Destiny 2 heeft het sinds de release niet altijd even gemakkelijk gehad. Dat heeft in de afgelopen tijd geresulteerd in dat een hoop fans de serie de rug hebben toegekeerd. Daar bovenop kwam nog de verbroken relatie tussen Bungie en Activision. Bungie staat nu min of meer helemaal op zichzelf als uitgevende partij. Na alles wat er gebeurd is, was het de vraag hoe de toekomst van de game er nu uit gaat zien.

Over dat laatste is nu meer duidelijkheid gekomen. aangezien Bungie via een livestream het één en ander uit de doeken heeft gedaan. Er komt in het najaar een nieuwe uitbreiding, genaamd Shadowkeep, maar nog belangrijker: Destiny 2 zal free-to-play worden onder de noemer ‘New Light.’ Meer informatie over deze aankondiging kun je hier nog eens teruglezen.

Met dit nieuws komen we echter bij jullie uit, want dit is toch wel een grote verandering binnen de franchise die we eens onder de loep moeten nemen. De basisgame zal straks voor iedereen dus gratis te spelen zijn, inclusief alle content uit het eerste jaar. Wat ons betreft is dat een goed idee. Ten eerste omdat zo veel meer spelers toegang krijgen tot de game en daardoor zal de spelersbasis naar verwachting weer flink gaan groeien. Met de cross-save functie kan je straks ook makkelijker wisselen tussen platformen, zonder dat je je save file kwijtraakt, wat het gebruikersgemak ten goede komt.

Ten tweede winnen free-to-play games steeds meer aan terrein en in dat kader is deze genomen stap voor Destiny 2 niet vreemd. Zie immers voorbeelden als Fortnite, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Blackout en Apex: Legends. Het verdienmodel voor ontwikkelaars verschuift meer naar verschillende soorten uitbreidingen. Uitbreidingen in de vorm van unieke items en cosmetische content, wat erg lucratief is gebleken.

Een nuance bij Destiny 2 is wel dat het meer een verhalende game is in vergelijking met de voorbeelden hierboven. Dat zijn allemaal vrij oppervlakkige titels, zonder dat er echt een overkoepelend verhaal aan vastzit. Destiny (2) daarentegen is eigenlijk een interactief universum wat zich door blijft ontwikkelen met een verhaal dat steeds groter wordt. In die zin voelt het misschien ook wat meer aan als een premium free-to-play game.

Interessant is de vraag hoe Bungie dit in de toekomst verder gaat doen. Gezien deze stap mag je er vanuit gaan dat ze dit model zullen aanhouden, waarbij nieuwe uitbreidingen wel geld zullen kosten. Dat fragmenteert wel de spelersbasis weer en dat is juist wat je niet wilt, dus dat maakt de keuze erg interessant, want hoe ziet de toekomst er uit met bijvoorbeeld Destiny 3?

Nu Bungie op eigen benen staat – en er dus geen druk meer is vanuit Activision (aandeelhouders) – krijgen ze met de franchise meer creatieve vrijheid. Dat heeft ongetwijfeld ook geleid tot dit nieuwe model voor Destiny 2. Dat biedt ook ruimte om nog meer in te spelen op wat de fans willen. Daaronder valt natuurlijk ook de manier waarop bepaalde content precies wordt aangeboden. Dat zal in ieder geval flexibeler zijn dan voorheen en wat ons betreft verdient Bungie daarvoor zeker extra krediet.

Maar het oordeel laten we aan jullie over. Wat vind jij hier nu van? Heb je Destiny 2 inmiddels de rug toegekeerd, maar gaat dit er weer voor zorgen dat je terugkeert? Domweg omdat nu (nog) meer vrienden straks ook aan Destiny 2 zullen beginnen? Omdat de content flow zal veranderen of zie je het juist niet zitten, omdat je de franchise genoeg kansen hebt gegeven en je deze nieuwe richting wegens wat voor reden dan ook juist niet kan waarderen.

Ook kan het zijn dat je Destiny al zo ontzettend veel gespeeld hebt, dat het voor jou weinig verschil zal maken. Bovendien moet je straks wel weer voor de nieuwe uitbreiding betalen en dat zou er voor kunnen zorgen dat je alsnog niet met je vrienden mee kan spelen, omdat die het bij de gratis versie houden. Het is een fors hoofdstuk geworden en wij zijn zeer benieuwd naar jouw mening hierover. Zoals altijd kan je je zegje weer hieronder doen.