Sony geeft eerste details PlayStation 5 vrij en de release is niet dit jaar


De stilte omtrent de PlayStation 5 is eindelijk doorbroken, want Mark Cerny – lead-architect van de PS4 en PS5 – heeft de eerste details over Sony’s volgende console vrijgegeven. Via een exclusief artikel op Wired.com krijgen we de eerste officiële details te horen en ook meteen is duidelijk geworden dat de console dit jaar niet meer zal gaan uitkomen. De next-gen console, zoals Mark Cerny deze noemt, zal niet in 2019 verschijnen, maar wel heeft Sony de verspreiding van devkits recentelijk verhoogd om meer ontwikkelstudio’s de kans te geven om met de nieuwe hardware aan de slag te gaan.

We hebben al redenen om te verwachten dat de next-gen console van Sony PlayStation in dezelfde categorie zal vallen als de PlayStation 4 Pro en Xbox One X. Console cycli, zoals we die uit het verleden gewend zijn, passen immers niet helemaal meer bij de tijd waarin we leven. Mark Cerny weet dit en de grote hamvraag is natuurlijk of we een console krijgen die slechts voortborduurt op de fundering waar we al toegang toe hebben of dat het daadwerkelijk grote veranderingen met zich meebrengt in wat een game kan zijn. Volgens Cerny is dat laatste het geval en gaat de next-gen console ervoor zorgen dat we games op nieuwe manieren kunnen ervaren door cruciale veranderingen aan te brengen in de fundering van het apparaat.

Net als bij de PlayStation 4 is Mark Cerny in zijn rol als lead-architect daar om de wensen van ontwikkelaars te kunnen waarborgen. Het proces lijkt ook erg op die van de PlayStation 4, waarbij input van ontwikkelaars een enorme rol heeft gespeeld. Mark Cerny hoopt met de next-gen console naar eigen zeggen meer een revolutie te kunnen brengen dan slechts een evolutie. Hij meldt dat de GPU en CPU van de nieuwe console een stuk krachtiger zijn en dat het visuele pracht kan vertonen zoals we dat nog nooit eerder hebben gezien. De opslagruimte krijgt een snelheidsboost en ook de grootte wordt uitgebreid, games worden namelijk omvangrijker in grootte, zoals we nu ook al met de PS4 zien. Het gebruik van een SSD is niet bevestigd door Mark Cerny, maar gezien de beloofde snelheidsboost kan dit zo maar het gebruik van meer flashopslag betekenen.

De volgende PlayStation bevat een AMD chip als kloppend hart. De CPU is gebaseerd op AMD’s Ryzen-lijn met 8 cores en dat op de nieuwe 7nm Zen 2 micro-architectuur. De GPU is een op maat gemaakte variant van Radeons Navi familie die ray-tracing ondersteunt. Dit laatste zien we onder andere bij de videokaarten van Nvidia, die vorig jaar op de markt zijn gebracht. Dit zorgt ervoor dat complexe interacties in 3D-omgevingen gesimuleerd kunnen worden voor betere effecten. Het heeft onder ander effect op de manier hoe licht van object naar object wordt gereflecteerd en hoe bijvoorbeeld glimmende oppervlaktes het weerkaatsen van licht verwerken. Volgens Cerny heeft dit uiteindelijk ook effect op de audio, want met ray-tracing kun je weerkaatsingen veel beter verwerken, dus ook van voetstappen om maar wat te noemen.

De AMD chip bevat een door Sony gekozen unit voor 3D audio, die volgens Cerny de verwerking van audio naar een nieuw niveau gaat tillen. Volgens hem was het een hekelpunt bij de PlayStation 4 dat ze niet zoveel stappen hebben gemaakt op het gebied van audio. Dit zal met de volgende PlayStation compleet anders zijn en spelers zullen volgens hem zelfs geschokt zijn hoe alles gaat klinken. Sony heeft ook heel veel werk gestoken in de audio innovatie en omdat ze gebruik maken van eigen hardware, is er niet langer een accessoire nodig om deze stap te kunnen maken.

“As a gamer, it’s been a little bit of a frustration that audio did not change too much between PlayStation 3 and PlayStation 4. With the next console the dream is to show how dramatically different the audio experience can be when we apply significant amounts of hardware horsepower to it.”

Dat audio belangrijk is, komt ook vooral door het feit dat Virtual Reality aan populariteit aan het winnen is. Wanneer je jezelf bevindt in een gesimuleerde omgeving, is het van groot belang dat de audio deze omgeving ook zo nauwkeurig mogelijk weet na te bootsen. Wat de Virtual Reality strategie van Sony is, daar wilde Cerny nog niet op in gaan. Hieruit blijkt wel dat het binnen de toekomstplannen valt en hij gaf nog aan dat de huidige PlayStation VR headset compatibel is met de nieuwe console.

“I won’t go into the details of our VR strategy today,” zei Cerny, “beyond saying that VR is very important to us and that the current PSVR headset is compatible with the new console.”

Met een nieuwe CPU, GPU en een verbeterde audio-chip, zijn de basis beginselen van de next-gen console in ieder geval compleet. Het bestaan van een next-gen PlayStation VR werd niet bevestigd, maar dat zou niemand mogen verbazen. Er is alleen nog iets, iets wat Cerny zelf een “gamechanger” noemt, de ware sleutel tot de “next-generation”, omschreef hij. Dat is de harde schijf. Des te groter een game wordt, zoals Red Dead Redemption 2, des te langer het duurt totdat alles geladen is. Dit kan zorgen voor lange laadschermen, texture pop-in en ellenlang wachten bij het kiezen van een fast-travel optie. Cerny zei dat ontwikkelaars hem ten tijde van de PS4 al vaak genoeg vroegen of er wellicht een SSD in de PS4 ingebouwd kon worden. Zoals al aangegeven heeft Cerny geen bevestiging gegeven dat er een SSD in de PlayStation 5 zit, maar wel vertelde hij dat de console over iets meer geavanceerds beschikt.

Om te demonstreren hoe geavanceerd de techniek is, gebruikte hij Spider-Man op de PS4 om te laten zien hoe lang het duurt voor Spidey om van één locatie in Manhattan naar een andere te gaan, dit met behulp van de fast-travel optie. Dit duurt op een PS4 devkit zo’n 15 seconden, zoals spelers van Spider-Man zich ongetwijfeld wel kunnen herinneren. Hij had echter ook een grote zilveren toren met zich mee, waarin de hardware van de nieuwe PlayStation zat. Hierop deed hij hetzelfde en de timer gaf toen aan dat het slechts 0.8 seconden duurde voor Spidey om dezelfde fast-travel te doen. Dit is nagenoeg direct en behoorlijk indrukwekkend als je dit vergelijkt met de PlayStation 4.

On the TV, Spidey stands in a small plaza. Cerny presses a button on the controller, initiating a fast-travel interstitial screen. When Spidey reappears in a totally different spot in Manhattan, 15 seconds have elapsed. Then Cerny does the same thing on a next-gen devkit connected to a different TV. (The devkit, an early “low-speed” version, is concealed in a big silver tower, with no visible componentry.) What took 15 seconds now takes less than one: 0.8 seconds, to be exact.

Daarbij komt nog het feit dat de wereld veel sneller geladen kan worden wat dus ook invloed heeft op hoe snel het personage zich door de wereld kan voortbewegen. Je bent op de PS4 gebonden aan hoe snel je data van de harde schijf kunt halen en met de next-gen console kan dit blijkbaar vele malen sneller, waardoor ontwikkelaars niet langer tegen worden gehouden door de beperkingen van de harddisk. Wat ontwikkelaars hier straks allemaal mee kunnen is een vraag die Cerny nog niet kon beantwoorden, omdat Sony zelf nog druk bezig is met het uitvogelen van deze nieuwe techniek. Cerny benadrukte wel dat de ruwe bandbreedte hoger is dan die van de SSD’s die vandaag de dag beschikbaar zijn voor pc’s.

Mark Cerny was tijdens de bijeenkomst met Wired nog niet zover om over services of andere features van de next-gen PlayStation te spreken. De prijs en laat staan de games voor deze console zijn vooralsnog volledig onbekend. Je gaat niets over de console horen tijdens de E3 in juni, aangezien Sony besloten heeft afwezig te zijn van deze beurs. Toch gaf hij wel alvast een aantal details vrij die voor veel games een grote rol zullen spelen. Zo bevat de nieuwe console dezelfde architectuur als de PS4 en dat betekent volgens Cerny dat deze volledig backwards compatibel zal zijn. Je kunt je PS4-games dus straks gewoon in de nieuwe console steken, zonder dat hier extra handelingen voor nodig zijn. Daarbij zal fysieke media nog steeds beschikbaar blijven en hiermee is het duidelijk dat Sony nog niet klaar is voor een volledig digitaal exclusieve console. Download-only is iets waar veel gamers bang voor waren, maar dat gaat gelukkig niet gebeuren.

Wat betreft games is er niet veel bekend over hoe dit straks gaat uitpakken, maar een glimlach van Cerny bij vragen over Death Stranding deed het vermoeden oproepen dat die titel een dual-platform release krijgt. Verder zullen er bij de release nog een handjevol games zijn die op zowel de PS4 als de next-gen console uitkomen. Dit zagen we ook bij de release van de PS4 gebeuren en dat komt dus niet als een grote verrassing.

Hoe de toekomst van gaming er ook uit gaat zien, verschillende bedrijven wedden momenteel op verschillende paarden. Google zoekt haar heil vooral bij het streamen van games met Google Stadia en het is tot dusverre nog onbekend wat de plannen van Microsoft zijn met xCloud. Sony gaf voor nu in ieder geval een kijkje in de keuken en daaruit blijkt dat ze vooral voor de traditionele aanpak kiezen. Betere hardware, verfijning van wat we al hebben en een revolutie als doel.

Virtual Reality blijft een belangrijke focus voor Sony en de hardware zal zich hier logischerwijs ook op aanpassen, met onder andere de komst van de 3D audio-chip. De volgende PlayStation wordt in ieder geval weer een console zoals de vorige vier, eentje die het middelpunt van de huiskamer zal zijn. Welke rol cloud daarin gaat spelen blijft vooralsnog onbekend, maar Cerny sloot af door te zeggen dat zij cloud-gaming pioniers zijn en dat het richting de launch van de console duidelijker gaat worden wat hun visie hierop is.

86 reacties

 1. Anoniem -   
  77.248.163..xxx's avatar

  Hyppe, kom maar op met die PS5 2020 it is !!! (release jaar wist ik al)

 2.    121 XP
  Goed-Hardt's avatar

  En nu hopen dat ps4 games gespeeld kunnen worden op de ps5…

 3. Anoniem -   
  34.76.148..xxx's avatar

  pfff.. als dit waar is! Eerst maar eens 4K op 60fps.. Maar ik word hier wel intens blij van!

 4. Anoniem -   
  87.214.247.xxx's avatar

  @Goed-Hardt:
  Waren het te veel lettertjes om de hele tekst te lezen?

 5.    25 XP
  Fpsfan's avatar

  Klinkt goed, betere graphics, geluid en de laadtijden. Het gekke is dat mijn zoontje naast me op een ps4 speelt en bv bij gta veel sneller geladen is dan op mijn pro. Beeldkwaliteit is wel beter op de pro maar blijft toch raar dat een normale ps4 vaak sneller is.

 6. Anoniem -   
  34.76.148..xxx's avatar

  Goed-Hardt, als je de tekst leest (ja I know het is lang) kun je het antwoord op je vraag vinden.

 7. Anoniem -   
  2a02:a44b:156a:1:5865:c12a:1c51:7.xxx's avatar

  @Goed-Hardt:
  Haha staat letterlijk in de tekst dat dit mogelijk is.

 8.    139 XP
  Zoul_Eater's avatar

  Zal wel een hybrid schijf worden dan, volledig ssd zou dat ding weer onnodig duur maken om er een beetje een normale hoeveelheid opslag in te stoppen.

 9.    1358 XP
  insanespartan's avatar

  Ik hoop echt dat PS5 een ram geheugen heeft van 32gig

 10. Anoniem -   
  82.74.254..xxx's avatar

  Het is dus zeker dat de ps5 gaat ook ps4 games afspelen.

 11. Anoniem -   
  82.74.166.xxx's avatar

  HOLY SHIT !!!!

 12. Anoniem -   
  82.74.254..xxx's avatar

  @insanespartan: De ps5 gaat waarschijnlijk het ram geheugen gebruiken als tijdelijk opslag van een spelwereld, daarom duurde het bij spiderman waarschijnlijk ook maar 0.8 seconden om te laden.

 13. crew Management -    4944 XP
  M4GN3T's avatar

  @82.74.254..xxx: Of een NVME drive van 256GB om tijdelijk bestanden op te laden

 14.    1652 XP
  True RPGGamer's avatar

  Perfect. Een ssd en je kan je ps4 games erop spelen. Dit word voor mij dus een day one!

 15.    1380 XP
  Melvin's avatar

  Nu al HYPED.

 16. Anoniem -   
  5.101.220..xxx's avatar

  @Goed-Hardt:

  Moeilijk he, lezen.

 17.    1994 XP
  ps4 ps4's avatar

  yes maar ook wel meer geheugen dan 500GB en 1TB

  mvg

 18.    383 XP
  jrpg gamer's avatar

  Eens effe aankijken wil eerst eens weten wat die gaat kosten

  haal meestal pas een nieuwe console als er bijna niks meer uit komt voor de last gen console/of hij moet stuk gaan

  En of ze eindelijk eens met die censorship onzin gaan stoppen

 19.    3889 XP
  jimke1's avatar

  Dit belooft heel veel goeds ik ben wel erg benieuwd wat voor model het gaat worden en ik denk wel dat we een prijs van 499. mogen verwachten . Of meer

 20. Anoniem -   
  185.126.58..xxx's avatar

  HHYYYPPPEEEEE

 21. Anoniem -   
  2a02:a458:4ec9:1:9c46:cf1a:be9c:5.xxx's avatar

  @Fpsfan: is eigenlijk best logisch. Ze hebben beiden dezelfde soort opslag, en de Pro moet hogere kwaliteit textures laden.

 22.    825 XP
  Ghost_killer's avatar

  @Fpsfan:

  Mss een andere HDMI kabel 2.1 er tussen zetten die standaard HDMI kabels zijn bagger 😉 weet zeker dat je dat probleem dan niet meer hebt. Vooral op 4K tv word dat aangeraden om 2.1 te gebruiken voor kwaliteit beeld etc etc.

 23.    26 XP
  Silent Witness's avatar

  So apparently this was legit:

  https://pastebin.com/PY9vaTsR/

 24.    825 XP
  Ghost_killer's avatar

  Ben benieuwd hoe de console er uit gaat zien. Dit beloofd veel goeds. En toch wacht ik met het halen van ps5 tot het allemaal zeker is wat hier beschreven staat.tot die tijd geniet ik nog vol op van me Pro 😉

 25. Anoniem -   
  81.173.68..xxx's avatar

  ALL ABOARD!!!! The hype train!!! chuuchuuu

 26. Anoniem -   
  62.140.132.xxx's avatar

  Voor mij is het belangrijk dat elke game een 60 fps optie krijgt ongeacht de resolutie. En de mogelijkheid voor sim racen in VR. Dus titels als Project Cars en Assetto Corsa. Scheelt me weer geld om krachtige pc te halen.

 27.    180 XP
  Gebruikersnaam's avatar

  @Ghost_killer: hoe heeft een HDMI kabel invloed op de laadtijd van een spel?

 28. Anoniem -   
  104.214.238.xxx's avatar

  @62.140.132.xxx: F1 IN VR!

 29. Anoniem -   
  104.214.238.xxx's avatar

  voor iedereen die zegt dat het er staat dat ps4 games erop kunnen betekent niet dat het waar is want de eerste ps4 60 gb kon ook ps3 enzo maar is later er weer uit gehaald in de latere versies van de ps4

 30. Anoniem -   
  83.81.201..xxx's avatar

  @104.214.238.xxx: momepelt iets met . en of , HIer is geen touw aan vast te knopen.

 31.    825 XP
  Ghost_killer's avatar

  @Gebruikersnaam:

  Wil je meer weten lees

  www.rucconnected.nl daar staat fijn uitgelegd 😉

 32.    180 XP
  Gebruikersnaam's avatar

  @Ghost_killer: hij heeft het over het opstarten van GTA.
  Je weet zelf hoelang dat duurt, dat gaat bij zn zoontje sneller dan bij hem..
  staat toch geheel los van een kabel die signaal overbrengt tussen apparaten

 33.    571 XP
  BlackMastah's avatar

  8K woooow!

 34. Anoniem -   
  217.62.229..xxx's avatar

  Pff rotzooi ik hou het wel bij me pctje fuck xbox en ps

 35. Anoniem -   
  2001:985:ce9c:1:d079:8dd9:3440:c.xxx's avatar

  ps5 zeker november 2020….
  op zich logisch,
  aankondiging januari 2020…
  ps3 – 2006
  ps4 – 2013

 36.    143 XP
  Remcoschouten197's avatar

  @104.214.238.xxx: was het maar z’n feest

 37. Anoniem -   
  62.72.193.xxx's avatar

  Wacht wel tot de ps5 in de aanbieding komt.

 38.    96 XP
  Elstar's avatar

  De eerste ps5 games zijn waarschijnlijk geüpgrade PS4 games die bijna net zo goed draaien op een pro. Dan heeft de eerste serie consoles altijd kinderziektes. Dus de pro gaat nog wel mee tot 2022. Kan me herinneren dat Bloodborne zo’n beetje de eerste PS4 titel was die de echt demoeite waard was om een PS4 te kopen en dat was iets van 2 jaar na de launch van de PS4. We kunnen nog even vooruit.

 39. Anoniem -   
  159.100.96..xxx's avatar

  “volledig backwards compatibel”
  Dat s wat ik wilde lezen

  Het spaarvarken zal vanaf nu goed gespekt gaan worden

 40. Anoniem -   
  2a02:1812:1521:4c00:c20:9825:cfd5:.xxx's avatar

  Ik hoop dat de ps5 nu ook een 4k speler ondersteunt.

 41.    1652 XP
  True RPGGamer's avatar

  @Ghost_killer: Sinds wanneer heeft een hdmi kabel temaken met het laden of opstarten van een game…..

 42. Anoniem -   
  2a02:a447:d3d7:1:81ad:5c01:b9ff:a.xxx's avatar

  Betekent dit dat ps5 ook ps4 games kan runnnen?

 43. Anoniem -   
  143.179.58..xxx's avatar

  Hyped, klinkt allemaal heel goed.

 44.    1652 XP
  True RPGGamer's avatar

  @Gebruikersnaam: toen ik dat las dacht ik van okay dan volgens mij gaat hier iets niet goed XD

 45.    1251 XP
  Oldskool-NL's avatar

  Ooooeeeeh ik begin het al warm te krijgen! Backwards compatible en ik kan m’n VR headset dus gewoon blijven gebruiken. Ik hoop ook echt op een dikke SSD.

 46.    180 XP
  Gebruikersnaam's avatar

  @True RPGGamer: ik verwacht ook nog steeds n antwoord..
  Maar k vrees dat die niet meer komt

 47.    2511 XP
  gamexl's avatar

  “Download-only is iets waar veel gamers bang voor waren, maar dat gaat gelukkig niet gebeuren” – Godzijdank!!!

 48.    188 XP
  Strydom's avatar

  Ja, de verschillen tussen SSD en HDD zijn als dag en nacht, vond dat altijd ergerlijk aan de consoles in deze gen. Zeker als je al gewend bent met het werken/gamen met een SSD. hoop dan ook echt dat er een komt. Had alleen niet verwacht dat die graphics unit Raytracing ondersteund. Ik denk dat het weinig mensen wat zegt, zoek het anders eens op YouTube. Heel indrukwekkende demo’s met die technologie. Zou cool zijn als PS5 games kan uitbrengen die hier enigszins gebruik van maken!

  De Ryzen 3000 series komt als het goed is deze zomer, dan krijgen we te zien waar ze toe in staat zijn, hoe hoog ze geklokt zijn etc. (Heb zelf nog geen leaks bekeken). Volgens mij wordt PS5 echt een fucking goede console. Ik heb daarnaast echt interesse in de console wars en de concurrentie van Google, in potentie kunnen ze het de consoles behoorlijk moeilijk maken.

 49.    336 XP
  Rhythmicjoint's avatar

  Ben bezig met het uitzoeken van een nieuwe tv. Lijkt mij toch handig om er 1 te kiezen met een HDMI 2.1 aansluiting. Future proof!

 50.    1652 XP
  True RPGGamer's avatar

  @Gebruikersnaam: Ben ook bang van niet.

 51.    180 XP
  Gebruikersnaam's avatar
 52. Anoniem -   
  80.115.16.xxx's avatar

  en een 4k speler/drive? die had eigenlijk al in de ps4 moeten zitten

 53. Anoniem -   
  217.103.26.xxx's avatar

  @Rhythmicjoint: idd ..een tv aansluiting met HDMI 2.1 lijkt me een betere keus..
  Voor mij wordt het ook een nieuwe (OLED) tv met 2.1 HDMI met VRR eind dit jaar.
  Dat ivm de next gen PlayStation console.

 54.    198 XP
  Sensi's avatar

  Dat het qua audio met de PS4 niet goed geregeld is, zeker in vergelijking met de PS3, is geen publiek geheim meer. Daar moeten ze echt stappen gaan maken.
  Veel punten die ik terug in de PS5 wil zien zijn aangehaald, heel mooi!

  En kan het eindelijk eens mogelijk worden om het hoofmenu over te slaan en de laatste save automatisch geladen te krijgen, zodat je direct in de game zit? Dank u!

 55.    1949 XP
  elazzja's avatar

  @80.115.16.xxx: waarschijnlijk wel aangezien de games op een groter medium dienen uitgebracht te worden.

  @Rhythmicjoint: een hdmi 2.1 tv zal wel wat zijn. Er zullen wel meer modellen in het najaar beschikbaar zijn van 2019 en voorjaar 2020.

 56. Anoniem -   
  80.115.65..xxx's avatar

  @Goed-Hardt: lezen… lastig?

 57.    350 XP
  Gio-the-Gamer's avatar

  Zoveel mooie dingen!! Bring it on, wat het ook mag kosten!

  Ik ben blij dat het een Disc drive zal hebben (oa voor Backward Compatibility)

  Enige teleurstelling; wanneer komt nou die release datum aankondiging!? 🙂

 58. Anoniem -   
  80.115.65..xxx's avatar

  Kom maar op! Enorm fijn die backwards compatibility, heb ondertussen een flinke stapel PS4 games + de games van PS Plus. Fijn dat deze dan niet verloren gaan!

 59. Anoniem -   
  2001:1c03:3000:7700:b8db:b6ec:4c97:8.xxx's avatar

  Schei uit mensen met doe dit lezen doe dat lezen geef gewoon anwoordt of niet …

 60. Anoniem -   
  163.158.94..xxx's avatar

  Ssd, backward compatible en VR dat een ding blijft. Zaken die mij blij maken.

 61. Anoniem -   
  83.81.210..xxx's avatar

  @elazzja: heb zo’n vermoeden dat ze gaan afstappen van media op disc

 62. Anoniem -   
  92.110.196..xxx's avatar

  @Sensi:

  Dat kan toch al? Zet de PS4 maar in standby mode tijdens het spelen… Als je hem aanzet ga je ‘gewoon’ verder waar je gebleven was..

 63. Anoniem -   
  92.110.196..xxx's avatar

  @83.81.210..xxx:

  Als je het stukje leest dan lees je dat jouw vermoeden niet kloppen…

 64. Anoniem -   
  92.110.196..xxx's avatar

  @2001:1c03:3000:7700:b8db:b6ec:4c97:8.xxx:

  Of je neemt de tijd om het artikel, waarop je reageert, te lezen…

 65. Anoniem -   
  108.171.129..xxx's avatar

  @92.110.196..xxx: dan heb ik erover heen gelezen..

 66.    1387 XP
  TreyarchRockzz's avatar

  @jrpg gamer: Ik hier ook hetzelfde ik haal pas een console als de games niet meer worden uitgebracht voor de old gen.

 67.    1652 XP
  True RPGGamer's avatar

  @Rhythmicjoint: Als je nu een 4k tv nodig hebt is het handig ja. Maar als je al een 4k tv hebt die prima werkt is het best zinloos. Hdmi 2.0 ondersteunt 4k 60fps. Hdmi 2.1 ondersteunt 4k120fps en 8k60fps. Dus als je een 4k tv hebt kan je van het laatste al geen gebruik maken. En ik neem aan dat sony niet boven de 60fps gaat zitten in 4k.

 68.    336 XP
  Rhythmicjoint's avatar

  @217.103.26.xxx: waarom een Oled als ik vragen mag? Ik kies voor Qled ivm het vele gamen en dat die menu’s kunnen inbranden. Ik neem een 75” dus vind het een duur grapje als je burn in krijgt wat niet onder de garantie valt.

 69.    29 XP
  MetalGio's avatar

  Klinkt allemaal zeer goed. Zeer blij dat het ook ray-tracing ondersteund. Nu nog hopen op een 4k blu ray speler. Hyped

 70. Anoniem -   
  83.81.0..xxx's avatar

  Hmmm, eerst nog wat single players uitspelen

 71. Anoniem -   
  2a02:1811:b298:1000:40cc:de66:8759:7.xxx's avatar

  pls instell da voorbeeld als je perongeluk uitlogt dat je daar bij inloggen telefoon nummer veranderen kan instellen omdat bij is da gebeurt nu kan ik niet inloggen omdat ik andere nummer had ik dacht dat vanzelf ging veranderen pls intell da☹☹

 72.    596 XP
  mantequilla's avatar

  ray-tracing is opeens populair geworden,maar het zijn niets minder dan effecten,ik heb liever dat een game op 60fps draait en het liefst bug vrij is. dan de ps5′;hopelijk de nieuwste wifi standaard,standaard met 2tb schijf.

  gewoon zeer krachtig,snel,en hopelijk ook vervangbare batterijen voor de controller

 73.    4941 XP
  tyger1's avatar

  Machtig neem jullie tijd Sony , ik geef jullie de release prijs .

 74.    29 XP
  MetalGio's avatar

  @mantequilla: Het zijn inderdaad effecten, effecten die ervoor zorgen dat we nog wat dichter bij fotorealisme komen. Een tijd terug vergelijkingsvideos gezien, en het verschil is subliem. Natuurlijk hoop ik in eerste instantie ook op bug vrije games, maar dit is altijd al zo geweest.

 75. Anoniem -   
  213.219.152..xxx's avatar

  @jrpg gamer: 500 euro gaat em kosten

 76. Anoniem -   
  145.131.213..xxx's avatar

  Het enige wat ik wil is een muisstille console. Zowel mijn basic PS4 als pro klinken als een F-16. Allebei opengemaakt koelpasta vervangen alles er op en er aan maar toch sommige spellen.

 77. Anoniem -   
  31.161.203.xxx's avatar

  @145.131.213..xxx:

  Ja vreselijk irritant is dat, mijn PS3 hoor ik helemaal niet.

 78.    1863 XP
  Seb070NL's avatar

  Hopen op een console die geen geluid maakt tijdens t gamen

 79. Anoniem -   
  213.208.245..xxx's avatar

  En wat gaat het kosten? €600?

  Leuk en aardig allemaal die sterk verbeterde hardware, maar hoop wel dat ze nog enigzins rekening houden met de uiteindelijke verkoopprijs van de PS5. Want ik ga geen vermogen uitgeven aan een “nieuwe” console. Dan kan ik net zo goed een goede PC bouwen.

 80.    4941 XP
  tyger1's avatar

  @213.208.245..xxx: 499€ bij release nog niet officeel maar toch al gelekt

 81. Anoniem -   
  2a03:2880:10ff:1d:0:0:face:b.xxx's avatar

  @145.131.213..xxx: Hier ook dat f-16 geluid, enige wat hielp was m’n pro in andere kamer zetten en een 10m hdmi kabel van 180€ kopen.

 82.    596 XP
  mantequilla's avatar

  @145.131.213..xxx: GHALLO,HOOR JE MY??!!!!!

 83. Anoniem -   
  89.205.227..xxx's avatar

  @145.131.213..xxx: ik heb vloeibaar metaal (liquid metal) gebruikt als koelpasta voor mijn PS4 Pro. Zo goed als geluidsarm nu ☺️

 84. Anoniem -   
  31.161.203.xxx's avatar

  @2a02:1811:b298:1000:40cc:de66:8759:7.xxx:

  Wat? Geen touw aan vast te knopen.

 85. Anoniem -   
  24.132.156.xxx's avatar

  Graag een 100TB SSD 🙂

 86. Anoniem -   
  217.121.50.xxx's avatar

  Zal dus 2020 worden? Officiële aankondiging dit najaar/begin volgend jaar, release in november? Niet verkeerd al ben ik nog lang niet uitgespeeld op de PS4 maar gelukkig is hij backwards compatible. Er zal ook wel weer een PS5 pro komen zo te horen. Ik ben benieuwd of ze ook “digital only” gaan net als Microsoft, maar dat hoop ik toch echt niet. Gooi er maar weer een bluray drive in dan.