Heb je ooit al eens horen zeggen dat gamen iets is waar enkel jongeren zich mee bezig houden en dat mensen op latere leeftijden geen tijd en zin meer hebben in videogames? Indien het antwoord op die vraag ja is, hebben we nieuws voor je: het voorgaande is niets meer dan een valse mythe. Onlangs werd er een onderzoek uitgevoerd in het kader van “Must Play May” naar het gamegedrag van de oudere generaties in het Verenigd Koninkrijk en de resultaten liegen er niet om.

Kort samengevat blijkt dat ruim één op vier 65-plussers (27% om precies te zijn) en 42% van de Britten die tussen 55 en 64 jaar oud zijn (nog steeds) graag gamen. Hiervoor werd het gedrag van in totaal 2000 volwassenen onderzocht.

Games die populair blijken bij 65-plussers zijn vooral strategiegames. Zo’n 40% van de geïnterviewde senioren gaf aan dat ze dit genre graag spelen om zo hun grijze hersencellen toch nog actief te houden. Verder geniet 20% van multiplayergames, die ze vaak met hun kleinkinderen samen kunnen spelen. Niet enkel senioren gamen graag samen, zo werd ook aangetoond dat 4 op 10 volwassen ouders in het algemeen graag samen gamen met hun kinderen.

Oudere generaties bestaan niet enkel uit casual gamers, zo bewijzen onder andere de “Silver Snipers” (zie foto). De Silver Snipers is een groep senioren tussen 62 en 81 jaar oud, die deelnemen aan officiële Counter-Strike eSports toernooien, om zo te bewijzen dat ook oudjes nog een deftig potje kunnen gamen. Zo is er ten slotte ook nog ene Shirley Curry, een 82-jarige grootmoeder die haar eigen YouTube-kanaal onderhoudt en hier geregeld The Elder Scrolls: Skyrim-video’s op post. Shirley zou overigens een NPC krijgen die op haar is gebaseerd in de volgende Elder Scrolls-game.

De conclusie is duidelijk: once a gamer, always a gamer!