Ondanks het feit dat Gearbox CEO Randy Pitchford gisteren tijdens de reveal livestream stevig benadrukte dat er geen “free-to-play junk” in de vorm van micro-transacties in de game zouden zitten, is er iets meer nuance nodig voor deze uitspraak. Ontwikkelaar Gearbox heeft nu namelijk laten weten dat er wel degelijk micro-transacties in de game zullen zitten.

Borderlands 3 bevat cosmetische items zoals skins voor je personage, voertuigen en wapens. Je kunt deze skins, indien je dit wilt, kopen met echt geld en deze zijn beschikbaar voor lage bedragen. Alhoewel het dus geen pay-to-win items gaat bevatten, zijn er wel degelijk micro-transacties aanwezig in de game.

Dat Randy Pitchford dan tijdens een livestream zegt “there’s not going to be any microtransactions, there’s not going to be any of that nonsense” en dat zijn creative director Paul Sage vervolgens uitlegt dat dit wel het geval is, is op zijn minst verwarrend.

De uitspraak was dan ook niet nodig geweest van Pitchford, met name omdat er ook geen boze wolk boven micro-transacties en Borderlands hangt. Zo zagen we in Borderlands 2 heel veel skins voor eerlijke prijzen en is het aantal mensen dat hier moeite mee heeft gehad relatief laag.

Gearbox blijft ook hameren op het feit dat men Borderlands 3 niet ziet als ‘games as a service’ en dat de gehele game speelbaar zal zijn zonder ooit een internetverbinding nodig te hebben, net als vorige delen.