Special: Assassin’s Creed III Remastered – Ubisoft heeft het met het uitgeven van de Ezio Collection mogelijk gemaakt dat PlayStation 4-bezitters ook eerdere delen in de Assassin’s Creed-serie kunnen spelen. Dit is hoogstwaarschijnlijk goed bevallen, want de Franse ontwikkelaar/uitgever brengt nu ook deel drie als remaster op de markt en doet daar alle DLC bij die voor het spel is uitgekomen. Assassin’s Creed III Remastered maakt gebruik van dezelfde formule als eerder genoemde Ezio Collection – namelijk het oppoetsen van de graphics en verhogen van de resolutie – , maar gaat ook nog een stapje verder. De gameplay en de user interface zijn ook onder handen genomen, zodat het spel wat moderner aanvoelt. Op papier lijkt dit dus de ultieme remaster te zijn, maar is dat in praktijk ook het geval?

Flink opgepoetst

Ubisoft heeft dus flink werk gemaakt van Assassin’s Creed III Remastered en dit zal je direct opmerken. De resolutie is verhoogd naar 1080p en speel je het spel op een PlayStation Pro, dan kan je zelfs in 4K spelen. De ontwikkelaar heeft ook de resolutie van veel texturen opgeschroefd en dat zorgt er voor dat veel objecten er gedetailleerder uitzien. Helaas zijn er nog wel wat texturen te vinden met een lage resolutie, maar over het algemeen is het een grote vooruitgang. Tevens wordt HDR ondersteunt en dat maakt het spel er nog mooier op. Natuurlijk kan het spel zich niet meten met de beste titels op de PlayStation 4, maar het ziet er allemaal goed uit en is een grote verbetering ten opzichte van het origineel.

Bekende formule

Je wordt ook heel vrolijk als je gaat kijken naar wat je allemaal kan doen in ACIII. Je krijgt verschillende grote omgevingen voor je neus die vol zitten met missies, zijmissies en natuurlijk collectibles. Dit was tevens het deel waarin gevechten op zee werden geïntroduceerd, hoewel dit nog niet optimaal was uitgewerkt. Het verhaal borduurt verder op de avonturen van Desmond Miles en ditmaal kom je terecht in Noord-Amerika, waar je de controle krijgt over Connor. Het tijdperk dat centraal staat, is de Amerikaanse Revolutie en ook hier kom je – zoals je gewend bent van de reeks – verscheidene bekende personages uit die tijd tegen. ACIII schotelt je dus voor wat je gewend bent van de reeks en fans zullen zich dan ook direct thuis voelen. Dat de user interface is aangepast en je nu in bosjes kan verstoppen en alle DLC is inbegrepen is ook een zeer fijne bijkomstigheid.

Een stapje terug

Er is dus veel positiefs te melden over Assassin’s Creed III Remastered en het lijkt er op dat er niet aan kwaliteit is ingeleverd, ook al is het een oudere game. Je gaat echter wel degelijk een paar stappen achteruit en of je je hier aan zal gaan storen hangt af wat je van de game verwacht. Ben je een groot fan van de serie of heb je deel drie al op de PlayStation 3 gespeeld en wil je dit avontuur opnieuw meemaken, dan weet je wat je kan verwachten. Ben je iemand die één van de laatste twee delen van Assassin’s Creed heeft gespeeld en verwacht dat je een soortgelijk avontuur te spelen krijgt, alleen dan van iets mindere kwaliteit, dan kom je bedrogen uit. Het verschil in kwaliteit is simpelweg groot.

Frustratie

Assassin’s Creed III stamt uit 2012 en ondertussen zijn er meerdere delen in de serie de revue gepasseerd. Het is dan ook normaal dat de remaster niet zo aanvoelt als de jongere delen van de reeks, maar dat maakt het er niet minder frustrerend op. Connor reageert wat traag op je commando’s en het ‘freerunning’ verloopt niet zo soepel. Je zal tevens rekening moeten houden dat het hoofdpersonages soms dingen doet wat jij niet wil. Zo kan hij op objecten klimmen terwijl jij hier juist langs wil lopen/rennen of wil je op een richel landen, maar besluit de game anders. Dit kan soms voor een wisse dood zorgen of dat je een scene opnieuw moet beginnen. Er zijn dus vrij regelmatig momenten waar de game je tegenwerkt en dat is niet om vrolijk van te worden, helemaal als dit een paar keer achter elkaar gebeurt.

Verplicht aanpassen

Je zal je ook aan moeten passen tijdens de gevechten. Deze stellen op zich al niet veel voor, want het maakt gebruik van de ‘oude’ situatie. Het is dus een vrij star onderdeel ven het spel, waar vijanden geduldig afwachten met aanvallen tot een ander klaar is en er netjes wordt aangegeven als je moet blokken. Het verschil in vijanden is ook zo klein dat je al snel door hebt wat de aanvalspatronen zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er pas wordt gereageerd op jouw commando om te blokken, als een aanvalsanimatie is afgewerkt. Het kan tijdens gevechten regelmatig voorkomen dat er niet wordt geblokt, terwijl je desbetreffende actieknop wel indrukt.

Losse onderdelen

Waar je ook merkt dat je met een oude titel te maken hebt, s dat het spel niet aanvoelt als één geheel. In ACIII krijg je niet één grote wereld voor je neus, maar reis je naar verschillende gebieden. Als je hier naartoe wil, dan wordt deze eerst geladen. Er zal ook geladen moeten worden als je gebouwen ingaat en als er cutscenes worden afgespeeld. De vele laadmomenten halen je compleet uit de ervaring. Maar niet alleen de wereld zelf voelt aan als losse onderdelen. De hoofdmissies zijn zeker niet slecht, maar ze lopen niet lekker in elkaar over en veel gedeeltes voelen als onnodige opvulling om een missie langer te laten duren. Het verhaal zelf is op zich wel aardig, maar behoort niet tot de beste die de serie te bieden heeft.

Crash and burn

Het grootste probleem van de remaster van Assassin’s Creed III is echter dat de game op één gedeelte constant crashed. Tegen het eind van je avontuur kom je in een achtervolging terecht, die sowieso al zijn eigen probleem met zich meebrengt. Je kan namelijk al heel snel je doelwit bereiken alleen kan je hem niet ombrengen. Je bent verplicht om de volledige achtervolgingsscène af te werken. Je komt op een gegeven moment in een brandend huis en daar is het niet helemaal duidelijk waar je naartoe moet. Je doelwit loopt dan te ver voor je uit en je moet dan opnieuw beginnen. Alleen is dat niet mogelijk doordat het spel dan crasht, telkens weer. Je hebt hier even tijd nodig om te zien waar je naartoe moet gaan, dus de kans is groot dat je hier meerdere malen de game opnieuw zal moeten opstarten.

Conclusie

Als remaster is er weinig op Assassin’s Creed III aan te merken. De algehele resolutie en het grootste gedeelte van de textures zijn verhoogd en de schaduwen zijn verbeterd. Tevens is de user interface aangepakt, je kan je nu verstoppen in de bosjes en alle DLC is aanwezig. De gameplay laat meer zijn ouderdom zien en dat komt het spel niet ten goede. De gevechten zijn erg star en het ‘freerunnen’ zorgt er soms voor dat Connor doet wat jij niet wil. De vele laadmomenten tijdens je avontuur en dat het spel niet als een geheel aanvoelt vallen ook niet positief uit. Assassin’s Creed III Remastered is dan ook geen spel voor gamers die ongeveer dezelfde ervaring verwachten als de laatste twee delen van de beroemde serie. Ben je iemand die de reeks een warm hart toedraagt of heb je het origineel gespeeld en wil je je weer in dit avontuur onderdompelen, dan schotelt deze remaster je de ultieme versie voor.