Review: Irony Curtain: From Matryoshka with Love – Als je een indiegame aanschaft, dan weet je dat je niet dezelfde kwaliteit kan verwachten van een Triple-A titel. Kleine ontwikkelaars hebben veelal simpelweg het geld en de mankracht niet om alle aspecten van een nieuw spel tot in de puntjes uit te werken. Maar zo nu en dan komt het eens voor dat een indie-ontwikkelaar wel een ervaring voorschotelt die zich kan meten aan een titel van de ‘grote jongens’. Irony Curtain: From Matryoshka with Love is zo’n titel.

Op alle vlakken

Een hoge productiewaarde wordt dus vaak geassocieerd met Triple-A games, maar Irony Curtain is daar echt een uitzondering op. Het is duidelijk dat Artifex Mundi heel veel aandacht aan de game besteed heeft, want dat is op alle vlakken te zien. Allereerst ziet Irony Curtain er goed uit. Er wordt gebruik gemaakt van tekenfilm-achtige graphics en die zijn haarscherp en gedetailleerd. Tevens is er ook goed nagedacht over de verschillende personages en hoewel de hoofdrolspeler er vrij generiek uitziet – wat ook de bedoeling is, want dit past bij het verhaal – zijn de figuren die je tijdens het avontuur tegenkomt allesbehalve dat.

Positieve invloed

Wat de ervaring ook positief weet te beïnvloeden is de prima voice-acting. Dit laat niet alleen de verschillende personages goed tot leven komen, het zorgt er tevens voor dat de vele leuke grappen die aanwezig zijn goed tot hun recht komen. De game gaat over een westerling die communisme als de ideale leefwijze ziet en hier wordt flink de draak mee gestoken. De Poolse ontwikkelaar heeft dus ook op dit vlak goed werk afgeleverd. Je kan in principe weinig doen met een point-and-click titel, dus humor die aanslaat is een prima middel om je te doen onderscheiden.

Doet wat het moet doen

Voor de rest schotelt Irony Curtain je precies voor wat je verwacht van een point-and-click avontuur. Je loopt dus door verschillende omgevingen en je kan interactie hebben met verschillende personen en objecten. En door puzzels op te lossen kom je verder in het verhaal, dat goed vertier oplevert. De vele puzzels die in Irony Curtain zitten zijn over het algemeen prima, maar heel af en toe blijft de game net even teveel in een scène/puzzel steken. Het wordt dan te lang uitgesmeerd en daardoor verliest het aan kracht. Dit gebeurt gelukkig niet veel, maar het valt wel op als het voorkomt, puur omdat de game voor de rest op dit vlak wel goed in elkaar steekt.

blank

Schijn bedriegt

Er lijkt dus vrij weinig mis te zijn met Irony Curtain: From Matryoshka with Love, maar dat is helaas niet helemaal het geval. Er is één onderdeel wat niet lekker uit de verf komt en dat is het selecteren van interactiemogelijkheden. Deze worden namelijk getoond in de vorm van een vierpuntsdruktoets. Je gaat er dan ook van uit dat je de verschillende mogelijkheden kan selecteren door links, rechts, boven of onder in te drukken, maar dat is niet zo. Dit doe je door alleen links of rechts te bewegen met je analoge stick. Je zal hier heel langzaam aan wennen, doordat de weergave je op het verkeerde been zet.

Conclusie

Ben je op zoek naar een leuke point-and-click titel, dan is Irony Curtain: From Matryoshka with Love precies wat je zoekt. De ontwikkelaar heeft heel veel aandacht aan de game besteed en dat is op alle vlakken terug te zien. Audiovisueel zit het prima in elkaar, het verhaal is goed en de grappen die aanwezig zijn bereiken negen van de tien keer hun doel. Het enige wat de game wat in de weg zit is het selecteren van de interactiemogelijkheden en dat sommige scènes net even te lang worden uitgesmeerd. Gelukkig zijn dit maar kleine smetjes op een voor de rest vlekkeloze game.

Pluspunten

  • Audiovisueel prima voor elkaar
  • Leuke grappen
  • Goed verhaal
  • Grappige personages

Minpunten

  • Selecteren interactiemogelijkheden niet intuïtief
  • Sommige scènes worden net even te lang uitgesmeerd

8.5