Review: Days Gone


Review: Days Gone – Deacon St. John is voormalig soldaat die zijn heil bij de Mongrels heeft gevonden, een motorclub gerund door verschillende figuren, maar veel zul je er niet van terugzien. Sinds er een virus is uitgebroken dat jong en oud heeft verandert in Freakers, is Deacon nog alleen over met zijn beste vriend Boozer. De wereld die ze ooit met motoren op een ontspannen manier verkenden is niet meer, want het is veranderd in een omgeving waar het gevaar overal loert. Ruim twee jaar na de uitbraak van het virus is Deacon nog steeds bezig om te achterhalen wat er met zijn vrouw is gebeurd en ondertussen is hij bezig met zijn reis naar het noorden voor te bereiden. Dat loopt echter anders dan verwacht…

Het Oregon van 2019

Deacon en Boozer zijn nog steeds bikers in hart en nieren en in de wereld van Days Gone worden ze Drifters genoemd. Dat wil zeggen dat ze zonder ergens aan gelieerd te zijn vrij rondtrekken door de Noord-Amerikaanse staat en opdrachten voor kampen voltooien om te overleven. Die status – en het feit dat ze bekenden zijn bij veel nabije kampen – geeft hen enigszins de vrijheid om te gaan en staan waar ze maar willen. Toch is het leven buiten de kampen geen pretje, gezien de Freakers overal opduiken. Niet alleen mensen zijn geïnfecteerd met het virus, ook dieren kunnen onfortuinlijk ten prooi zijn gevallen aan dit hardnekkige probleem. Kortom, het is dag in dag uit ontzettend goed opletten, want hoewel de wereld genieten is om in te vertoeven, loert het gevaar altijd en overal.

Oregon ziet er anno 2019 in Days Gone nog steeds prachtig uit en het rondreizen in de wereld zal nooit als een straf aanvoelen. Je doet besneeuwde bergpassen aan, verlaten dorpjes en steden, ruwe woestijnachtige gebieden, maar ook zul je veelvuldig in de dichte bossen rondrijden. Bend Studio weet op een mooie en realistische manier een virtuele adaptie van de staat te maken die erg goed uit de verf komt. Dit aangevuld met fantastische weerseffecten. Die wereld is naast erg mooi om te verkennen echter ook een omgeving waarin genoeg te doen is, want Days Gone komt met een hoop content. Dat loopt uiteen van hoofdmissies tot zijmissies en te verzamelen items en keer op keer kom je wat nieuws tegen om te verkennen. Dat maakt het reizen erg aangenaam, maar er is nog een extra element dat voor nog meer variatie zorgt.

Naast dat je overal Freakers tegenkomt die op zichzelf niet per se een groot gevaar vormen, kun je ook pardoes een horde inrijden en dan ben je snel de sigaar als je niet uitkijkt. In hordes zijn de Freakers namelijk levensgevaarlijk en gezien ze behoorlijk snel zijn, zul je een foutje in navigeren en combat al snel met de dood bekopen. Tenzij je tegen het einde van de game aankomt, dan zal het vechten tegen deze mismaakte mensen een stuk beter te behappen zijn, waarover later meer. Een ander gevaar dat in de wereld van Days Gone schuilt naast dieren, zijn andere Drifters en groeperingen. Kijk er niet raar van op als je plotseling van je motor geslingerd wordt, omdat je tegen een gespannen draad aanrijdt met als doel van andere Drifters of plunderaars je te overvallen.

Of plots word je van je motor geknald door een verdekt opgestelde sniper, ook dat kan voorkomen. Dat gebeurt continu willekeurig, waardoor opletten zeer belangrijk is. De frequentie van de willekeurige gebeurtenissen is overigens relatief laag, zodat je niet om de haverklap lastig wordt gevallen, wat prettig is. Buiten dat tref je ook nog individuele overlevenden aan die in nood zitten; je kan dan zelf beslissen om ze te helpen en ze naar een kamp te sturen, wat je credits of ‘vertrouwen’ oplevert. Gevaarlijker zijn echter de nederzettingen die je overal treft; met name die van de Rippers, die compleet geschift zijn en zelfmoord niet schuwen.

Van hot naar her

Zoals aangegeven tref je in Days Gone overal in de wereld allerlei zaken aan die je kunt onderzoeken. In NERO-kampen kun je bijvoorbeeld upgrades halen voor je stamina, focus en health. In kampen van plunderaars kun je een kaart vinden die de lokale omgeving voor je doet verduidelijken op de wereldkaart en zo trek je van kamp naar locatie naar kamp om daar alles schoon te vegen en meer te ontdekken. Ondertussen volg je het hoofdverhaal, maar omdat dat verhaal zo goed verweven zit in de zijmissies, ben je continu iets anders aan het doen. Natuurlijk komt het op termijn vooral op hetzelfde neer, want dat is een locatie bezoeken en die schoonvegen om vervolgens een upgrade of extra informatie te bemachtigen. Maar de afwisseling is voldoende, waardoor het nooit als huiswerk aan gaat voelen.

Je zult zodoende enorm veel rondrijden in de wereld en een leuk detail is de manier waarop Bend Studio met de snelreispunten om gaat. Je kunt namelijk alleen naar snelreispunten reizen als je alle (grote) gevaren op de route hebt uitgeschakeld. Dat varieert van de genoemde kampen tot nesten van Freakers, die de nabije omgeving onveilig maken. Eerst de weg schoonvegen is dus de oplossing wil je gebruik kunnen maken van efficiëntere middelen. Dat zorgt in het begin van de game voor een vrij slome start, omdat je stamina bijzonder snel op is en je dus niet te grote gevechten aan kunt gaan. Hetzelfde geldt voor de benzine van je motor. Daarmee kan je hooguit een kilometer rijden en dan moet je tanken. Dat brengt dus wat micro-management met zich mee, maar door vertrouwen in bevriende kampen op te bouwen – via missies en zijmissies – unlock je betere onderdelen voor je tweewieler.

Dat beperkt zich niet alleen tot een grotere tank, ook kun je betere banden onder je motor zetten, een beter frame monteren en ga zo maar door. Tevens krijg je door vertrouwen op te bouwen steeds meer keuzemogelijkheden in wapens en richting het einde krijg je een paar fantastische schietijzers, die uitstekend van pas komen in de gevechten met de Freakers en dan met name de hordes. De wereld zal naarmate je verder komt in het verhaal ook steeds groter worden en de uiteindelijke map is behoorlijk fors te noemen, maar gelukkig niet té groot. Ook tref je overal benzinepompen aan, zodat je kan bijtanken en als je een beetje ontwikkeld bent in je skills, wapens en motor, dan zal dat trage van het begin als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Horde… loper

Days Gone schotelt een interessant verhaal voor dat op sommige momenten iets te voorspelbaar is, maar op andere momenten toch weer weet te verrassen. Dat komt deels doordat beslissingen of situaties Deacon een andere kant op sturen dan aanvankelijk gepland en dat maakt het tot een interessant avontuur. Ook de personages die je treft zijn interessant en worden goed gepresenteerd. Dat alles in een wereld waarin genoeg te doen is zorgt ervoor dat je al snel 40 uur bezig bent. Pas tegen het einde ben je echt goed in staat om het tegen hordes op te nemen, die variëren in grootte van 50 Freakers tot maar liefst 500+ Freakers. Het is volledig optioneel, maar wat ons betreft een aanwinst als een soort endgame content.

Het is namelijk leuk om tegen Freakers te vechten, met name omdat het zo indrukwekkend is waarop ze achter je aanrennen. Hierbij worden ze ook niet echt beperkt door de omgeving, wat het tot op zekere hoogte angstaanjagend maakt. Hoewel je Freakers (tegen het einde) kunt uitschakelen door handig met je wapens en explosieven om te gaan, is de eigenlijke uitdaging om een horde langs een hoop vallen te leiden. Dat kunnen explosieven zijn die afgaan bij beweging in de buurt, maar ook afstandsexplosies, molotov cocktails, granaten, pijpbommen, enzovoort. Tegelijkertijd tref je op verschillende hordelocaties ook genoeg explosieve vaten, tankwagens en meer aan, waarbij je dus al rennend een bepaalde route aflegt om ondertussen de Freakers in de val te lokken en ze op die manier uit te schakelen.

Het geeft een goed gevoel van voldoening als je enorm veel Freakers in korte tijd weet te elimineren en dat zorgt ook voor plezier als je alle andere dingen in de game gedaan hebt. Om het nog wat spannender te maken kunnen Freakers vergezeld worden door gemuteerde varianten die sneller, sterker en nog gevaarlijker zijn. Ook heb je te maken met een beperkte hoeveelheid munitie dat je mee kan dragen, dus effectief met de middelen omgaan die je hebt is een must. In dat kader is Days Gone echt uniek ten opzichte van soortgelijke ‘zombie’ titels, hoewel de Freakers wel echt anders aanvoelen. Het is ook niet zonder reden dat ze Freakers worden genoemd in plaats van zombies en de reden daartoe zul je zelf mogen ontdekken.

Frames Gone

Days Gone doet een hele hoop goed, dat mag wel duidelijk zijn. We hebben ons ook zeker goed vermaakt tijdens de 40+ uur dat we de game gespeeld hebben, maar de mooie en positieve woorden tot zover komen met een forse schaduwzijde. Days Gone is technisch namelijk alles behalve fantastisch. Het meest opvallende was dat de performance bij momenten echt om te huilen is. Haperingen waarbij alles doorloopt, maar het beeld een paar tellen stilstaat, crashes, framedrops tot een absoluut dieptepunt als je aan het rijden bent en ga zo maar door. Inmiddels zijn er drie updates geweest en we hebben de game uitvoerig gespeeld na de laatste patch – op zowel de gewone PS4 als de PS4 Pro – maar heel eerlijk, de performance is er niet veel beter op geworden.

We spreken niet over game breaking, maar het is wel een forse domper op de ervaring. Vreemd genoeg gaat het met enorm veel Freakers achter je aan dan (veelal) weer als een zonnetje. De performance zal voornamelijk bij momenten tot langdurig erg inkakken als je aan het motorrijden bent. Met een framerate van ruim onder de 20 frames per seconde wordt het motorrijden ineens heel veel lastiger, omdat je dan in de rijkelijk gevulde wereld al snel tegen dingen aanrijdt en van je motor valt. De slechte performance is echter lang niet alles, want we werden ook met enige regelmaat geconfronteerd met bugs.

Zo gingen we een keertje dood en zelfs terwijl het checkpoint geladen was, bleef de controller oneindig doortrillen. Afsluiten en naar het hoofdmenu gaan had geen zin, want de DualShock 4 was niet stil te krijgen. Pas een complete reboot van de game bood soelaas. Of wat te denken van Freakers die spontaan door de grond zakken, waardoor je een horde niet langer kan verslaan? De healthbar van Deacon die plots verdwijnt. Het motorgeluid dat met enige regelmaat wegvalt. Hitregistratie die plots niet meer goed functioneert, waardoor je in het luchtledige schiet. Geweren die spontaan niet meer te zien zijn in je handen. Ondertiteling die niet sync loopt… Het is een greep uit de bugs en glitches die we zijn tegengekomen tijdens het spelen – ook na het updaten naar de laatste versie – en dat mogen we niet door de vingers zien.

Geen van de issues die we hebben aangehaald zorgt er echt voor dat de game volledig onspeelbaar wordt, maar erg zonde is het wel. Met name de performance is echt een doorn in het oog, want dat kan er voor zorgen dat je het vrij snel opgeeft omdat het zo moeizaam gaat. Daarmee is ons beklag nog niet ten einde, want ook hebben we met enige regelmaat gehad dat de textures niet werden ingeladen. Dat ziet er bij momenten wat lelijk uit, maar vervelender is nog wanneer je hierdoor crasht met je motor. Dit omdat het object er wel staat, maar dan transparant wordt weergegeven. Of wat te denken van cut-scènes die je te zien krijgt zonder gedetailleerde texturen, dat oogt ook een beetje raar. Ook presenteert de game je veelvuldig laadtijden tussen de gameplay en cut-scènes door, wat de flow een beetje onderbreekt. Daarbij kan het voorkomen dat de laadtijd soms langer is dan de cut-scène in kwestie. En buiten al deze punten om vinden we het ook uiterst merkwaardig dat Deacon al na 7 seconden zwemmen verzuipt. Waarom kan de man niet zwemmen en kan hij dat in een cut-scène wel?

Conclusie

Days Gone is de eerste grote PlayStation 4 game van Bend Studio en het is echt balen dat de performance bij momenten zo belabberd is, ook na de laatste updates. De vele bugs en glitches zijn slordig, maar het gros zal de speelervaring niet enorm in de weg zitten. Dat is een geluk bij een ongeluk, maar er is post-launch zeker nog wat werk aan de winkel. Schaf je de game nu aan, weet dat deze zaken aan de orde zijn, maar weet ook dat je je ondanks dat erg goed kan vermaken - zolang je de performance issues accepteert. Want als alles goed draait en goed werkt, dan is het vertoeven in Oregon absoluut een plezier. Dit dankzij de mooie wereld (en de indrukwekkende weerseffecten), de Freakers, de interessante personages, de motoren, de hordes, de degelijke voice-acting, de verhalen, Deacon en nog veel meer. We hebben absoluut plezier gehad met Days Gone, maar het had makkelijk een punt hoger kunnen scoren als de performance een stuk beter was geweest.

Pluspunten

  • Interessante personages en verhalen
  • Mooie wereld en weerseffecten
  • Deacon en Boozer
  • Gevechten met hordes
  • Genoeg te doen
  • Solide gunplay
  • Met 40+ uur lange speelduur

Minpunten

  • Forse framedrops
  • Haperingen en gestotter
  • Veel bugs en glitches
  • Textures die te laat ingeladen worden
  • Veel laadtijden
  • Deacon kan amper zwemmen

7.0

Boxshot Days Gone

Days Gone

Releasedatum:
26-04-2019
Genre:
Actie
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment Europe
Ontwikkelaar:

113 reacties

  1.    1386 XP
    True RPGGamer's avatar

    Wow. Framerate issues en bugs heb ik toch wel het meeste hekel aan.

  2. Anoniem -   
    87.66.213..xxx's avatar

    @True RPGGamer: patches gaan alles fixen en wij gaan er van genieten

  3. Anoniem -   
    217.77.133.xxx's avatar

    crap! Heb m net besteld, maar had ik t geweten van de performance en technical issues dan had ik zeker gewacht…nouja, het zal wel gefixed worden.

  4.    1386 XP
    True RPGGamer's avatar

    @87.66.213..xxx: Nee idd. Haal de game alsnog morge 😉

  5. Anoniem -   
    2001:1c01:2e02:9c00:d59:a9a0:d50:b.xxx's avatar

    Er is inmiddels zojuist een 4de patch geweest die dit wellicht opgelost heeft maar stond geen info in wat het exact deed.

  6.    449 XP
    mantequilla's avatar

    yep zoals verwacht 7/8 ik las dit ergens anders net,is wel behooorlijk pijnlijk voor mij

    ziet er op de PlayStation 4 Pro waanzinnig goed uit en al helemaal wanneer je in 4K HDR speelt. Dit is dan eigenlijk ook de ideale manier om de game te spelen, want op de ‘gewone’ PlayStation 4 ziet de game er niet alleen slechter uit maar speelt het spel ook nog eens stukken minder.

    De game wordt namelijk geplaagd door ontzettend veel bugs op de gewone PlayStation 4, waarvan een deel ook aanwezig is op de PlayStation 4 Pro. Denk aan een slechte framerate, vertraging in de game, geluid dat niet klopt en het af en toe vast blijven zitten tussen twee plekken waardoor je de game opnieuw moet opstarten. Een deel van deze problemen zal zeker met een Day 1 Patch verholpen worden, maar hoogstwaarschijnlijk niet alles.

    Dan hebben we het overigens nog niet over de grootste plaaggeest gehad, namelijk de crashes in de game. In de ongeveer 45 uur die we gespeeld hebben is de game zeker zes keer gecrasht. Eén van die keren waren we de game aan het opslaan en stopte niet alleen de game ermee, maar begaf de PlayStation 4 Pro het zelf ook en moest deze zichzelf eerst repareren waarna de opslagdata verloren was. Het enige lichtpuntje dat onder deze omstandigheid genoemd mag worden is dat de game ontzettend vaak automatisch opslaat en je dus maar weinig progressie verliest, maar het blijft irritant.

  7.    3846 XP
    jimke1's avatar

    Ik heb net nog een review zitten lezen en daar spreken ze niet over al die bug en nog ander problemen en daar geven ze de game een 8.5 en die review komt meer geloofwaardig over . 9live vind de score vier wel heel laag maarja daar ga ik zeker niet op verder ik ga op mijn gevoel .

  8.    94 XP
    Dopekoe's avatar

    Er zal wel heel veel gepatched gaan worden, dus ik heb er vertrouwen in dat ik er vanaf morgen heel veel plezier mee ga hebben 🙂

    En daarnaast heb ik mijzelf nooit echt aan bugs geërgerd, ook just cause 3 heb ik veel plezier mee gehad 🙂

  9. Anoniem -   
    46.44.159..xxx's avatar

    En waar staat welke versie jullie gespeeld hebben? 1.02? 1.03? 1.04?

  10.    654 XP
    Crusader's avatar

    Ja inderdaad, laatste patch kan van alles zijn. Is het 1.03 of 1.04?

  11. Anoniem -   
    2001:1c00:1e01:3400:910c:2d04:6d82:9.xxx's avatar

    @Crusader: Patch 1.04 is net uit. Denken jullie echt dat ze dan al op die versie getest hebben?

  12. Anoniem -   
    84.199.33.xxx's avatar

    @2001:1c00:1e01:3400:910c:2d04:6d82:9.xxx:

    Gisteren volgens mij.

    Nou als je cijfer grotendeels omlaag wordt gehaald door issues die je 2 versies eerder hebt ervaren, dan ga ik er vanuit dat je nog even naar 1.03 en 1.04 kijkt, ja. Anders is je review weinig waard.

  13. Anoniem -   
    82.74.254..xxx's avatar

    Vreemd, ik heb iemand dit spel een uur lang zien spelen en heb niks gemerkt van de minpunten.

    “Deacon kan amper zwemmen” ga zelf eens zwemmen met kleding aan 🙂

  14. crew Management -    4920 XP
    M4GN3T's avatar

    @46.44.159..xxx: 1.02 en 1.03 heeft Len gespeeld en heb net ook ff met 1.04 gekeken en hetzelfde verhaal is nog steeds van toepassing.

    Overigens hebben 3 redacteuren de game en ondervinden we allemaal hetzelfde qua technische problemen (PS4 en Ps4 Pro). Reviews die dit niet vermelden is van mensen die met oogkleppen op hebben lopen spelen.

  15.    118 XP
    Koffiekop's avatar

    Veel technische problemen en alsnog een voldoende? Zou niet mogen om eerlijk te zijn.

  16. Anoniem -   
    2a02:1810:1525:a200:8c0:7466:5e59:a.xxx's avatar

    Ga deze wel pakken, maar ga toch nog eerst een aantal patches wachten.

  17.    1386 XP
    True RPGGamer's avatar

    @M4GN3T: Heb net de ign review gezien en die van digital foundry. Jullie hebben gelijk. Framerate issues. Pop ins. Het geluid wat kan haperen. Ga de game alsnog halen morge. Maar toch bedankt dat jullie zo’n objectieve review geven en geen fanboy glazen ophebben!

  18. Anoniem -   
    2a02:a213:2e00:b380:2529:63f1:57a5:4.xxx's avatar

    Als we dit soort flaters nou gewoon massaal niet kopen leren ze er misschien een keer van. Die mensen die dit blind kopen maken de industrie kapot

  19.    449 XP
    mantequilla's avatar

    @Koffiekop: eens,ik denk dat psx nog mild is geweest met een 7,want het is wel daadwerkelijk belabberd die minpunten,ik zou een 5,5 geven.

  20. Anoniem -   
    217.119.238..xxx's avatar

    Wacht wel dat die over een paar maandjes in de sale is. Beetje zonde dat je tegenwoordig een game niet meer bugvrij kan aanschaffen op release, maar ja dat bespaart me weer een paar tientjes

  21. Anoniem -   
    82.74.254..xxx's avatar

    @M4GN3T: Ik lees vaker over verschillende problemen bij bekende games, maar raar genoeg heb ik vrijwel nooit de problemen die hun ervaren. Ik heb mijn ps4pro aan mijn LGoled tv en mijn geruisloze dag1 ps4 aan een monitor. Mijn gewone ps4 heeft intern een 1tb sshd en beide hebben nog een externe hdd. Misschien is er een conflict tussen ps4 en interne hdd?

  22. Anoniem -   
    212.182.142.xxx's avatar

    Dus er komt gewoon wederom een broke game op de markt.

  23.    1232 XP
    Melvin's avatar

    Jammer….maar word wel opgelost

  24.    449 XP
    mantequilla's avatar

    @217.119.238..xxx: begint een trend te worden,ze spelen echt met vuur

  25. Anoniem -   
    159.100.91..xxx's avatar

    7 shiitt dacht wel dat deze game minimaal een 8 zou kunnen krijgen….en waar hebben ze a die maanden aan gewerkt en paar keer uitgesteld toch voor verbetering van de kwaliteit

  26. crew Management -    2123 XP
    Rastapopulos's avatar

    @159.100.91..xxx: Had het ook kunnen krijgen, want de gameplay en het plezier dat je er uithaalt is dat het zeker waard, maar de vele issues zorgen voor een lager cijfer. Zie ook laatste zin conclusie 🙂

  27. Anoniem -   
    2a02:a44f:dafd:1:dcc4:87a0:bf5e:.xxx's avatar

    Ik heb me ook prima vermaakt met fallout76 ondanks de cijfers. Niks gemerkt van de bugs in die game, ik ga Days gone zeker morgen halen.

  28.    55 XP
    Zhukov_NL's avatar

    en weer een game vol bugs en glitches, ik sla m over, heb mn portie wel gehad na Anthem…

  29. Anoniem -   
    2a02:a212:81:2380:6598:2790:abb5:c.xxx's avatar

    @jimke1:
    Dit is echt de meest naïeve post die ik sinds lange tijd gelezen heb. Dus jij gaat eigenlijk gewoon van de hoogste cijfers uit? En geeft eigenlijk hiermee aan dat ze hier psx-sense liegen….. ik zou zeggen, speel jij m maar lekker zonder bugs.

  30. Anoniem -   
    212.123..xxx's avatar

    @mantequilla: dus 6 crashes op 45 uur en jullie klagen? Weet je hoeveel blue screens ik al gehad heb met the division 1 en 2. En andere games. Denk dat dit meer door de hardware komt.

  31. Anoniem -   
    2a02:a443:f019:1:6c28:a7c3:d30c:7.xxx's avatar

    Hm ik wacht dus nog mooi effe.

  32.    1131 XP
    Oldskool-NL's avatar

    En in die trailer laatst verteld die lead developer dat hij zo trots is dat er geen framerate drops zijn. Hmmm. Een 7 is wel zo’n beetje het gemiddelde cijfer van deze game. Beter dus nog ff wachten op fixes. Wel blij dat de game op zich prima is.

  33. Anoniem -   
    212.123..xxx's avatar

    Mensen. Stop met op cijfers af te gaan en speel waar je zin in hebt. Kingdom come kreeg een 4 en ik en vele andere hebben enorm veel plezier aan gehad. Dit spel krijgt een 7. Dat is voor mij al een topspel dan. GoW kreeg een 9 en ik wil het niet eens spelen.

  34.    449 XP
    mantequilla's avatar

    @212.123..xxx: crashes,gamebreaking problemen,ps4’s die opnieuw moeten worden opgestart,dat slik ik echt niet. next

  35. Anoniem -   
    82.73.214..xxx's avatar

    @212.123..xxx:

    Kingdom Come is een van de tofste games die ik ooit gespeeld heb en sowieso waar ik de meeste uren ingestoken heb. Ben het dus volledig met je eens.

  36. Anoniem -   
    188.207.106..xxx's avatar

    Raar 86 bij de PU een must have
    De spanningsboog staat niet altijd even strak en het verhaal mist The Last of Us-achtige epiek, maar ben je op zoek naar een dik singleplayer-avontuur voor tijdens de lange lente-avonden, dan is Days Gone een must have.

  37.    2203 XP
    Nasislike's avatar

    Lekker een sale afwachten dus of de nieuwe patches hebben genoeg gefixed en als dat het geval is haal ik hem alsnog op morgen. Even kijken wat de ervaringen zijn van mensen die op de nieuwe patches al gespeeld hebben

  38. Anoniem -   
    62.140.132.xxx's avatar

    @188.207.106..xxx: PU reviews zijn zooo kut. Die van PSX is in lijn met wat je bij experts als digital foundry ziet, dus ik weet wel waar de waarheid ligt

  39. Anoniem -   
    194.171.181.xxx's avatar

    Eerlijke review, complimenten hiervoor!

    Ga hem morgen meteen spelen, zijn er teveel complicaties dan gaat hij even de ijskast in.
    Verwacht dat deze problemen snel genoeg verholpen worden, aangezien de marketing gigantisch is/was.

  40.    2203 XP
    Nasislike's avatar

    @62.140.132.xxx: Cijfer had een 8 kunnen zijn als de game geen technische problemen had, dus de kern van game is gewoon goed en uiteindelijk verschilt hun meningen niet zo veel van elkaar. Het heeft alleen wat patchwork nodig

  41. Anoniem -   
    145.94.144..xxx's avatar

    Daarom NOOIT pre orderen. Koop deze later wel voor 20€ als hij uit de BETA is

  42.    763 XP
    Frenchcorepower's avatar

    Dan toch maar wachten op updates en de aanbieding in plaats van vanavond

  43.    4935 XP
    tyger1's avatar

    Was deze game v Ubisoft gemaakt waren de reacties vernietigend geweest nu is het only Sony en worden deze met liefde aanvaard .
    Btw morgen ligt deze game er bij mij ook maar ik wacht dan wel ff als het zo slecht loopt 🙂

  44.    1131 XP
    Oldskool-NL's avatar

    @62.140.132.xxx: ik moest lachen.

  45. Anoniem -   
    2001:1c02:2b13:6200:dcf4:2a84:45ef.xxx's avatar

    Dus naast al die Freakers in de game ,loopt het spel zelf ook technisch behoorlijk te Freaken….

  46.    162 XP
    Shibito's avatar

    Als het niet gamebreaking is, dan maakt de base gameplay voldoende goed. Was toen ook zo met Just Cause 3, wat heb ik daar lol mee gehad en zo dramatisch als omschreven werd was het bij lange na niet. Ik ben gewoon gek op open wereld games met bergen en bossen, zeker met een survival aspect erin 🙂

  47. Anoniem -   
    2a02:a212:81:2380:6598:2790:abb5:c.xxx's avatar

    @212.123..xxx:
    Dat kan alleen als je deze game in een xBox stopt.

  48. Anoniem -   
    2a02:a441:60f3:1:c4cc:d34a:984:9.xxx's avatar

    @84.199.33.xxx:
    Je zou het om moeten draaien. Waarom wordt een spel uitgebracht wat op release zo buggy is?

    Op het moment van release gelijk al 3 updates? Alles om de datum maar te halen….

  49.    536 XP
    Dreamingman's avatar

    Gezien de review nu al spijt van mijn pre order. Straks weer een game die smerig tegen gaat vallen. Hij gaat bij mij morgen zonder te spelen weer retour. Geen zin in al die min punten.

  50.    1766 XP
    Scrappy-_-coco0's avatar

    Far Cry met zombies.

  51.    199 XP
    MacBlade's avatar

    Vallen haperingen en gestotter niet onder frame drops!? Zo kan je het lijstje minpunten natuurlijk wel lekker lang maken…. Ik heb de game niet, ik oordeel er ook niet over en ga deze ook niet spelen.

  52.    346 XP
    Gio-the-Gamer's avatar

    Thanks voor jullie review! Ben benieuwd hoe de AI nu is? Want in jullie preview waren jullie niet happy daarover.

    Maar die framerate drops etc, wacht ik nog even met kopen want dat zijn wel degelijk vervelende dingen!!

    Ik denk bijna geen Day One aankopen meer voor mij sinds Just Cause 4. Ik heb JC4 nog steeds niet aangeraakt behalve intro ivm zoveel issue bij release. Volgens mij is het nog steeds niet “on point”..

  53. Anoniem -   
    83.87.99..xxx's avatar

    Veel bugs en gamecrashes…waar heb ik dat eerder gehoord?

    Jammer. Had toch meer verwacht van de kwaliteitscontrole van Sony. Zeker met deze game die mij toch wel belangrijk leek voor Sony. Gelukkig is het verhaal wel goed en daar zal ik de game voornamelijk wel eens voor spelen.

    Toch hoop ik, wanneer terecht, er opnieuw veel kritiek komt en de game goed op zijn lazer krijgt. Deze trend van games die niet af zijn bij release komt me de strot uit. Helaas dat het dan wellicht de beurt van Sony is dit keer, maar dat moet dan maar ff. Dit moet niet de standaard worden, toch?

  54. Anoniem -   
    2001:1c02:2b13:6200:dcf4:2a84:45ef.xxx's avatar

    @83.87.99..xxx: En dan te bedenken dat ze de game ook nog hebben uitgesteld om de boel te POLISHEN ???

  55.    246 XP
    Killionaire's avatar

    @Scrappy-_-coco0: Far Cry Z… Daryl the game

  56. Anoniem -   
    94.215.237.xxx's avatar

    @MacBlade: ja idd, en aan alle min punten zal wel gepatchd worden in de komende tijd.

  57.    3981 XP
    20style [20]'s avatar

    Als je naar de streams of YouTube gameplaybeelden keek zag je direct dat er veel framedrops waren wnr je aan het rijden bent. Had ik al lang opgemerkt, maar dat is weg te patchen’, wss gaan ze het grafisch minder moeten maken om het nog meer speelbaarder te maken. Zoals ik al eerder had vermeld ook al is het een 7 en geen 9 ik schaf hem sws aan omdat ik het een leuke concept vind en deze tijden zijn we gwn van patches en bug fixes dus na een paar weken of maanden komt dit allemaal goed!

  58.    1850 XP
    R*forever's avatar

    Wat velen vergeten is dat een console niet om optimaliseren draait. Maar om plug and play. Op het ps3 tijdperk waren bijna alle open werelds 17 tot 22 fps. Toen was de 1080p/60 fps of 30 fps zelfs geen debat.

    Ik herinner me nog hoe goed far cry 3 onthaald werd met zijn pijnlijke screen tearing en 17 fps.

    Sinds al dat ge remaster in 2013 begon het duidelijk te worden dat 60 fps of een locked frame rate een standaard moest worden. Op het ps3 tijdperk was dat bijna nooit. Nu moet het zelfs 4K zijn met HDR.

    Ik ben nog altijd van het principe. Gameplay boven graphics. Beide zijn van kwaliteit op deze game. Alleen het day one scenario, bend studio die zijn ambities iets te groot nam als onbekende op een next gen. Wat nu current gen is. Is de adder

    Je ziet dat er slordigheden zijn. Maar de wereld, dynamische weer effecten, survival a la last of us maakt het uniek. Er is duidelijk gewerkt aan deze game. Een 7 is meer dan prima. Niet elke game hoeft van hoog kwaliteit te zijn. Ik had het nog gezegd dat world war z beter ging doen. Je kon dat al van mijlen ver zien. Maar dan nog. Beide zijn different. Bij wwz heb je replay value/hoog entertain gehalte. Bij dit heb je een far cry achtige wereld met survival als hoofddoel. Deze game is uniek en zeker de moeite waard voor degene die tijd hebben. Met daarnaast een meeslepend verhaal. Mij boeit dat niet. Maar het is maar een heads up voor degene die opeens twijfelen.

    Ik vind het gewoon nogal vaag dat een 7 of zelfs op basis van een review direct wordt geconstateerd dat deze game niks is.

    Negeer eens de fps. Ga voor de ervaring en het product op zich in plaats van het technische comfort. Je zal zien dat dit dan toch niet zo slecht lijkt. Eveneens al die andere games met frame rate problemen als commentaar. Je zal zien dat je de games meer zal gaan appreciëren. Daarboven op moet je ook niet een game op 123 uitspelen. Elke indie, b dev, aaa dev steken veel werk in hun creatie. Waarom denk je dat call of duty, FIFA, battlefield beter verkoopt? Omdat niet iedereen tijd heeft. Omdat ze met die games direct entertain gehalte krijgen. Hersenloos kunnen gaan op easy controls. Bij zulke creaties als days gone steekt veel werk in. Speel dan ook op het gemak. Koop niet direct de nieuwste games. Maar geef alles een kans. Dat is hetgene wat ik over Gaming denk …

  59. Anoniem -   
    31.151.48..xxx's avatar

    @20style [20]: Zeg je nou dat je het goedkeurt/accepteert dat er bij release veel bugs/glitches/crashes nog in de game zitten omdat het toch al steeds vaker voorkomt dat een game zo afgeleverd word op een releasedatum?

    Bij Anthem en Fallout76 zijn ze nog steeds aan het patchen. Toegegeven, dit is een anders soort game, maarja… Wanneer iedereen het maar goed vind en dit accepteert als de norm dan zullen we dit alleen maar steeds vaker gaan zien.

  60. Anoniem -   
    84.241.198..xxx's avatar

    Mensen snappen echt niet wat een review is.
    Lijkt net alsof ze denken dat een review ook jou mening moet bepalen.
    Dit hebben zij ervaren of jij het nu leuk vind of niet.
    Als ze niet vermelden dat ze bugs ervaren en je gaat het spelen en jij ervaart t wel, dan reageren jullie weer met ze vermelden niks en ze worden vast gesponserd.
    Speel het en ervaar het.

  61. Anoniem -   
    188.206.102..xxx's avatar

    @2a02:a212:81:2380:6598:2790:abb5:c.xxx: hij doelt waarschijnlijk op de pc versies.

  62. Anoniem -   
    178.85.164..xxx's avatar

    @84.241.198..xxx: En jij bent? In ieder geval is de review wat meer onderbouwd dan jouw reactie.

    60 euro neerleggen voor iets waar je aan twijfelt zullen veel mensen vast niet doen. En dat moet toch eerst gebeuren voordat je ‘het zelf ervaart’.

  63.    1307 XP
    mrb's avatar

    Tsja, fallout 76 had/heeft ook veel bugs. Waarom nu dan ook geen onvoldoende, omdat het nu een ps exclusive betreft? Ik verwacht dat veel bugs nog opgelost gaan worden en ga de game gewoon halen, net zoals ik met fallout heb gedaan

  64. crew Management -    4920 XP
    M4GN3T's avatar

    @mrb: Het antwoord op jou vraag staat goed onderbouwd in de review toch?

  65. Anoniem -   
    31.201.44.xxx's avatar

    Kortom bagger

  66. Anoniem -   
    2a02:a212:81:2380:6156:9a5:8509:3.xxx's avatar

    @188.206.102..xxx:
    Hahaha welke pc versie?

  67.    4935 XP
    tyger1's avatar

    Toch nog ff gechek Youtube op DF en Buy,dont buy enz .
    Ik heb gameplay beelden gezien en ook goed geluister DF zegt solid op ps4pro er ik heb geen framedrop gezien maar volgens hun zijn er kleine framedrops en de andere zeggen buy .
    Dus met een path is het opgelost 🙂

  68. crew Management -    2123 XP
    Rastapopulos's avatar

    @MacBlade: Nee, want framedrops zorgen ervoor dat de ervaring minder soepel is, maar de gameplay is tot op zekere hoogte controleerbaar.

    Met gestotter en haperingen bedoel ik dat het beeld rustig een seconde of twee tot drie volledig stil gaat staan, terwijl de audio wel doorgaat. Je krijgt dan de indruk dat je met een freeze te maken hebt, maar plots gaat het weer verder.

  69. Anoniem -   
    2a02:1810:3f02:e800:65b4:ea58:a249:d.xxx's avatar

    Hoeveel plezier ik ook heb met mijn consoles, ik baal met regelmaat dat ik dit soort games net zoals RDR niet op mijn pc kan spelen.

    Als ik ergens een hekel aan heb is het wel frames onder de 30 en niet stabiel is.
    Speel zelf op 165hz en 30 doet dan al vaak pijn aan je ogen.
    Was met TLOU ook zoooo blij met de remaster op de Pro met 60fps wat een verademing was dat zeg.

    heb Days Gone wel in de pre order staan, maar stiekem baal ik hier wel van.

  70.    772 XP
    Hypoman's avatar

    @R*forever:
    Ik snap je reactie, maar die is meer van een relativerende aard. Ontwikkelaars van hard- en software creëren niet alleen consoles en games maar hiermee ook een vraag en aanbod. Gamers krijgen daardoor natuurlijk verwachtingen. Dit heet natuurlijk ontwikkeling en vooruitgang. Er wordt verteld dat deze consoles bepaalde dingen kunnen en dat games er prachtig uitzien. We zien steeds meer dat producten niet ‘af’ zijn of gewoon niet hun doel halen. Eigenlijk heel vreemd. Zelfs de consoles zelf krijgen na een korte tijd een ‘update’….. Ik ben hier eigenlijk ook niet blij mee en het gaat mij ook niet om het grafische aspect. Wij als gamers hebben misschien te grote verwachtingen en ik denk dat er hierdoor óók teveel druk (vooral door uitgevers) op de ontwikkelaars staat. Een cirkel die steeds hectischer wordt…….

  71. Anoniem -   
    2a02:1810:3f02:e800:65b4:ea58:a249:d.xxx's avatar

    Dit is de reden dat ik games nooit meer op de releasedatum koop. Ik koop al mijn PS4 games digitaal. Ik wacht totdat er een aanbieding (summer sale ofzo, of misschien pas black friday) is en koop de game dan. Als het goed is hebben ze tegen die tijd de boel ook goed gepatched.

    Conclusie: spel voor de helft van de prijs en een goed werkend product. 🙂

  72. Anoniem -   
    84.87.157..xxx's avatar

    Een diepe crash waardoor zelfs je ps4 uit zichzelf helemaal stopt met werken is toch wel zeer ernstig te noemen..
    Ik wacht dus nog maar even met aanschaffen.

  73. Anoniem -   
    2a02:a445:112b:1:745f:51c9:2650:d.xxx's avatar

    @2a02:1810:3f02:e800:65b4:ea58:a249:d.xxx: Spelen op 165hz is niet 165fps.

  74. Anoniem -   
    84.29.210..xxx's avatar

    @2a02:a445:112b:1:745f:51c9:2650:d.xxx:

    I know 😉

    Maar het verschil merk je wel.

  75. Anoniem -   
    84.86.248..xxx's avatar

    @M4GN3T: Sorry maar dan vind ik DF toch iets geloofwaardiger en die zaten volgens mij niet eens op 1.04.

  76. Anoniem -   
    37.62.176..xxx's avatar

    @R*forever: goed onderbouwde mening die ik ook deel

  77. Anoniem -   
  78.    4935 XP
    tyger1's avatar

    @M4GN3T: DF stream was met 1.04 dus ik heb geen framedrop gezien maar zij zeggen wel op de pro heel mooi

  79.    764 XP
    DRAGONBLADEX's avatar

    Maar een keer uit de bugetbak halen

  80.    1307 XP
    mrb's avatar

    @M4GN3T: ik vind van niet

  81.    4935 XP
    tyger1's avatar

    @mrb: is ap goed word een topgame !

  82.    3981 XP
    20style [20]'s avatar

    @31.151.48..xxx: nee zeker keur ik dit niet goed zoals bij anthem. Ik zeg de concept vind ik goed jammer dat het niet mooi afgewerkt is zoals bij uncharted, God of war, the last of us etc is. En zeker niet na 6 jaar. Ik ga dit nooit goed praten. Maar helaas komt dit in deze tijden veel voor. Kga gwn installeren even checken en wachten tot dat alles zwaar gepatched is want frame drops haat ik echt hard en zeker in openwerelden.!

  83. Anoniem -   
    188.206.102..xxx's avatar

    @2a02:a212:81:2380:6156:9a5:8509:3.xxx: de pc versies van de andere games die hij opnoemt, waaruit die blue screens voortkwamen.

  84. Anoniem -   
    82.72.253.xxx's avatar

    Gaat verloopig retour na bol . Blijf wel lekker world war Z spellen tot de game soepel loopt en zonder isseus .

  85. Anoniem -   
    188.207.112.xxx's avatar

    Zo jammer… Optimaliseer de game nou eerst goed voor je hem uitbrengt. Ik ga hem in ieder geval echt niet halen voor de volle mep als het zo wordt uitgebracht.

  86.    1386 XP
    True RPGGamer's avatar

    @DRAGONBLADEX: @mrb: Heb de game nu 4 uur gespeeld. Echt wat een wereld game!!! Heb ook totaal geen framedrops of iets dergelijks mee gemaakt. Het schieten kon ietsje beter maar het is een alsnog zeer te doen. Mijn geld is het volledig waard wat een heerlijke game!

  87. Anoniem -   
    84.241.202.xxx's avatar

    @tyger1:
    Valt me op dat je post glad genegeerd is, maar gelijk heb je. Ik denk ook dat als er EA of Ubisoft op het product had gestaan de rapen gaar waren geweest. Anthem valt niet goed te praten maar de mensen die in de fora of de commentaar aangaven de game gekocht te hebben en er plezier aan beleefden werden een de digitale schandpaal genageld! Daar kwamen comments op als “mensen zoals jij houden dit in stand door het te kopen”, dan was je niet gamer waardig en kreeg je de grootste kritiek over je heen. Ging er giftig aan toe. Nu komt Days Gone uit (kindje van sony) ook 6 a 7 jaar in ontwikkeling geweest… een technische ramp voor Sony begrippen… en de game krijgt verdediging “het zal wel gepatched worden” … voor mij riekt dit naar pure hypocrisie. Maar goed.

  88.    1307 XP
    mrb's avatar

    @True RPGGamer: goed om te horen, ik ga de game waarschijnlijk ook een keer kopen

  89.    1307 XP
    mrb's avatar

    @tyger1: klinkt goed!

  90.    591 XP
    Ghost_killer's avatar

    Nice cijfer.ik wacht tot deze game van alle ziektes af is voor ik hem in me Pro duw houd niet van Framerate issues etc etc. Ga hem zeker halen.

  91.    181 XP
    jerzelf's avatar

    and another turd is released in to the world gaming anno 2019

  92.    513 XP
    Crocky321's avatar

    Lijkt me echt een gave game 🙂 Isseus zullen vast worden opgelost tegen de tijd dat ik em goedkoper zal oppikken 😀

  93.    1386 XP
    True RPGGamer's avatar

    @jerzelf: Gelukkig is mk11 geweldig met al die microtransacties 😉

  94.    181 XP
    jerzelf's avatar

    @True RPGGamer: dat hoef je niet te doen, en die game is tenminste goed opgeleverd geen bugs e.d.

  95.    1386 XP
    True RPGGamer's avatar

    @jerzelf: Nee klopt. Maar zijn ook al genoeg klachten over. Vertel mij maar eens open world games waar geen bugs in zitten.

  96. Anoniem -   
    94.130.67..xxx's avatar

    Forse framedrops
    Haperingen en gestotter
    Veel bugs en glitches
    Textures die te laat ingeladen worden
    Veel laadtijden

    5 van de 6 minpunten kunnen gepatcht worden. Dan vind ik een 7 op dit moment een mooi cijfer!

  97. crew Management -    4920 XP
    M4GN3T's avatar

    @mrb: wellicht de conclusie nog eens lezen dan, staat duidelijk in dat het een goede game is, maar dat de performance issues het cijfer omlaag drukken. Als het geen goede game was, dan was het een onvoldoende, zoals Fallout 76 die jij aanhaalt, waar ook nog eens niks in te doen was en geen fijne ervaring was voor de reviewer gameplay wise.

  98.    1307 XP
    mrb's avatar

    @M4GN3T: ieder zijn mening, er zijn meer mensen (zoals ik) die fallout wel een goede game vinden. Je eigen mening is dan ook geen conclusie/antwoord op mijn vraag

  99. Anoniem -   
    212.108.24.xxx's avatar

    @M4GN3T: ‘waar niks in te doen was..’ beetje kort door de bocht. Ik snap het punt van mrb80 best, iedereen heeft een eigen mening dus er is niks goed of fout

  100. crew Management -    4920 XP
    M4GN3T's avatar

    @mrb: @212.108.24.xxx: Oh ik heb Fallout 76 niet gespeeld, maar gebruik het als voorbeeld waarom Wim deze game een onvoldoende gaf, dat was de interpretatie van Wim destijds en inderdaad zijn mening. Maar die belevenis heeft Lennard niet met Days Gone, dus is er geen onvoldoende en dat moet volgens mij het antwoord op je vraag zijn =p