anders dan zijn voorgangers te maken en deze uit de massa te laten springen.

Dit probeert Zen Studios ook en we moeten in de loop van het spel alle vijanden van onze hoofdpersoon verslaan. Door eerst beide zwakkere vijanden te verslaan maak je jezelf klaar voor het ultieme gevecht, want door deze overwinningen veranderd de tafel. Zo verschijnen er kortere routes, krijg je mogelijkheden om meer punten te scoren en treed de ‘eindbaas’ meer op de voorgrond, terwijl hij zich in het begin van het potje meer afzijdig hield. Hierdoor blijft de replay waarde zeer hoog, want het is niet bepaald makkelijk om zover te komen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d127b968b997.jpg

Shiny Armor

Het is voor studio’s niet altijd makkelijk om goede gameplay te combineren mooie graphics en vaak wordt er dan ook naar een gulden middenweg gezocht. Dat is dit keer ook weer het geval, want Zen Studios zet niet bepaald de nieuwe Crysis neer. De meeste objecten zijn zeer blokkerig en in het begin was het zelfs vrij moeilijk om bijvoorbeeld ‘Tony Stark’ te herkennen op de Iron Man tafel. Deze stijl past echter zeer goed bij de game, want hierdoor wanen wij ons in een echte arcadehal, waar meestal ook niet alle objecten perfect afgewerkt waren.

Deze graphics worden ook weggewerkt met alle effecten en lichtjes die deze tafels rijk zijn. Bij elke beweging knippert of veranderd er wel wat, waardoor je niet eens de tijd hebt om op de objecten te letten. Al deze lichten  fungeren als een soort verkeersborden en geven precies aan waar je bal naartoe moet, zodat het niet zomaar een kwestie van meppen is.

De engine die deze game gebruikt lijkt echter een ‘port’ van de Xbox360, waardoor de game soms nog weleens wil haperen. Hierdoor lijkt de bal over het speelveld te zweven, in plaats van lekker over de tafel te rollen. Dit valt echter alleen op als je de snelheid van het speelveld laag hebt staan, want anders ben je druk bezig met flipperen. Het is in deze game dus wel degelijk mogelijk om je eigen invloed te hebben op de beleving, terwijl dat in andere games nog weleens wil ontbreken.

Arcadestijl

Mensen die denken dat gamers van vroeger niet sociaal waren slaan de plank compleet mis, want het waren vaak juist groepen vrienden die lekker een middagje hun zakgeld gingen verkwisten op de flipperkasten. Highscores werden vaak met de hand bijgehouden en de competitiviteit liep zeer hoog op. In een later stadium kwamen er zelfs automaten waarop je met meerdere mensen omstebeurt  aan de beurt was en de machine uiteindelijk aangaf wie er gewonnen had. Zen Studios kan natuurlijk geen Pinballgame maken zonder deze mogelijkheid toe te voegen en dit hebben ze dan ook gedaan.

We kunnen zowel met het zogeheten ‘hot-seat’ als online de punten verzamelen, maar de game is in beide gevallen iets anders opgezet. In hot-seat zullen we moeten wachten tot de ander af is, waarna wij met dezelfde controller aan de beurt zijn. Online kunnen we echter met vier man tegelijk op de flippers drukken en krijgen we een overzicht van het aantal punten van je tegenstanders te zien.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d127b9697687.jpg

Downloadable flipperkast

Natuurlijk komt er ooit een moment waarop je bent uitgekeken op de vier tafels die we tot onze beschikking hebben. Zen studios heeft echter de reputatie dat ze zeer lang hun games blijven ondersteunen en wij vermoeden dan ook diverse nieuwe tafels te zullen zien verschijnen. Gelijk met de release van de game hebben ze zelfs al vier nieuwe tafels aangekondigd, maar deze zullen we niet allemaal tegelijk ontvangen. Door middel van een poll op de website bepalen wij welke nieuwe superheld wij als eerste willen zien verschijnen, waar we de keuze hebben uit ‘Captain America’, ‘The Hulk’, ‘The Fantastic Four’ en tot slot de ‘Ghost Rider’.

Conclusie

Onverwachts is Marvel Pinball een zeer vermakelijke game waar je weken zoet mee kan zijn. Hoewel we slechts de beschikking hebben over vier tafels blijft elk van deze tafels zeer uitdagend en ontdekken we steeds nieuwe dingen naarmate we verder komen. Deze replaywaarde wordt nog eens versterkt door de online opties waarin wij vrienden kunnen uitdagen en zo ongekende hoogtes kunnen bereiken. Grafisch gezien is deze game geen topper, maar vanwege het stijltje dat compleet aansluit op het concept krijgen de graphics toch nog een voldoende. Al met al verdiend deze goedkope PSN titel, die je voor €7,99 op je harde schijf hebt staan, dus een dikke voldoende.

Pluspunten

  • Uitdagend
  • Leuke en verslavende gameplay
  • Hot-seat

Minpunten

  • Vermoedelijke Xbox360 port
  • Graphics