Eerder deze maand lichtte Mark Cerny een tipje van de sluier op wat betreft de PlayStation 5. De lead architect van de PlayStation 4 is wederom verantwoordelijk voor een nieuwe PlayStation en daarmee kregen we ook de bevestiging dat de ontwikkeling nu volop aan de gang is. Toch zal de console nog wel even op zich laten wachten, want bij een aandeelhoudersmeeting afgelopen week heeft Sony aangegeven de console niet te lanceren in het huidige fiscale jaar.

De PlayStation 5 gaan we dus niet voor 1 april 2020 zien, wat al een beetje in de lijn der verwachting lag. Wanneer de console wel komt is nog steeds niet duidelijk, maar wij zetten ons geld op het najaar van 2020. We zullen dus nog anderhalf jaar geduld moeten hebben als onze gok klopt, maar kunnen we het zo lang volhouden met de PlayStation 4? Die console is inmiddels ruim vijf jaar verkrijgbaar en dat is eigenlijk wel een reden tot vernieuwing.

Toegegeven, de rek van de PlayStation 4 is er nog lang niet uit. Days Gone is net verkrijgbaar, Dreams zit in early access en dan zitten The Last of Us: Part II, Ghost of Tsushima en Death Stranding nog in de pijplijn om maar wat exclusieve titels te noemen. Met die titels kan Sony makkelijk tot eind 2020 vooruit en wij gamers hebben genoeg om ons mee te vermaken. Ook omdat de andere uitgevers nog genoeg op stapel hebben liggen. Daarnaast zullen velen van ons nog een aardige backlog hebben, waardoor het uitzitten van de tijd geen straf is – waar we onze stelling van deze week op baseren.

Dat komt natuurlijk ook met tegenstellingen, waardoor je het er niet mee eens kan zijn. Kan jij nog een jaar vooruit met de huidige console of ben je er helemaal klaar mee? Gewoon omdat je – ondanks de PlayStation 4 Pro – toe bent aan (echte) vernieuwing? Of omdat je de hardware op zichzelf te verouderd vindt? Misschien stoor je je mateloos aan het tergend trage updaten van sommige games, wat anno 2019 echt niet kan. Misschien ben je in z’n geheel wel teleurgesteld over de hele generatie op zichzelf en wat voor games het heeft gebracht. Of je bent iemand die bij een aankondiging eigenlijk direct met het nieuwe materiaal aan de slag wil, waardoor de ‘hype’ het alleen maar langer laat duren. Dat kan natuurlijk ook, wat goed voor te stellen is gezien de console zeker nog lang op zich laat wachten.

Goed, wat het ook zijn mag, mooi voer voor een discussie dachten we zo. Laat je daarom hieronder horen en geef zeker duidelijk aan hoe jij er tegenaan kijkt. Kan je nog een jaar vooruit en zo ja, waarom? Of gaat het een lange zit worden? Indien dat het geval is, dan horen we natuurlijk graag waarom je er zo over denkt. Misschien zit je er tussenin en ook dan vernemen we je mening natuurlijk graag.