Special: Final Fantasy XIV ontdekken als leek – Final Fantasy XIV kwam oorspronkelijk in 2010 uit voor de pc en toen was het ook de bedoeling dat de game naar de PlayStation 3 zou komen. De game werd helaas niet goed ontvangen en dat heeft Square Enix toen doen besluiten om terug naar de tekentafel te gaan. Met succes, want in 2013 kwam de game opnieuw uit met de toepasselijke subtitel ‘A Realm Reborn’. Dat betekende een nieuwe start en inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en is de game veranderd. Dat in positieve zin, want de spelersbasis is nog steeds behoorlijk groot en met continu nieuwe updates en periodiek grote uitbreidingen, blijven de spelers aan de gang met de titel. Maar hoe is het nu voor de nieuwkomer?

Een fris begin

Destijds hebben we Final Fantasy XIV: A Realm Reborn op de PlayStation 3 van een beoordeling voorzien en met een 7.5 kende de game een prima start. Vervolgens is de game ook naar de PlayStation 4 gekomen en dat is tegenwoordig naast de pc het platform waarop je de game speelt. Met een MMO is het uiteraard zo dat er een hoop verandert door de jaren heen en hoewel sommige punten van kritiek nog steeds van toepassing zijn op de huidige game, zijn tevens veel punten opgelost en aangepakt. Waar het uiteindelijk simpelweg op neerkomt, is dat Final Fantasy XIV binnen het genre een uitstekende game is en dat het de moeite waard is om te verkennen.

De ondergetekende heeft de game in een ver verleden eens gespeeld met het oog op de verschillen tussen de PS3- en PS4-versie, maar daarna hebben we de game laten liggen. Maar met het Final Fantasy XIV Fan Festival in Parijs waar we eerder dit jaar bij aanwezig waren, hebben we de game weer opgepakt en dat brengt ons bij dit artikel. Want wat mag je van de game verwachten, de community en is het leuk als je ook maar enige interesse in Final Fantasy hebt? Het is goed voor te stellen dat je een instap in een MMO een beetje lastig vindt, want loop je niet te ver achter en is de game überhaupt je tijd en moeite waard om geïnvesteerd in te raken? Wel, als je ook maar iets met de franchise hebt, dan kunnen we je met een gerust hart zeggen dat het zeker geen kwaad kan.

Neem de stap…

Heel eerlijk, de instapdrempel is vrij hoog. De game kent zo ontzettend veel mogelijkheden, opdrachten, personages en meer, dat je overladen wordt als je er induikt. Gezien het een MMO betreft die met wat meer complexiteit komt dan de gemiddelde Final Fantasy game, moet je echt bereid zijn er tijd in te investeren. Doe je dat en heb je geduld, dan zul je vanzelf de waarde van de game gaan ontdekken die zeker op termijn steeds meer z’n glans laat zien. Op termijn inderdaad, want het eerste gedeelte van de game word je vooral op fetch quests gestuurd die niet zo veel toevoegen aan de algehele ervaring. Die quests komen vooral neer op van A naar B gaan, spullen ophalen door al dan niet vijanden te verslaan en weer terug.

blank

Met een forse hoeveelheid XP zul je relatief snel in level stijgen en dat biedt je de gelegenheid nieuwe kledij en wapens te equippen, waardoor je het tegen sterkere vijanden kan opnemen. Ook krijg je steeds meer speciale aanvallen en bijbehorende mogelijkheden tot je beschikking, wat in de latere game voor veel meer gameplay variatie zorgt. Het is eigenlijk het standaard proces dat je doorloopt in een MMO, want hoe hoger je level is, hoe leuker het eigenlijk wordt. De quests worden dan ook wat uitgebreider en tevens kom je tegenover meer indrukwekkende vijanden te staan. Ook ben je dan meer in staat om je te mengen in evenementen die eens in de zoveel tijd in de wereld plaatsvinden.

Goed, het vergt dus wat tijd en aandacht om goed in de game te geraken. Als je die drempel genomen hebt, dan zul je merken dat Final Fantasy XIV een vermakelijke game is die enorm veel te bieden heeft. Dat was althans in mijn geval aan de orde. Met meerdere Final Fantasy games gespeeld, voelde dit zowel erg herkenbaar als anders aan, wat het tot een titel maakt die prima in de franchise thuishoort. Toch kunnen we er niet omheen dat de game afgezien van de basisgameplay onnodig ingewikkeld is vormgegeven. Althans, het ligt niet per se aan de vormgeving van de game, maar meer aan het gebrek van een efficiënte console inrichting.

blank

De game is van oorsprong een pc-game die zijn weg naar de PlayStation gevonden heeft. Dat valt aan alles af te zien, want je krijgt absurd veel mogelijkheden voor je kiezen en het navigeren blijft simpelweg omslachtig met een controller. Alles went, dus ook de besturing van Final Fantasy XIV, maar we kunnen niet ontkennen dat het op de PlayStation 4 allemaal wel wat soepeler had gemogen. Je moet namelijk buitengewoon veel handelingen verrichten om relatief simpele opties te benutten. In dat kader is het misschien verstandiger om de game met een muis te spelen, want dat komt het tempo absoluut ten goede.

Ook krijg je gigantisch veel informatie in de eerste paar uren op je afgevuurd, wat het allemaal nogal overweldigend maakt. Maar maak je geen zorgen, Square Enix heeft de game voorzien van een uitgebreide uitleg. Dus telkens als je nieuwe features voorgeschoteld krijgt, dan volgt er een korte maar duidelijke uitleg, zodat je weet van hoe of wat. Vanzelfsprekend doch cruciaal voor een game van deze omvang en dat is ook letterlijk de reden waarom we ons door de eerste uren heen hebben kunnen vechten. Nu klinkt dat misschien erg dramatisch en in de praktijk viel het ‘vechten’ wel mee, maar weet dat je – nogmaals – echt de tijd moet nemen om goed geïnvesteerd in de game te raken.

blank

Vriendelijke community

Dat de eerste uren lastig zijn betekent echter niet dat het niet leuk is. Neem de tijd en je zult merken dat het eigenlijk – ondanks de omslachtige besturing met een controller – allemaal logisch en goed in elkaar zit. Wat ook fijn is als je nu instapt, is dat de game immens veel te bieden heeft. Naast de basisgame zijn er verschillende uitbreidingen verschenen en de volgende laat niet al te lang op zich wachten. Hierdoor zul je honderden uren vooruit kunnen in de wereld die de game je voorschotelt. Mits je genoeg tijd hebt is het waar voor je geld, de andere kant van de medaille is echter wel dat de game komt met een maandelijkse betaling die benodigd is wil je de game kunnen blijven spelen. Ofwel, het klassieke MMO verdienmodel is op deze game van toepassing.

Dat gezegd hebbende moeten we nog een ander punt aanhalen wat erg in het voordeel van Final Fantasy XIV spreekt, de community. Meermaals hebben we tijdens onze eerste uren in de game gehad dat we uit het niets geholpen werden door andere spelers. Zelfs toen we versuft op de grond lagen kwam een speler hulp bieden in de vorm van een revive, waardoor we onze quest konden vervolgen zonder helemaal in de thuisbasis te hoeven spawnen. De speler in kwestie deed het uit zichzelf en wandelde nadien ook weer weg om zijn pad te vervolgen, het komt dus geheel vrijblijvend en dat is prettig. Spelers helpen elkaar wanneer nodig en gaan hun eigen weg als het moment daar is.

blank

Overigens bestaan er online genoeg gemeenschappen waar je een kijkje kunt nemen om je eventueel bij aan te sluiten, zodat je meer samen kan spelen. Zoek je iemand die je bij de hand neemt om de game te ontdekken? Ook dat heb je zo gevonden, de community staat namelijk erg open voor nieuwe spelers en omarmt dus iedereen. Dat zie je vaker bij MMO’s en soortgelijke games, wat dus ook op Final Fantasy XIV van toepassing is. Fijn, want dat verlaagt de hoge instapdrempel enigszins, mits je er zelf natuurlijk behoefte aan hebt. Weet in ieder geval dat de optie bestaat en het spelersaantal zal ongetwijfeld gaan toenemen met de release van Shadowbringers begin juli, wat het vinden van aansluiting nog gemakkelijker moet maken.

Final Fantasy XIV ontdekken

Final Fantasy XIV anno 2019 spelen was toch een soort herontdekking van de game na die jarenlang links te hebben laten liggen. Met dit artikel willen we potentieel geïnteresseerde spelers een beetje meer inzicht geven of het de moeite waard is om nu nog in te stappen en waar je tegenaan kan lopen. We hebben in de uren die we gespeeld hebben zeker plezier gehad en dat is dankzij de algehele opzet van de gameplay. Die is niet buitengewoon bijzonder, maar in deze context werkt het prima. Bovendien biedt de game immens veel content, wat voor een lange speelduur zorgt. Weet alleen wel dat de instapdrempel hoog is en dat de besturing met de controller – afgezien van de combat – wat ongemakkelijk aanvoelt. Of dat ooit gaat wennen betwijfelen we, maar wel is duidelijk dat Final Fantasy XIV binnen de MMO’s op consoles één van de betere is. Het is tijdrovend, heel erg tijdrovend, maar het plezier dat je terugkrijgt maakt het wat ons betreft de moeite waard.