Vooruitblik 2011 – Deel 1

Het oude jaar zit er weer op en we kijken met veel hoop naar 2011. Na de nodige oliebollen en champagne achterover was geslagen konden we het natuurlijk niet laten om van ieder redactielid even een vooruitblik te vragen van het aankomende jaar. Waarom kijkt de redactie van PS3-Sense zo uit naar het nieuwe jaar? Je leest het in deze special serie!

Florian Albronda – Eindredacteur

Ok, hier zitten we dan in het nieuwe jaar 2011 en het mag gezegd worden, zoals het er nu uit ziet wordt dit misschien wel één van de beste gaming jaren ooit! Een gewaagde uitspraak ik weet het, maar deze uitspraak is dan ook zeer goed te onderbouwen. Voordat we echter naar 2011 springen wil ik nog een kleine seconde wijde aan 2010 en een terugblik werpen op dit fantastische jaar. Ja, zijn we er klaar voor? Komt hij dan…God of War III….oké genoeg geleefd in het verleden op naar de toekomst!

“Gewoon knallen en gaan, dat is mijn motto voor 2011”

Want god allemachtig wat ziet 2011 er toch uit als een bonbon met likeur vulling en een gouden strikje erom heen. De tweede week van het jaar komt meteen één van mijn meest geanticipeerde titels van het jaar uit: Mass Effect 2. Ik wist dat de game de nodige ophef veroorzaakte in Xbox land, maar PS3 junk die ik ben wijde er weinig aandacht aan, maar na de demo gespeeld te hebben…Oei oei oei wat ben ik blij dat EA besloten heeft om deze titel naar de PS3 te porten.

Dan zien we in maart nog een titel staan van toevallig dezelfde uitgever die mij vele uurtjes gaat bezig houden: Dragon Age 2. Het eerst deel was een beetje te hardcore voor mijn doen, maar na de presentatie gezien te hebben van het tweede deel op de GamesCom ben ik ervan overtuigd dat met de meer hack ’n slash gebaseerde gameplay Dragon Age 2 een must-have RPG gaat worden.

Als laatste wil ik nog even Batman: Arkham City noemen. Iedereen die Arkham Asylum heeft gespeeld weet waarom hij of zij enthousiast moet zijn voor deze titel. Kortom, 2011 wordt zo’n hard gaming jaar dat het simpelweg niet mogelijk is om niet uit te kijken naar één van de vele titels of stukjes hardware die gaan uitkomen! Let the gaming commence mensen, let the gaming commence.

Lars Meijer – Redacteur

Ten eerste, een gelukkig nieuwjaar en ten tweede, ik verheug me gigantisch op spellen als LittleBigPlanet 2. Ik heb deel één kapot gespeeld, niet dat ik goed ben in levels creëren, maar toch het idee hebben dat je een creatief lichtpuntje hebt. Hier hoef ik gelukkig niet heel lang meer voor te wachten dus binnen een maand heb ik deze hopelijk in mijn bezit.

“Ik ben erg benieuwd naar wat mensen allemaal zullen creëren met LittleBigPlanet 2”

Eigenlijk ben ik heel snel tevreden en heb ik gewoon het liefst zo snel mogelijk FIFA 12 in me handen, want als ik ergens van houd is het wel een potje FIFA. Spellen waar mensen zich enorm over hypen trekken mij totaal niet, dus games zoals Killzone 3 en Crysis 2 zullen misschien een keertje in me collectie komen vanuit de koopjesbak ofzo. Ook hoop ik dat Call of Duty 8 grafisch wat beter gaat worden en dat ik nu wel eens een keer voor een langere tijd aan de buis gekluisterd kan worden zonder me te ergeren. Voor de rest heb ik nog niet bepaalde wensen voor games, maar wel hoop ik dat mensen me nog wat leuks kunnen aanraden. Ik laat het volgende jaar wel geheel over me afkomen en wie weet zit er hier en daar wel weer een leuke nieuwe verslaving bij.

Thomas Parmentier – Redacteur

2011 zal naar mijn mening weer het jaar van Sony worden, ook al zeg ik dat elk jaar. We zullen zeer grote titels zien verschijnen en het zal zeer moeilijk gaan worden om nog rond te kunnen komen als we zoveel aankopen moeten gaan doen.

“Wat ziet 2011 er toch uit als een bonbon met likeur vulling en een gouden strikje erom heen!”

Voor de shooterfan is er namelijk een hoop moois in dit nieuwe jaar met titels als Crysis 2, Battlefield en Bulletstorm. Het is echter opmerkelijk dat al deze titels van Electronic Arts komen, die overduidelijk bezig is met een stevig pakket samen te stellen om de strijd aan te gaan met alle andere grote uitgevers die we kennen.

Tevens zien we een game uit misschien wel de meest indrukwekkende serie uit Nederland verschijnen, genaamd Killzone 3. Zijn voorganger had ons dagenlang achter de televisie gekluisterd en er zijn nog steeds gamers die nog dagelijks het schijfje in de zwarte toverdoos schuiven.

Het is echter nog maar de vraag of we aan al deze games toe gaan komen, want als LittleBigPlanet 2 net zo verslavend is als zijn voorganger zijn we over twee jaar nog niet klaar met het maken van levels. Dit baart mij toch wel enige zorgen, maar we laten het allemaal wel over ons heenkomen.

Tot slot kijk ik het meeste uit naar mijn jeugdheld, namelijk de enige echte Duke Nukem. Jarenlang hebben we gewacht, gehoopt en stiekem een beetje gehuild toen we niets van deze opgepompte ‘space marine’ hoorde. 2011 wordt echter het jaar dat Duke Nukem met ondersteuning van Gearbox naar de consoles komt om zijn vijanden er eens flink van langs te geven.

Er is voor de shooterfan dus genoeg om naar uit te kijken in het nieuwe jaar en menig van jullie zal ik waarschijnlijk wel een keer zien langskomen als ik weer mijn magazijn leeg pomp op een groepje vijanden. Bij deze wens ik jullie dus een gelukkig nieuw jaar en ik hoop jullie dit jaar allemaal online terug te zien.

Jeroen Daemen – Moderator

Mijn vooruitzicht voor 2011 is nogal neutraal. Ik ben waarschijnlijk redelijk verschillend van de meeste gebruikers hier. Ik heb mijn PlayStation 3 namelijk vooral gekocht voor één game: Gran Turismo 5. De eerste game die ik voor mijn apparaatje kocht was dan ook Gran Turismo Prologue. Deze viel eerlijk gezegd een beetje tegen, maar goed, ik wachtte geduldig af op Gran Turismo 5. Ondertussen hield ik mij zoet met games als Call of Duty en Split/Second. Iedereen weet dat dit jaar Gran Turismo 5 is uitgekomen. Dit betekend ook dat ik deze game heel snel gehaald heb en ben gaan spelen. Voor mij zal 2011 dan ook vooral in het teken staan van Gran Turismo 5. Wellicht dat ik nog eens een tafeltje koop/maak voor mijn racestuur, maar vooralsnog gaat het me goed af met de joystick.

“2011 zal weer het jaar van Sony worden”

Ik heb dan ook geen andere verwachtingen voor 2011, games als LittleBigPlanet 2 laten mij koud. Er is wel één shooter die ik graag zou willen zien in 2011, namelijk Battlefield 3. Net als bij Gran Turismo speel ik deze game al jaren. Gran Turismo had ik op de PSX al. Battlefield had ik al vanaf de eerste versie (1942). Echter zal ik deze game niet op een PlayStation 3 gaan spelen. Shooters horen mijns inziens niet op een console maar op een computer. Een muis blijft een vereiste. Ik heb mezelf leren vliegen met de muis in Battlefield 2, en kan niet wachten om dit weer te laten zien in Battlefield 3.

Gewoon knallen en gaan, dat is mijn motto voor 2011. Zowel voor Gran Turismo 5 & Battlefield 3 als voor PS3-Sense!

Thijs Hulscher – Moderator

Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed welke games er allemaal gaan uitkomen in 2011. Eén van de games waarvan ik wel weet dat hij in 2011 uitkomt is LittleBigPlanet 2. Ik heb LittleBigPlanet 1 helemaal stuk gespeeld (en dat doe ik nog steeds). LittleBigPlanet 2 gaat nog veel beter worden dan het vorige deel. Grafisch ziet de game er een stuk mooier uit maar er zijn ook talloze functies bij gekomen! Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende power-ups bij gekomen. Waar je in deel 1 alleen maar de Paintinator had krijg je in het 2de deel een grappling hook, een creatinator en de grabbinators. Maar er komen nog veel meer vette nieuwe dingen in deel 2. Ik ben erg benieuwd naar wat mensen allemaal zullen creëren online en van wat ik al gezien heb in de LittleBigPlanet 2 bèta voorspeld dat heel veel goeds!

Een andere game waar ik naar uitkijk is Mass Effect 2. Ik was in eerste instantie niet zo’n fan van de serie maar na de demo gespeeld te hebben ben ik overtuigd. Wat een geweldige game. Wat me vooral aantrekt is het verhaal en de mogelijkheid om hier op invloed uit te oefen door de manier hoe je het speelt en wat voor keuzes je maakt in dialogen. Het is enorm spijtig dat het eerste deel niet naar de PlayStation komt.

In 2011 zou ik graag willen zien dat Sony wat meer applicaties lanceert, zoals Mubi bijvoorbeeld. De PlayStation 3 is natuurlijk veel meer dan een game console en met wat meer applicaties kan Sony dat echt verwezenlijken. Het is te hopen dat de hackers daar niet eerder aan toe komen dan Sony zelf.

Ik wens iedereen veel plezier in 2011 met de fantastische console van Sony, de PlayStation 3. Zie jullie op PSN!

 1.    1562 XP
  dikked's avatar

  heel leuk om dit te lezen xD
  kan niet w8ten op deel 2

 2.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Ok beetje vage special, maar toch grappig. :/

 3. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @Vinyl Vonna: Wat is er vaag aan?

 4.    551 XP
  Tjoe's avatar

  Leuk om eens te lezen wat de redactie zoal bezig houd op game gebied.
  Goede special.

 5.    551 XP
  Tjoe's avatar

  Wel jammer dat iedereen homefront is vergeten te noemen. 😉

 6. Anoniem -   
  Sander's avatar

  Jammer dat niemand Assasins Creed 3 zegt ! ;s
  Vetste serie ooit, Assasins Creed (L).
  Nouja misschien in deel twee van deze special. Ik ben nog even zoet met Brotherhood!

 7.    161 XP
  madcat's avatar

  Grappig eigenlijk hoe meningen kunnen verschillen, ik speelde ook de demo van Mass Effect 2 en vond het werkelijk geen zak aan 🙂

 8.    250 XP
  Vikash-Stylin's avatar

  De tweede week van het jaar komt meteen één van mijn meest geanticipeerde titels van het jaar uit: Mass Effect 2. Ik wist dat de game de nodige ophef veroorzaakte in Xbox land, maar PS3 junk die ik ben wijde er weinig aandacht aan, maar na de demo gespeeld te hebben…Oei oei oei wat ben ik blij dat EA besloten heeft om deze titel naar de PS3 te porten.

  @ Florian

  2 zielen 1 gedachte

 9.    344 XP
  Galaick's avatar

  @Sander
  Die is dan ook nog niet officieel aangekondigd voor dit jaar! Misschien komt ie wel in 2012