Er gingen al eerder geruchten over een Xbox One S zonder disc-drive, maar Windows Central heeft nu ook de packshot van deze console weten te bemachtigen. Het blog zegt ook te weten wanneer de releasedatum van deze console is, namelijk 7 mei 2019. Hiermee markeert Microsoft een belangrijk moment voor het console landschap, het is namelijk de eerste keer dat een grote console zonder disc-drive gaat verschijnen.

Sony heeft iets soortgelijks al eerder gedaan met de PSP Go, waar je geen UMD’s meer mee kon gebruiken. Deze revisie van de handheld ging toen volledig digitaal en games konden alleen nog gekocht worden via de PlayStation Store. Voor veel mensen was dit toen best shockerend, terwijl we vandaag de dag niet beter weten dan dat je mobiele games digitaal koopt.

Ook op de console blijft deze trend zich voortzetten en wordt het digitaal aanschaffen van games steeds populairder. Zowel fysiek als digitaal kennen beide hun voor- en nadelen, maar de toekomst ligt nu eenmaal bij digitale games. De verkoop van fysieke exemplaren neemt al jaren af en digitaal tref je ook steeds betere aanbiedingen. Microsoft speelt hier dan ook goed op in door de Xbox One S All-Digital Edition uit te brengen, vermoedelijk ook met een lagere kostprijs dan de gewone editie.

Deze Xbox One S zou een 1TB harde schijf bevatten, alsook digitale downloadcodes voor Sea of Theives, Forza Horizon 3 en Minecraft. Het is nog onduidelijk of Sony dezelfde soort plannen heeft, de PlayStation 4 is immers al lange tijd niet meer vernieuwd. De PS4 Pro stamt uit 2016, net als de PS4 Slim. Het zou dan ook niet gek zijn als men aan het einde van de cyclus nog met een nieuwe revisie voor één van de twee komt. Mogelijk dat Sony er dan ook voor kiest om de console zonder disc-drive uit te brengen, maar vooralsnog zijn hier nog geen aanwijzingen voor.