Lootboxes. Misschien wel het meest controversiële onderdeel van de hedendaagse gamewereld. Voor degenen die het niet kennen: je betaalt echt geld om virtuele dozen te kopen waarin dan enkele (cosmetische) items zitten die je kan gebruiken om je personage in de game wat op te fleuren. Heb je niet gekregen wat je precies wilde? Pech! Koop nieuwe dozen en hopelijk heb je de volgende keer meer geluk. Het concept is simpel, maar kan oh zo verslavend -en soms frustrerend- werken.

Toch hebben vele grote games de laatste jaren ervoor gekozen dit systeem te implementeren, denk hierbij aan Star Wars: Battlefront II, Overwatch en Fortnite. Tot groot ongenoegen van de fans welteverstaan. Star Wars: Battlefront II kreeg zo bijvoorbeeld bakken kritiek voor het verstoppen van de beste personages in lootboxes, maar ook Call of Duty: Black Ops 4 maakte onlangs een wel erg controversiële zet hieromtrent.

De kwestie werd uiteindelijk zo controversieel dat er op een hoger niveau werd gespeculeerd of het gebruik van lootboxes al dan niet onder de noemer gok- en kansspelen zou moeten vallen. Zo werd een tijd geleden in België bijvoorbeeld het gebruik van lootboxes bestempeld als ongereguleerd gokken, waardoor games zoals FIFA en Overwatch geen lootboxes meer ondersteunen voor Belgische spelers.

Nu is ook in het Verenigd Koninkrijk dit onderwerp weer ter sprake gekomen. Tijdens een sessie op het Britse parlement met het “Digital, Culture, Media, and Sport Committee” waren afgevaardigden van zowel EA als Epic Games aanwezig om het gebruik van lootboxes in games te verdedigen. Kerry Hopkins van EA had hierbij het volgende te zeggen:

“We do agree with the UK gambling commission, the Australian gambling commission, and many other gambling commissions that they aren’t gambling, and we also disagree that there’s evidence that shows it leads to gambling. Instead, we think it’s like many other products that people enjoy in a healthy way, and like the element of surprise.”

Ter verduidelijking, lootboxes zouden volgens Hopkins geen gokspelen zijn en zouden bovendien ook niet aanzetten tot gokken. Het zijn eerder verrassingen, die op een gezonde manier gesmaakt worden door de spelers. Ze haalde hierbij het argument aan dat zulke verrassingssystemen al veel langer de ronde doen, zoals bij de bekende Kinder Surprise chocolade eieren. Of chocolade en videogames zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden laten we hierbij even in het midden.

Hoe het ook zij, de Britse commissie van gokspelen neemt een eerder vijandige houding aan tegenover lootboxes. De geïnteresseerden kunnen de volledige sessie via deze link bekijken.