Special: Rainbow Six: Siege – Year 4 Season 1: Burnt Horizon – Met het Australisch getinte Burnt Horizon naderen we binnenkort het einde van het eerste Rainbow Six seizoen in het vierde jaar. Ergens wel jammer, want het is een ontzettend interessant en goed seizoen tot zover. De nieuwe Operators zijn boeiend en ook de nieuwe map bevalt ons ten zeerste. Achter de schermen heeft de game de nodige updates gekregen, allemaal eveneens stuk voor stuk interessante toevoegingen. We bespreken in dit artikel nu we de content uitvoerig hebben kunnen spelen, de meest opvallende zaken van Burnt Horizon. De nieuwe Operators hebben we in voorgaande artikelen al uitvoerig besproken, maar nu weten we ook of ze echt geslaagd zijn. Ook bespreken we een merkwaardig evenement en de belangrijkste updates voor de balans tussen de Operators.

Mozzie en Gridlock zijn leuke Operators

Gridlock wordt volgens de ontwikkelaar lang niet zo vaak gekozen als dat je zou verwachten van een nieuwe Operator. Dat vinden we opvallend, want Gridlock mag een uiterst geslaagde Operator genoemd worden. Als aanvallende Operator kan je namelijk een kamer bezaaien met stekelige spinnenwebben. Je gooit op een plek een granaat, die uit zichzelf in een cirkelvorm web na web achterlaat. Handig voor als je binnenkomende Defenders wilt tegenhouden terwijl je een bom aan het verdedigen bent. Ook zijn we verliefd geworden op de M249 SAW van Gridlock, een LMG die erg fijn speelt. Haar toevoegingen zijn dus erg nuttig en in de praktijk ook goed toepasbaar, wat het dus opvallend maakt dat ze niet de meest gekozen nieuwe Operator is. Nog niet met haar gespeeld? Probeer het zeker even uit, het biedt leuke gameplay mogelijkheden.

Mozzie daarentegen valt behoorlijk in de smaak bij de community. De roodharige Australiër kan namelijk als Defender de drones van de Attackers overnemen. Hiermee kan je dus als Mozzie extra camerapunten creëren via de drones van de Attackers. Je moet als team natuurlijk wel opletten dat je niet zomaar alle drones kapot schiet, want anders verliest Mozzie weer zijn aanvullende kracht als Operator. Wij zouden het misschien een leuke toevoeging vinden als Mozzie de gevangen drones zelf nog kon oppakken. Dit kunnen Attackers namelijk wel gewoon doen, terwijl Mozzie deze vaardigheid (nog) niet heeft. Misschien iets voor een toekomstige update, wij zien het in ieder geval graag als extra verschijnen. Het zou overigens ook minder frustrerend kunnen zijn voor de Mozzie speler, want je kan de gewenste drones dan immers sneller op de positie krijgen die je wilt, zonder dat je teveel tijd kwijt bent in de voorbereidingsfase.

Het magische Rainbow evenement

Een verrassend gebeuren was het ‘Rainbow Magic’ evenement, dat nu helaas weer voorbij is. We hebben weinig meer absurds gezien als dit evenement in de jaren dat we Rainbow Six Siege spelen. Het evenement stond in teken van April Fools day, onze dag van 1 april en was een week lang speelbaar. Hierin werd het interieur van de Presidential Plane versierd met kinderlijke tekeningen en een beperkt aantal Operators – waar je uit kon kiezen – werden als felgekleurde personages gepresenteerd. Tijdens dit evenement speelde je de modus Hostage en in plaats van dat je een normale individu moet redden, was ditmaal iemand verkleed als Mr. Bear. Die deed in z’n jolige pak op z’n knieën nogal gek en het hielp ook niet echt dat de muren beklad waren met eenhoorn tekeningen en regenboogjes. Een leuk detail was ook dat als je een muur opblies, dat dit met een getekende stijl getoond werd. Terugkijkend kunnen we het een zeer detailvol evenement noemen en duidelijk is dat de ontwikkelaars zich helemaal hebben laten gaan. Het was uniek, lachwekkend, origineel en meer dan geslaagd te noemen, waardoor we dit graag nog eens terug zouden willen zien keren.

blank

Buffs en nerfs

Niet voor iedereen was het rozengeur en maneschijn in de afgelopen weken. Er zijn natuurlijk ook weer de nodige balans updates doorgevoerd bij verschillende Operators en we halen nu even de meest interessante aan, gezien het er nogal wat zijn. Zo heeft Caveira een flinke nerf gekregen. Voorheen richtte haar pistool met geluidsdemper 99 schade aan, wat terug is geschroefd naar 65. Dat is een drastische aanpassing voor spelers die graag met Caveira rondsluipen. Het resultaat is ook dat ze een stuk minder gekozen wordt sinds de nerf. Ook Blitz, een populaire rusher bij de Attackers, is aangepakt. Blitz heeft de mogelijkheid om met zijn schild te flitsen, alsof hij een fotograaf is. Voorheen had je een cooldown van 2 seconden om ‘achter elkaar’ te flitsen, maar dat is opgeschroefd naar 7 seconden. Dit is wat aangenamer voor de Defenders die tegenover hem komen te staan.

Onze Braziliaanse vriend Capitão heeft als gadget een kruisboog om pijlen mee af te vuren. Hetzij voor rook, maar ook om een vuurzee te creëren in een kamer. Omdat de ontwikkelaar de intentie had deze gadget meer voor crowd control te gebruiken dan als een echt aanvallende gadget, heeft het vuur tegenwoordig 2 seconden nodig om z’n volledige bereik te halen en ook de kracht is wat teruggebracht. De Evil Eye camera van Maestro werd ook gezien als een té sterke gadget. Daar is nu een tegenreactie op gekomen via Twitch (shock drone) en Thatcher (EMP granaat). Met deze middelen is het voor hen mogelijk om de Evil Eye camera voor de helft te openen, waardoor spelers het nu kapot kunnen schieten. Voorheen was het een ‘onverwoestbare’ camera, die lasers afschiet wat beschermd werd door een kogelbestendig vizier. Een relatief subtiele, maar belangrijke aanpassing wat ons betreft.

blank

Van alle Operators is Lion degene die het meest onder handen is genomen. Hij heeft als het ware een complete rework gekregen op het vlak van z’n vaardigheid. Hij kan met een scanner die in de lucht hangt kort zien waar alle Defenders zich bevinden op de map, mits deze bewegen. De Defenders hadden 3 seconden de tijd om een plekje te vinden om daar stil te gaan zitten, maar deze tijd is nu ingekort naar 1.5 seconde. Daarbij zien de Attackers de Defenders niet volledig meer in het rood, want het zijn nu rode pings geworden. Dat is een beetje vergelijkbaar met de duiding die Jackal heeft met z’n Tracking gadget, alsook wanneer iemand op de hologrammen van Alibi schiet. Vigil is met deze rework ook de beste counter geworden tegen Lion. Want wanneer Vigil zichzelf onzichtbaar maakt voor een korte periode tegen drones, heeft dat hetzelfde effect tegen de scan van Lion.

Reikhalzend uitkijken naar meer

Er is dus een hoop gebeurd in het eerste seizoen van het vierde jaar en daar blijft het natuurlijk niet bij. De ontwikkeling van de game en nieuwe content gaat door in de komende periode en we hebben inmiddels alweer het één en ander om naar uit te kijken. In het tweede seizoen mogen we wederom twee nieuwe Operators verwachten, waarvan één de Amerikaanse nationaliteit zal hebben en de andere afkomstig zal zijn uit Denemarken. Helaas staat er geen nieuwe map op het programma, maar wel een rework van Kafe Dostoyevski. Wat er meer zal gebeuren is nog koffiedik kijken, maar Ubisoft kennende zal er weer veel aangepast gaan worden. Terugkijkend op Burnt Horizon, die kunnen we erg geslaagd noemen en de Australische tint is een prima toevoeging gebleken.