Special: Borderlands Game of the Year Edition – Het jaar 2019 is het zelfverklaarde jaar van Borderlands en dat is natuurlijk niet zonder reden. Zo mogen we later dit jaar Borderlands 3 verwachten en Gearbox Software heeft onlangs een visuele upgrade voor The Handsome Collection uitgebracht. Ook hebben ze het origineel eindelijk van een remaster voorzien en daarmee zijn alle delen in de franchise op de PlayStation 4 te spelen. De eerste Borderlands stamt alweer uit 2009 en die hebben we nu op de PlayStation 4 kunnen spelen, wat erg beviel. In deze special vertellen we je zodoende graag meer over deze heruitgave.

Alweer tien jaar oud

De eerste Borderlands was tien jaar geleden best wel een unieke titel die een vrij stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het project was ambitieus, grootschalig en visueel compleet anders van aard. Relatief laat in de ontwikkeling heeft Gearbox besloten de gehele visuele stijl om te gooien naar hetgeen je nu kent, wat achteraf gezien een juiste beslissing is geweest. De graphics verouderen door die stijl veel minder snel en dat maakt dat de PlayStation 4 versie er eigenlijk best wel goed uit ziet. Het voornaamste verschil is natuurlijk dat het grafisch een heel stuk scherper is, maar aanvullende details zijn een betere belichting, betere modellen van personages en natuurlijk 4K, alsook HDR ondersteuning.

De game ziet er op de PlayStation 4 daardoor best goed uit. Je bezoekt diverse locaties tijdens je avontuur en hoewel de stijl wat grauwig is, is het prima te pruimen. Voor de meer kleurrijke variant – als je dat prefereert – verwijzen we je graag naar Borderlands 2 die hier een flinke schep bovenop deed. Tegelijkertijd moeten we wel opmerken dat hoewel het er grafisch netjes uitziet, je toch merkt dat het een oudere titel is. Dat komt voornamelijk door de leegte die een beetje overheerst in de enorme levels. In de steden kom je slechts een handjevol personages tegen en in de buitengebieden duiken hier en daar wat vijanden op, maar echt druk kan het niet genoemd worden.

Dat is naar maatstaven anno 2019 veelal een minpunt, maar gezien het een remaster betreft en geen remake, mogen we daar niet al te kritisch over zijn. Het is voornamelijk het gevoel van leegte dat bij momenten kan overheersen, maar dat wordt gelukkig goedgemaakt door de uitstekende gameplay. De actie is prima op de PlayStation 4 en dankzij de vele missies zul je al snel richting de 20 uur bezig zijn met het verhaal. Liefhebbers van de franchise zullen zich desondanks voornamelijk met de actie kunnen vermaken, want het verhaal heeft niet veel om handen en buiten de actie is er ook niet zoveel te doen. Die actie zal je echt op de been houden, want dat is met ruime voorsprong het sterkste element van de shooter.

blank

Subtiele veranderingen

Afgezien van de grafische verbeteringen heeft de ontwikkelaar nog wat andere subtiele aanpassingen doorgevoerd. Zo is er een mini-map toegevoegd die het navigeren aanzienlijk gemakkelijker maakt. Dat is een uitstekende toevoeging, omdat het terrein uit verschillende hoogtes bestaat wat het navigeren bij momenten wat lastiger kon maken dan nodig was. Verder is het inventory menu omgegooid waardoor het wat gebruiksvriendelijker werkt en zo zijn er nog een paar andere aanpassingen gedaan, zoals een wat uitdagender eindbaas gevecht aan het einde van de game, auto ammo pick-up van de grond, wat customization features en meer.

Het had niet per se gehoeven voor een remaster, gezien de focus daar veelal ligt op het optimaliseren van de graphics en verder niets. Hier is duidelijk iets meer werk van gemaakt en dat is prijzenswaardig, maar tegelijkertijd zijn er ook dingen in de game die wat meer aandacht hadden mogen gebruiken. Zo gaat het besturen van je voertuig nog steeds ongemakkelijk en storender is nog dat je om de haverklap zowel met je voertuig als wanneer je gewoon rondloopt vast komt te zitten ofwel blijft hangen achter objecten. Dat is te midden van de actie wat onhandig en kan eventueel tot een onnodige dood leiden. Het is een klein detail en het zal de ervaring niet te veel verstoren, maar als er dan toch dingen aangepakt worden had hier ook wel even wat aandacht naar uit mogen gaan.

blank

De coöperatieve speelstand ontbreekt in deze heruitgave uiteraard ook niet, maar online vertoont die functie momenteel nog wat kuren. Het gaat wat lastig om verbinding te maken met andere spelers, maar daarover heeft Gearbox al aangegeven dat ze er van op de hoogte zijn. Hier komt dus op relatief korte termijn een oplossing voor en dan zou dit euvel gladgestreken moeten zijn. In de tussentijd kan je uiteraard de split-screen optie aanwenden, wat als een tierelier werkt. Verder moeten we niet vergeten dat we tijdens het spelen zo nu en dan wat screen-tearing opmerkten, maar heel ernstig is het gelukkig niet dus dat moet eveneens gemakkelijk op te lossen zijn.

Het complete pakket

De Borderlands Game of the Year Edition voor de PlayStation 4 komt dus met een paar puntjes van kritiek, maar weet dat geen van deze punten het uiteindelijke doel in de weg zitten. Het is nog steeds een uitstekende shooter die ontzettend veel vermaak biedt en hoewel je merkt dat de game wat ouder is, is de gameplay nog steeds de moeite waard. 2K en Gearbox houden zich ook niet in, want naast dat de basis game is opgeleukt voor de huidige generatie consoles, is hetzelfde met de downloadbare content gedaan. Er zijn best wat pakketten voor de originele game verschenen en die zitten allemaal bij deze editie inbegrepen, wat het tot een compleet pakket maakt. Liefhebber van de franchise of juist nieuwkomer en geïnteresseerd in deze editie? Weet dat dit een prima instap is om naar The Handsome Collection toe te werken met afsluitend Borderlands 3 later dit jaar.

blank