Sony en patenten rondom PlayStation leveren altijd voer voor speculatie op. Veel patenten worden aangevraagd en geregistreerd, maar slechts een klein deel wordt ook daadwerkelijk gerealiseerd en gebruikt. Het is dus ook in dit geval weer afwachten of het ooit toegepast gaat worden, maar dat neemt niet weg dat het erg interessant is.

Sony heeft twee patenten geregistreerd met het oog op PlayStation VR. Die patenten dateren al uit 2017 en 2018, maar zijn pas sinds kort openbaar inzichtelijk. Het eerste patent laat spelers toe om een live event te joinen van een andere speler. Hiermee zou je virtueel met andere spelers mee kunnen kijken terwijl die spelers jou eventueel kunnen zien, wat samenhangt met het andere patent.

Het andere patent draait om het toevoegen van spelers uit je vriendenlijst aan de NPC spectators. Statische NPC’s voldoen niet aan de realisme standaard die andere elementen in games wel kunnen bieden op de huidige generatie consoles. Om dat realistischer te maken wil Sony de NPC’s vervangen door mensen uit je vriendenlijst.

Dat gaat dan niet op een simpele manier, zoals de naam van een bekende op een willekeurig gegenereerd personage plakken. De avatars zouden representatieve versies van je vrienden kunnen zijn en die zouden dan live mee kunnen kijken in virtual reality of anders via vooraf geprogrammeerde clips. Dit voor meer immersie in PlayStation VR games.

Of het ooit gebruikt gaat worden is natuurlijk afwachten, wel is duidelijk dat Sony goed nadenkt over manieren om spelers nog meer betrokken met elkaar te maken. Meer afbeeldingen kun je hier vinden.