Hoewel de volgende Call of Duty-game – die eind dit jaar verschijnt – nog niet eens is aangekondigd, is er nu uit het niets een gerucht ontstaan over het deel dat in 2020 zou moeten verschijnen. Dit gerucht is afkomstig van Jason Schreier van Kotaku, die doorgaans een vrij betrouwbare bron lijkt te zijn. Toch willen we benadrukken dat het echt nog om een gerucht gaat, dus neem alle informatie hieronder voorlopig met een korrel zout.

Volgens Kotaku heeft de ontwikkeling van Call of Duty 2020 drastische veranderingen ondergaan. Normaal gesproken zou de game voor volgend jaar afkomstig zijn van Sledgehammer Games. In 2014 kwam deze studio voor het eerst met hun eigen deel, Advanced Warfare. Sindsdien wisselde Sledgehammer Games steeds af met Treyarch en Infinity Ward, die allemaal iedere drie jaar een eigen game afleverden. Na Treyarch’s Call of Duty: Black Ops 4 vorig jaar en het volgende deel van Infinity Ward eind dit jaar, zou het in 2020 dus weer de beurt zijn aan Sledgehammer Games. Als we Kotaku moeten geloven, is dit nu echter niet meer het geval.

Er was sowieso al een kleine verandering gaande, want Call of Duty 2020 zou volgens Kotaku niet door alleen Sledgehammer Games ontwikkeld worden, maar ook door ontwikkelaar Raven. Deze twee studio’s werkten volgens de bronnen aan een nieuw deel dat zich af zou spelen in de Koude Oorlog, waarschijnlijk met een setting in Vietnam. Uitgever Activision zou deze week echter hebben besloten dat Treyarch de ontwikkeling van Call of Duty 2020 overneemt, waarbij Raven en Sledgehammer Games slechts ondersteuning bieden.

Volgens Kotaku werkt Treyarch nu aan Call of Duty: Black Ops 5, die volgend jaar dus zou moeten verschijnen. Het werk dat Raven en Sledgehammer Games al hadden gedaan, zou volgens de bronnen nu de campagne modus van Black Ops 5 worden, die zich dus ook tijdens de Koude Oorlog afspeelt.

De bronnen van Kotaku melden dat conflicten tussen Sledgehammer Games en Raven de reden voor deze ingrijpende verandering zijn. Het personeel van de twee studio’s zouden in het afgelopen jaar regelmatig met elkaar hebben gebotst, wat voor spanning zou hebben gezorgd. Twee bronnen noemen de situatie met Sledgehammer Games en Raven een “puinhoop”. Verder heeft Sledgehammer Games vorig jaar ook nog andere tegenslagen gehad. Michael Condrey en Glen Schofield, de oprichters van de studio, verlieten de ontwikkelaar en flink wat medewerkers van Sledgehammer Games gingen hen achterna.

Mocht dit gerucht echt kloppen, dan betekent dat dat Treyarch slechts twee jaar de tijd heeft om hun nieuwe game te maken, in plaats van de inmiddels gebruikelijke drie jaar. Wel zou de studio nu dus hulp krijgen van Sledgehammer Games en Raven. Verschillende medewerkers van Treyarch zouden niet blij zijn met deze situatie, omdat het waarschijnlijk voor erg veel extra werk gaat zorgen. Kotaku zegt van andere medewerkers juist gehoord te hebben dat ze enthousiast zijn over het ingrijpen van Activision en dat ze een goed plan hebben liggen dat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Black Ops 4 – niet meer veranderd gaat worden.

Activision wilde niet reageren op het gerucht van Kotaku. Het zal waarschijnlijk ook nog wel een flinke tijd duren totdat de uitgever informatie over Call of Duty 2020 deelt, dus het zal nog moeten blijken of al het bovenstaande klopt.