Gespeeld: Overpass – Bigben Interactive liet ons onlangs kennis maken met hun line-up en daar kregen we onder andere Overpass te spelen. Alhoewel deze game op basis van het artwork lijkt op een soort spirituele opvolger van MotorStorm, is het iets totaal anders. Waar het bij andere off-road games draait om de snelste zijn of de gekste stunts, is het bij Overpass meer de uitdaging om op tijd te kunnen remmen om zo correct het parcours af te ronden. Remmen? Horen we jullie hardop denken, ja en in deze preview leggen we je uit waarom dat uitdagend is.

Off-road simulatie

In Overpass krijg je de volledige controle over een breed scala aan buggy’s en het is aan jou om een bepaald parcours af te leggen. Overpass is een off-road simulatie game, waarin je de meest gekke terreinen dient te trotseren met geduld en precisie. Of je nu in een buggy of op een quad stapt, het is niet makkelijk om je hoofd koel te houden en de track te overwinnen. De physics engine zorgt ervoor dat je zeer precies moet zijn in je bewegingen, vooral om niet om te vallen en het daardoor te verprutsen.

Er is veel aandacht in de game gestoken om de feeling van de buggy’s en quads zo realistisch mogelijk te maken. Wij hebben de game met een controller gespeeld, maar wanneer je dit met een stuurtje moet doen wordt het ongetwijfeld nog veel lastiger. Dit is zodoende allesbehalve een game voor de racing fans, maar meer een game voor de mensen die ook graag sudoku puzzels invullen. Je moet namelijk veel nadenken en je voertuig zeer nauwkeurig positioneren, waardoor het een soort puzzelgame wordt, maar dan met auto’s.

Carrière maken

Je kunt een heuse carrière maken in het trotseren van deze onbegaanbare terreinen. De game bevat namelijk een traditionele carrière modus, waarin je een type buggy en terrein kiest die het beste bij je passen. Vervolgens krijg je een flink aantal parcours voorgelegd en hoe beter je deze voltooid, hoe meer sponsors je aantrekt. Vervolgens kun je jezelf langzaam naar de top werken als Overpass-guru en dan zal geen terrein je nog tegenhouden.

We hebben deze modus jammer genoeg nog niet kunnen spelen, maar wel kunnen we ons indenken hoe dit in z’n werk gaat. Dit enigszins gebaseerd op andere titels van Bigben die ook een carrière modus bieden. Of deze modus buiten carrière maken nog veel randzaken voorschotelt is afwachten, maar wel is enigszins duidelijk geworden dat de lange speelduur hem vooral in deze modus zit. Met name door steeds meer uitdagende en tevens lastiger wordende parcours die je in je carrière treft.

blank

Grafisch niet heel spannend

Overpass is qua looks vooral gevarieerd, aangezien er veel diversiteit zit in de parcours die je voor je kiezen krijgt, maar mooi kunnen we het jammer genoeg nog niet noemen. Zo zagen we bijvoorbeeld dat veel textures toch wel wat aan de lage kant zaten qua resolutie en in plaats van dat modder reliëf heeft, was het allemaal wel erg vlak en vierkant. Gelukkig heeft de ontwikkelaar nog tot oktober de tijd en dus is er nog alle ruimte om te sleutelen aan de graphics van de game.

Sterker nog, de ontwikkelaar verzekerde ons dat ze hier nog aan werken en ook de belichting is nog niet helemaal zoals ze het hebben willen. De makers zijn er dus van bewust en dat geeft wel wat vertrouwen. Wat je nu qua grafische prestaties ziet in trailers en gameplay video’s is hoogstwaarschijnlijk niet representatief voor de uiteindelijke game. De buggy’s en quads daarentegen bieden wel het niveau van detail aan dat we graag zien, want het is duidelijk dat deze met aandacht zijn vormgegeven.

blank

Voorlopige conclusie

Met Overpass is het vooral belangrijk om te weten dat dit geen typische racer is en het dus niet per se elke auto- of raceliefhebber zal aanspreken. We zien dit vooral als een puzzelgame met enorme buggy’s en het is een game die je geduld en precisie flink op de proef zal stellen. Je moet houden van het trial en error principe, zo niet, dan kun je beter niet aan Overpass beginnen. Heb je echter wel zin in wat uitdaging en is het voor jou een sport om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten op de meest gekke parcours? Dan heb je hier een erg interessante titel aan.