Het is inmiddels al lang en breed bekend dat Sony niet aanwezig zal zijn op de aankomende E3. Maar we wisten nog niet heel veel over de PlayStation 5, tot de stilte afgelopen week plots doorbroken werd door een artikel op Wired.com. In een interview met het genoemde medium gaf lead architect, Mark Cerny, de eerste details van de nieuwe console vrij en meer daarover kun je hier vinden. Daar willen we het nu echter niet over hebben, want er is genoeg over gediscussieerd in de comments onder ons eerdere artikel.

Wel willen we aankaarten dat het jammer is dat Sony de E3 niet gebruikt om de volgende PlayStation console groots officieel aan te kondigen, eventueel gevolgd met gelijk een uitvoerige onthulling. Dat is toch ergens een teleurstelling, zeker als je nog eens terugdenkt aan de memorabele E3 waar destijds de PlayStation 4 werd onthuld. Zeker met de gedachte van de hoon die Microsoft toen ten deel viel, omdat zij het daar nog hadden over een console die altijd online moest zijn.

Nu zijn we alweer bijna aanbeland bij het einde van deze consolecyclus en velen van ons kijken ongetwijfeld reikhalzend uit naar de volgende generatie consoles. De PlayStation 5 zal (zeggen we met enige voorzichtigheid) vermoedelijk ergens volgend jaar uitkomen. Dat had een onthulling kunnen betekenen later dit jaar, maar gezien ze niet op de E3 aanwezig zijn is de vraag nu hoe Sony het aan gaat pakken. De E3 is altijd een uitstekend podium voor Sony gebleken om de aandacht op grote aankondigingen te vestigen. Het is met dat nostalgische gevoel in het achterhoofd jammer dat Sony daar de E3 dit jaar niet voor zal gebruiken.

Het is overigens op zich niet onlogisch dat Mark Cerny nu de eerste details over de PlayStation 5 gedeeld heeft. Met enig inbeeldingsvermogen kan je stellen dat dit een eerste aanzet is om de spanning verder op te bouwen. Het is nu immers aan Microsoft om te antwoorden met een nieuwe Xbox, waarbij het bedrijf ongetwijfeld naar de specs van de PlayStation 5 kijkt. Dat stelt Sony weer in staat om eventueel nog met een tegen antwoord te komen en zo net dat beetje extra te bieden tegenover de concurrent bij de release.

Aan de andere kant kan die opbouw ook binnen een slim uitgekiend PR-traject vallen, waarbij Sony mondjesmaat met nieuwe details komt om zo uiteindelijk te eindigen bij een groots onthullingsevenement. Misschien wel vlak voor of na de E3, zodat ze de aandacht rond die beurs mooi op zich vestigen zonder er ook maar bij aanwezig te zijn. Ook is het mogelijk dat ze een groots evenement later in het jaar organiseren of misschien grijpen ze zelfs de E3 van 2020 aan met een release van de PlayStation 5 in dat najaar.

Voor nu blijft het natuurlijk speculeren en we zullen het voorlopig gewoon moeten afwachten. Hier willen we graag met jullie verder over discussiëren. Vind jij het ook jammer dat Sony de E3 niet aangrijpt om daar de show te stelen met een grootse show waar ze de PlayStation 5 onthullen? Of interesseert het je niet zoveel wanneer ze dat doen, zolang het maar gebeurt? De PlayStation 5 en de daarmee gepaard gaande onthulling ofwel het plan van aanpak is wat ons betreft een mooi onderwerp om hier verder te bespreken.

Lang verhaal kort: een grootse show tijdens de E3 had niet misstaan is de stelling natuurlijk. Maar is dat echt zo of bevalt de nieuwe route die Sony nu neemt je wel? Heb jij andere ideeën? Dat kan natuurlijk ook en hieronder heb je ruimte om je visie met ons te delen.