De nieuwe PlayStation-generatie komt langzaam maar zeker dichterbij en geregeld wordt er wat informatie vrijgegeven over de (voorlopig) nog enigszins mysterieuze PlayStation 5. Dankzij een eerste hardware-onthulling van het systeem, weten we nu wel dat de PS5 gebruik zal maken van een Solid State Drive, oftewel SSD in de volksmond.

Sterker nog: in het officiële PlayStation magazine noemde een Sony-verantwoordelijke de aanwezigheid van een SSD met ultrahoge snelheid hét cruciale element voor de volgende generatie consoles. De visie is om laadtijden tot het verleden te laten behoren en daar speelt een SSD een sleutelrol in.

“An ultra-high-speed SSD is the key to our next generation,”

“Our vision is to make loading screens a thing of the past, enabling creators to build new and unique gameplay experiences.”

Games zonder laadschermen klinken alleszins fantastisch, maar of deze visie ook werkelijkheid kan worden, is momenteel nog niet gegarandeerd. Ter referentie werden de laadschermen in Marvel’s Spider-Man getest. Uit de resultaten bleek eerder al dat de laadschermen op een PS4 Pro 15 seconden in beslag namen, terwijl de PS5 deze tijd verminderde tot een wel erg lage 0.8 seconden.

Alhoewel games in de toekomst waarschijnlijk ‘zwaarder’ zullen zijn dan Spider-Man, ziet het er voorlopig toch wel goed uit. Ook de focus van Sony hierop is interessant, want dat legt er immers net wat meer nadruk op.

De PlayStation 5 wordt verwacht in 2020.