Relatief kort na de release van Red Dead Redemption 2 werd Red Dead Online gelanceerd en die is sindsdien in beta. Rockstar heeft vandaag aangekondigd dat de beta periode is afgelopen en dat de basis zoals die nu staat behouden blijft. Vanzelfsprekend zal dit uitgebreid worden met updates en vandaag mogen we het één en ander aan nieuwe features verwachten.

Missies

Het verhaal van Jessica LeClerk gaat vandaag verder met nieuwe missies. Na de showdown in Fort Mercer zullen spelers Jessica nu gaan helpen om de waarheid te ontdekken achter de moord op haar man. Deze missies kunnen zowel door eervolle als oneervolle spelers gespeeld worden.

Eervol – Je zult het gevecht met de Del Lobos gang aangaan en Marshall Tom Davies helpen om Valentine te redden.
Oneervol – Je zult Samson Finch assisteren in een overval op de Saint Denis bank.

Beide paden leiden uiteindelijk tot een confrontatie met een gevaarlijke tegenstander in Blackwater.

Free-roam missies

Er worden nieuwe personages uit het verhaal van de game toegevoegd aan Red Dead Online die een variatie van nieuwe missies brengen. Zo kun je Thomas the Skiff Captain in de Bayou ontmoeten en eerlijk werk verrichten bij de Aberdeen Pig Farmers. Rockstar heeft aangegeven dat er binnenkort meer personages naar Red Dead Online komen.

Posse Versus Challenges

Competitief vissen is nu onder andere mogelijk in drie nieuwe Posse Versus Challenges. Het doel is dat je de grootste vis binnen weet te halen met je posse om te winnen. Ook kan je deelnemen aan een wedstrijd waarbij je vogels uit de lucht moet knallen en als laatste is er een Herb Picking Contest tussen posses, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk planten te verzamelen.

Poker

In Blackwater, Saint Denis, Tumbleweed, Valentine en Flatneck Station kun je nu pokertafels vinden. Daar kun je zowel publiekelijk tegen anderen spelen of privé tegen vrienden om zo je fortuin te vergroten op de meest gemakkelijke manier. Mits je een goede pokeraar bent uiteraard.

Nieuwe modi & content

De update van vandaag voegt ook nog de Overrun Showdown modus toe en hierin is het de bedoeling om je territorium af te bakenen van een zo groot mogelijke omvang. Ondertussen is het zaak om in het vijandelijke gebied nog meer land te pikken en vice versa voor de tegenstander. Degene met het meeste land, die wint uiteindelijk.

Aan de catalogus van Wheeler, Rawson & Co. zijn weer wat nieuwe items toegevoegd, die we op een rijtje hebben gezet:

  • LeMat Revolver
  • Ponchos
  • Bandanas
  • Throat Slit emote
  • Flip Off emote

Bonussen

Iedereen die deze week Red Dead Online speelt, die ontvangt 15 goudstaven en 25% meer XP bij het voltooien van free-roam missies, Showdown modi, races en meer. Schatjagers krijgen 25% extra goud en geld bij het vinden van schatkisten en Ultimate Edition eigenaren krijgen RDO$100 en de Throat Slit emote als extra.

Beschik je over de game, maar ben je geen PlayStation Plus abonnee? Dan kun je Red Dead Online tijdelijk alsnog online spelen. Dat is vanaf vandaag tot 27 mei mogelijk en als extra krijg je 20% korting op een PlayStation Plus lidmaatschap. Ook krijg je nog 10 goudstaven per maand extra, zolang je abonnement loopt. Deze promotie is beschikbaar tot 3 juni.

Speelstijlen

Eerder werd al aangekondigd dat er meerdere speelstijlen naar Red Dead Online zouden komen en die zijn nu beschikbaar. Je kunt nu kiezen voor een offensieve en defensieve stijl. Die eerste is de standaard, want zo spelen de meeste spelers online, wat zoveel betekent als meedoen in gevechten, de wapens trekken op elk gewenst moment en de consequenties accepteren.

De defensieve speelstijl is voor spelers die conflicten vermijden en liever de wereld ontdekken. Deze speelstijl is bedoeld om andere spelers duidelijk te maken dat je geen neiging hebt ze aan te vallen, waardoor je meer met rust gelaten wordt. Dat gebeurt door middel van een schild icoon dat weergegeven wordt en je zult minder schade oplopen bij aanvallen van andere spelers.

Ook werkt de lasso dan niet op je, mêlee aanvallen werken eveneens niet en je kan niet geëxecuteerd worden. Ook zul je geen melding krijgen van PvP free-roam missies. Spelers die defensieve spelers aanvallen, krijgen een heftige penalty via het Hostility systeem. Ben je een defensieve speler en val je anderen aan? Dan zul je uit deze speelstijl gehaald worden en krijg je ook een penalty.

Hostility systeem

In februari werd het Hostility systeem geïntroduceerd en de update van vandaag maakt het systeem meer subtiel en geavanceerd. Het systeem zal agressief gedrag volgen bij beide speelstijlen en agressieve spelers worden zichtbaar voor anderen, hierdoor kunnen defensieve spelers zich uit de voeten maken.

Bij agressief gedrag zal de speler donkerblauw gaan knipperen en bij aanhoudende agressiviteit verandert dat langzaam naar rood. Spelers krijgen nu een Hostility of Bounty verhoging bij het verdedigen tegen een speler die knipperde of bij het doden van spelers met een hoge Hostility. Als een speler een ander aanvalt, dan zal die niet voor iedereen als vijand aangemerkt worden, maar wel voor de speler die aangevallen wordt. Die krijgt dan geen penalty als er teruggeschoten wordt.

Het is mogelijk om de huidige stand van zaken te bekijken via het spelersmenu en bij een verhoging zul je meer zichtbaar worden voor anderen op een grotere afstand. Je zult bij een dood ook verder van je sterfpunt spawnen en bij de hoogste Hostility spawn je in een andere regio.

Dit systeem is overigens niet van toepassing op evenementen, dus het slaat echt puur op het free-roamen. Wel werkt het als je bezig bent met een evenement en je valt iemand aan die niet aan het betreffende evenement meedoet.

Verbeteringen

Als laatste heeft Rockstar nog een overzicht gegeven van een paar belangrijke verbeteringen die de gameplay ervaring ten goede zouden moeten komen.

Auto-Aim Headshot Tracking verwijderd – Het is niet langer mogelijk om met de rechter analoge stick direct op het hoofd te mikken met dit systeem om zo een headshot te maken. Dit maakt het wat uitdagender en is enkel van toepassing op vijandelijke spelers. Ook maakt dit de competitieve gameplay in Showdown modi meer uitdagend en gebalanceerd.

Snellere Weapon Swaps/Instant Projectile Lighting – De snelheid waarop je wapens wisselt is nu een stuk hoger, net zoals het gooien van objecten, zoals dynamiet.

Nieuwe controller schema – Er is een nieuw besturingsschema die komt met wat varianten en daarmee kun je de game op een andere manier spelen, zowel offline als online.

Daily Challenge updates – Alle PvP-gerelateerde Daily Challenges zijn uit free-roam gehaald en er zijn nieuwe Daily Challenges toegevoegd

Nieuwe beloningen – Er zijn nieuwe beloningen in free-roam te verdienen.

Press Charges – Als een speler met een lagere Hostility wordt gedood zonder wraak te nemen, dan is daar nu de optie om charges te plaatsen tijdens de respawn periode. Hierdoor zal de Hostility en Bounty waarde van de aanvaller omhoog gaan.

Paard selectie – Je kunt nu in het spelersmenu je paarden als preset instellen voor verschillende evenementen, zoals free-roam, races, Showdown modi en missies. Hierdoor krijg je het paard dat je gebruiken wilt bij aanvang van een evenement.

Verhoogde uitbetaling – De economie is aangepast, waardoor de meeste activiteiten waar je goud mee kunt verdienen nu het dubbele uitkeren. Voor een beperkte tijd krijgen spelers ook één goudstaaf bij het stijgen in level.

Afsluitend is er nog een nieuwe HDR cinematic modus toegevoegd voor zowel de singleplayer als de multiplayer. Voor meer specifieke details omtrent alle andere kleine en wat grotere aanpassingen kan je hier terecht. In een ander artikel lichten we de toekomstplannen even toe, dat artikel kan je hier vinden.