Review: Lapis x Labyrinth – In Lapis x Labyrinth schieten acht personen een dorp te hulp dat in de problemen zit. Deze plaats was heel erg populair, omdat het als ingang fungeerde voor ‘The Golden Forest’. Dit is een groot doolhof waar aan het eind een grote beloning wacht in de vorm van een gouden boom. Er kwamen altijd heel veel avonturiers op af, maar aangezien uiteindelijk niemand de rijkdom vond die beloofd werd, nam het bezoek zienderogen af. Dit met het gevolg dat het dorp vergeten lijkt te worden en uiteindelijk zal ophouden te bestaan. Om dat te voorkomen is het enige wat hier aan gedaan kan worden het doolhof betreden om zo te bewijzen dat de gouden boom wel degelijk bestaat.

Het ultieme team

Lapis x Labyrinth wordt omschreven als een ‘dungeon diving action RPG’, maar dit maakt niet goed duidelijk wat je van de game kan verwachten. De game is het beste te vergelijken met een dungeon crawler á la Diablo, maar dan in 2D. In elk level kom je in een doolhof terecht waar het de bedoeling is om de uitgang te vinden. Je beschikt over een team van maximaal vier personen en die bestuur je allemaal tegelijk. Je stapelt deze personages namelijk op elkaar en alleen degene die onderop zit kan aanvallen en schade oplopen. Wel kan je continu wisselen tussen deze personages wat een strategische laag aan de op zich simpele hack ’n slash gameplay toevoegt. Je hebt de keuze uit in totaal acht verschillende vechters die elk hun sterke en zwakke punten hebben, dus door deze goed te combineren stel je het ultieme team samen.

De automatische piloot uitzetten

De besturing van de game vraagt wel om enige gewenning. Dit komt doordat het springen onder het rondje zit en niet onder het kruisje. Die gebruik je weer om aan te vallen. Gezien we gewend zijn dat juist springen onder kruisje zit, zal het wennen zijn vanwege automatisme. Als je het eenmaal gewend bent, dan schotelt Lapis x Labyrinth je een goede ervaring voor met vette actie en een leuke grafische stijl. De bewegingen die je tot je beschikking hebt zorgen in combinatie met de effecten die hiermee gepaard gaan voor een mooi schouwspel. Wel wil de game af en toe wat doorslaan en verschijnt er teveel op het scherm waardoor je het overzicht totaal kwijtraakt, wat een beetje onhandig is.

Aanvallen!

Het vechten zelf werkt voor de rest prima en het staat je niet in de weg om van de game te genieten. Dit komt mede doordat je aardig wat mogelijkheden hebt voor offensieve bewegingen. Je kan dus met het kruisje aanvallen en je hebt een knop voor speciale bewegingen, die je in combinatie met de analoge stick gebruikt voor vier van dit soort aanvallen. Tevens heb je een teamaanval die erg krachtig is waar iedereen in je gezelschap aan meedoet. Dit soort aanvallen zijn stuk voor stuk zeer bevredigend. Hetzelfde kan gezegd worden over de constante beloningen die je krijgt. Zowel tijdens als na elk level kan je kisten ontgrendelen die je nieuwe wapens of items geven. Je kan deze niet altijd direct gebruiken, want elk wapen heeft een aantal punten. Het is van belang om goed te wikken en wegen, want je mag als team niet over een bepaald puntenaantal heen gaan.

blank

Meer van hetzelfde

Als je eenmaal vordert in de game, dan loop je toch tegen een aantal dingen aan die het geheel wat in de weg zitten. De grootste boosdoener is de repetitieve insteek van de missies, want in elk level moet je de uitgang zien te vinden en dat binnen een bepaalde tijd. Is de tijd om, dan komt er een geest achter je aan die je niet kan verslaan. Wel kan deze geest jou in één slag doden. Waar het op neer komt is dat je binnen een paar seconden bij de uitgang moet zijn als de tijd om is, anders zul je opnieuw moeten beginnen. Verder is het leuk dat je kan levelen, maar voor ieder level moet je een bepaald niveau hebben. Hoe verder je komt, hoe hoger dit moet zijn. Dit zorgt er regelmatig voor dat je moet grinden door eerdere levels te spelen, omdat je niet van het niveau bent dat wordt gevraagd om verder te komen in het avontuur. Lapis x Labyrinth is dan ook het beste te spelen in korte speelsessies, doordat de vette actie dan de boventoon voert.

Conclusie

Lapis x Labyrinth is een leuke 2D dungeon crawler die vette actie voorschotelt. Er zijn genoeg bewegingen om aan te vallen en je wordt constant beloond met nieuwe loot. Tevens kent de game een extra strategische lading doordat je een team bestuurt en je niet alle wapens die je vindt direct kan gebruiken. Het spel verliest punten door repetitieve missies en het feit dat je regelmatig moet grinden, wat op den duur ook weer eentonig wordt. Dit zorgt er voor dat de game in langere speelsessies zijn kracht verliest. Het beste kan je Lapis x Labyrinth dus in kortere periodes spelen, want dan overheerst de vette actie.

Pluspunten

  • Vette actie
  • Leuke grafische stijl
  • Je wordt constant beloond
  • Strategische lading doordat je een team bestuurt en wapens punten kosten

Minpunten

  • Repetitieve missies maken langere speelsessies eentonig
  • Indeling knoppen heel erg wennen
  • Regelmatig grinden
  • Je raakt soms het overzicht kwijt

7.5