Special: A Night in the Forum – Een nieuwe geschiedenisles in VR – In september vorig jaar schreven we over een educatieve PlayStation VR game met de titel ‘The Chantry’. Deze game draaide om dokter Jenner, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis omtrent het inenten van mensen. In datzelfde programma dat door de Europese Unie wordt gefinancierd is nu een geheel nieuwe titel uitgekomen, die wederom in het verleden duikt. Het betreft hier de educatieve game ‘A Night in the Forum’, wat zich afspeelt in het oude Romeinse rijk. Net zoals The Chantry was het weer een interessante ervaring en zelfs iets meer speels wat we graag toelichten.

Terug in de tijd

Deze titel begint bij de ruïnes van het Forum van Augustus en door een Romeinse helm op te pakken reis je plots terug in de tijd naar de periode waarin het Forum nog overeind stond. Een stem begint automatisch te vertellen over dit Forum en zodoende kom je meer over Octavianus te weten, die vooral bekend staat als Augustus. Hij heeft dit Forum destijds laten bouwen en door mensen toe te wijzen op allerlei posities, werd er een soort rechtssysteem ontwikkeld dat uiteindelijk voor maar liefst 200 jaar vrede heeft gezorgd. Jij neemt in dit avontuur de rol aan van een wachter en het is zaak om alles weer in orde te maken voor de volgende dag, zodat er nieuwe zaken behandeld kunnen worden.

Terwijl je door het Forum heen wandelt en verschillende taken verricht, krijg je over diverse aspecten meer toelichting. In eerste instantie is het allemaal wat onduidelijk, maar gaandeweg zal het steeds duidelijker worden en op die manier kom je in korte tijd veel over het oude systeem van Rome te weten. Dit gaat gepaard met het verrichten van taken, maar heel diepgaand of uitgebreid is het niet. Zo zul je braziers aan moeten steken, kledij op de juiste plek moeten ophangen, tabletten moeten sorteren en meer. Het is een leuk interactief element om de ervaring in z’n geheel wat diverser te maken, daar waar The Chantry meer een soort zoektocht was. Wel moeten we zeggen dat de taken in deze titel dermate simplistisch zijn, dat je er buitengewoon snel doorheen gaat.

Kort maar krachtig

Met een klein uurtje heb je alles in deze ervaring gedaan en heb je ook alle informatie tot je gekregen die de game je te vertellen heeft. Een uur is niet echt lang, maar voor de prijs van €4,99 mogen we niet echt klagen. Ook omdat het technisch allemaal goed in elkaar steekt. Je ziet overal voetstappen staan en met een druk op de knop beweeg je daar automatisch naar toe. Bij plekken waar wat informatie te vergaren valt, wordt ook weer een icoon aangegeven en op die manier doorloop je het geheel. Deze ‘gameplay’ is identiek aan The Chantry en werkt uitstekend, omdat je op een erg vlotte manier door het geheel heen gaat.

blank

We verwachten ook dat er op termijn meer van dit soort educatieve games gaan komen, aangezien dit de tweede titel is – van een andere ontwikkelaar – die op dezelfde wijze gepresenteerd wordt. Ook de toelichting via de stemmen is weer in het Nederlands en dat is van een prima niveau. Grafisch mag het netjes genoemd worden, maar wel viel op dat sommige textures hier en daar vreemd genoeg van een hele lage kwaliteit zijn. Waarom dat zo is mag Joost weten en hoewel het niet veel impact op de ervaring heeft, is het toch wat zonde. Buiten dat is A Night in the Forum een boeiende ervaring, zij het wat kort, maar als je The Chantry leuk vond, dan is dit een prima keuze om je weer even een uurtje mee te vermaken.