Review: Trüberbrook – Iedereen wil graag de loterij winnen, maar wat moet je van de hoofdprijs verwachten van een loterij als je geen idee had dat je hier aan meedeed? Dit is precies wat Hans Tannhauser in Trüberbrook overkomt. Hij wint echter geen grote geldprijs, maar een reis naar een plaatsje dat op maar weinig kaarten wordt aangegeven: Trüberbrook. Hier aangekomen blijkt dat het dorpje zo goed als verlaten is en er wat vreemde dingen aan de hand zijn. Langzaam maar zeker komt de student kwantummechanica terecht in een groot avontuur, waarin de toekomst en het heden een belangrijke rol spelen. Dit lijkt op papier een leuke opzet voor een goede game, maar is dat in praktijk ook het geval?

Wijs-aan-en-klik

Trüberbrook is een point & click avontuur en met dit genre kan je natuurlijk niet heel veel doen. Wat wel erg belangrijk is, is dat de user interface goed werkt en het niet de toch al trage gameplay nog trager maakt. Op dit vlak slaagt Trüberbrook met vlag en wimpel. Lopen doe je met de rechter stick en met de linker bestuur je de cursor om voorwerpen op te lichten. Wat voor interactie je hiermee kan hebben, wordt aangeduid in een cirkel die overeenkomt met de d-pad of de vier actieknoppen. Welke interactie je wilt gebruiken kan je zo zeer gemakkelijk kiezen. Het besturen van je personage had wel wat beter gekund, maar aangezien je hier niet al te veel gebruik van hoeft te maken, is het goed zoals het is.

Het is maar wat je gewend bent

Voor de rest schotelt Trüberbrook je exact voor wat je verwacht van een point & click avontuur. Je moet dus objecten onderzoeken, puzzels oplossen en praten met diverse personen om verder te kunnen komen. Je krijgt wat je gewend bent van het genre. Het overkoepelende verhaal is oké, maar ook hier verrast de game je niet. Grafisch ziet het spel er wel goed uit. De personages en omgevingen hebben een leuke stijl en zijn erg gedetailleerd, en er wordt soms gebruik gemaakt van mooie lichteffecten. De voice-acting weet deze kwaliteit echter niet te halen. Het is niet heel slecht, maar daar is ook alles mee gezegd. Er is dus eigenlijk niets waar Trüberbrook echt in uitblinkt of wat er voor zorgt dat het een eigen smoel heeft.

Een unieke kijkdoos

In het begin lijkt de game wel een eigen identiteit neer te zetten. De omgeving draait dan op een hele subtiele manier met het personage mee op het scherm. Dit zorgt voor een soort kijkdoos-achtig effect wat er heel erg vet uitziet. Alleen wordt dit vrij snel achterwege gelaten en worden de achtergronden weer statisch. Het keert in het midden van het avontuur wel weer even terug, maar het is jammer dat dit niet is doorgezet in de hele game. Dit had Trüberbrook iets unieks gegeven. Wat wel leuk is, is de manier waarop collectibles te vinden zijn. Dit is in de vorm van een audiologboek, dat het hoofdpersonage doorheen het avontuur bijhoudt. Deze collectables zijn niet altijd even gemakkelijk om te vinden, dus dit is een leuke toevoeging.

Daar kan ik niet om lachen

Wat ook een leuke toevoeging had moeten zijn, is de humor. De ontwikkelaar heeft geprobeerd om veel grappen in de game te stoppen, maar helaas komen deze vaak niet goed uit de verf. Er zijn wel wat momenten die een glimlach zullen opleveren, maar voor het grootste deel geldt dat de grappen gewoon niet leuk zijn. Wat ook geen reden tot lachen geeft, is de prijs van Trüberbrook. Het spel kost €29,99, maar je bent binnen vijf uur met de game klaar. Als je er vaart achter zet, dan kan je het spel zelfs binnen 4 uur uitspelen. Dat is toch wat weinig voor een game waar je drie tientjes voor neer moet tellen.

Conclusie

Het is heel moeilijk om je te onderscheiden als je een point & click avontuur op de markt brengt en daar is Trüberbrook wederom een bewijs van. Het spel geeft de speler exact wat je verwacht van het genre en daar moet je het mee doen. Dat is op zich niet erg als alles maar goed in elkaar steekt. Trüberbrook is oké en daar is verder alles mee gezegd. De plus- en minpunten houden elkaar in balans, maar wat de game wel pijn doet is de prijs. Er wordt €29,99 gevraagd voor een game die je binnen 4 á 5 uur uit kan spelen en dat is teveel gevraagd.

Pluspunten

  • Prima user interface
  • Grafisch zeer verzorgd
  • Leuke draai aan collectibles

Minpunten

  • Pogingen tot humor missen vaak zijn doel
  • Voor de vraagprijs is de game wat aan de korte kant
  • Meedraaien van de omgeving wordt niet doorgezet

6.0