Review: Nacon Asymmetric Wireless Controller – Vorige maand hebben wij de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller flink onder handen mogen nemen. We waren erg enthousiast over het product, maar de prijs maakt het niet voor elke gamer even toegankelijk om ermee aan de slag te gaan. Nacon heeft daarom een basiscontroller op de markt gebracht, voor gamers die een voorliefde hebben voor de asymmetrische lay-out. Dit moet hét alternatief zijn voor de normale DualShock 4, alsook de Revolution Unlimited Pro Controller. Ook deze controller hebben we onder handen genomen en we bespreken vandaag of dit eveneens een interessante optie is.

Een prima controller

Qua ergonomie hebben we vrij weinig op deze controller aan te merken. Hij ligt lekker in de hand en voelt haast hetzelfde aan als de DualShock 4. Zoals de naam van de controller al zegt, is het verschil dat de lay-out asymmetrisch is en dat slaat op de twee analoge sticks. Dat is een prima opzet die prettig aanvoelt bij het gamen. Bij de Revolution Unlimited Pro controller merkten we op dat de triggers (L2 en R2) té schuin afgesneden waren, waardoor je dat bij langdurig gamen ging voelen in je vingers. Bij de Asymmetric Wireless Controller is het design in grote lijnen hetzelfde, maar de schuine triggers zijn net wat minder schuin. Dit zorgt ervoor dat de triggers bij dit model net een stukje fijner aanvoelen bij langdurig spelen.

De analoge sticks hebben een fijne weerstand, maar zijn wel ietsje losser dan die van de DualShock 4. Desalniettemin voelen ze goed aan. Ook moeten we opmerken dat de L3 en R3 knoppen erg lekker klikken en daarmee fijn in gebruik zijn. Waar we iets minder van gecharmeerd zijn, is de d-pad, die is namelijk te los naar onze mening en dat voelt wat goedkoper aan ten opzichte van de andere onderdelen op deze controller. Afsluitend noemen we de L1 en R1 schouderknoppen nog even, ook die voelen erg goed aan en klikken bijna net zo lekker als de Pro tegenhanger. Al met al is het een fijne controller om mee te spelen en qua ergonomie komt het goed uit de verf.

Een erg gestripte controller

De verpakking benadrukt dat het om een draadloze controller gaat en dat werkt via een bijgeleverde Bluetooth USB-dongle, die altijd in de USB-poort moet zitten bij gebruik. Dit werkt zonder problemen en snel, maar als de batterij van de controller leeg is, dien je de bijgeleverde micro-USB kabel te gebruiken om deze op te laden. De situatie is dan zo dat je ‘draadloos’ met behulp van de dongle verder speelt, terwijl je de kabel gebruikt om de controller op te laden. Het gevolg is dat je twee USB-poorten bezet, want puur bedraad spelen is niet mogelijk. Dit kan bij verschillende set-ups voor wat ongemak zorgen, gezien het beperkte aantal USB-poorten op de PlayStation 4. Stel, je hebt een VR-set aangesloten, een headset of een externe harde schijf, dan kan je niet opladen en via de dongle door blijven spelen. Elke set-up is anders, dus misschien maakt het voor jou niet uit. Desalniettemin schort het een beetje aan het gebruikersgemak in dat opzicht.

Gezien het van belang is om in de gaten te houden wat de batterijduur van de controller is, zit er een mooie optie in de controller ingebouwd. Op de achterkant kun je met een druk op de knop een lichtindicatie zien die aangeeft hoeveel stroom er nog is. Groen voor helemaal geladen, geel voor gemiddeld en rood voor wanneer hij bijna leeg is. Verder heeft de controller weinig te bieden. Zo is de lightbar aan de bovenkant – belangrijk voor bijvoorbeeld VR-games – volledig afwezig. Ook de speaker onder de Home knop is afwezig en zelfs de motion sensor ontbreekt. Dat is toch wel raar, want dit moet als alternatief voor de DualShock 4 dienen, oftewel als een asymmetrische optie voor de casual gamer, maar een paar belangrijke features ontbreken. In combinatie met PlayStation VR heb je niets aan deze controller als de lightbar een vereiste is. In dat kader is de controller iets te veel gestript naar onze zin, want het moet natuurlijk wel 100% functioneel zijn.

Voor wie is het eigenlijk?

Ook is het wat jammer dat er niet is gekozen voor een USB-C aansluiting voor het opladen. Micro-USB is een relatief gevoelige aansluiting en daar de DualShock 4 nog een verdiepte aansluiting heeft, waardoor de kabel goed blijft zitten, is dat niet aan de orde bij deze controller. Als de kabel ergens achter blijft hangen, dan is de kans groot dat deze losraakt of in het ergste geval beschadigd wordt. Met een USB-C aansluiting blijft het net wat beter zitten, zeker met een inkeping zoals je ziet bij de Revolution Unlimited Pro. We begrijpen de keuze voor deze aansluiting overigens wel, want het bespaart op kosten en het betreft hier een goedkoper model.

Door het ontbreken van wat (belangrijke) features kunnen we deze controller moeilijk bij een specifieke gebruikersgroep plaatsen. Casual gamers missen standaardfeatures, maar hebben wel een asymmetrische controller in handen. Voor iemand die iets extra wil of alle PlayStation features en accessoires (waaronder VR) wil gebruiken is het een té kaal product, waarbij de alternatieven simpelweg meer te bieden hebben. Ook het pure draadloze aspect is een wat vreemde keuze, want waarom kan je niet ook gewoon bedraad spelen? In dat perspectief is een DualShock 4 een betere keuze, ook al prefereer je eigenlijk een asymmetrische lay-out. Deze controller wordt voor ongeveer €60,- aangeboden en dat is erg fors voor een product die in vergelijking met de DualShock 4 (die dezelfde prijs heeft) verschillende functionaliteiten mist. Een tientje of twee minder was in onze ogen meer correct geweest.

Conclusie

We hebben op ergonomisch vlak weinig op deze controller aan te merken. De controller voelt fijn aan, de knoppen klikken lekker en de pookjes hebben een weerstand die ons bevalt. De d-pad had wel wat stroever mogen zijn, zodat je foute input wat meer kunt voorkomen. Wat deze positieve punten echter parten speelt, is de beperktheid van dit model ten opzichte van de DualShock 4, daar waar de prijsklasse min of meer gelijk is. Je krijgt bij deze controller veel minder dan wat Sony met haar standaard model biedt. Ook het onpraktische 'draadloos-only' aspect is wat merkwaardig. Geniet je voorkeur een asymmetrische lay-out? Dan is dit op zich een leuke optie, maar weet wel dat het een erg kale controller betreft die niets extra's te bieden heeft.

Pluspunten

  • Ergonomisch fijn
  • Batterij indicator
  • L3 en R3 klikken prettig
  • Pookjes hebben goede weerstand

Minpunten

  • Het missen van basis features
  • Wireless is ook echt wireless
  • Prijsverhouding ten opzichte van DualShock 4

-