Dat de PS Vita niet meer geproduceerd wordt door Sony Interactive Entertainment was al verdrietig nieuws, maar het afscheid van het platform zet zich nu in rap tempo voort. Waar Japanse ontwikkelaars nog wel ondersteuning boden voor de PS Vita en met enige regelmaat nieuwe games uitbrachten, zelfs tot na het einde van de productie, lijkt ook dat binnenkort te eindigen. Logisch ook, want de Nintendo Switch is inmiddels een platform geworden waar de aandacht naar toe is geschoven voor handheld games, vooral in Japan. Met de komst van de Nintendo Switch Lite zal dit alleen maar meer gaan worden en dus lijkt Sony een moeilijke beslissing te hebben genomen.

Het is inmiddels al niet meer mogelijk PS Vita games uit te brengen op de daarvoor bestemde cartridges, dit kan alleen nog digitaal, maar ook daar komt nu een einde aan. Sony gaf eerder al aan de ondersteuning te gaan stoppen in 2020, maar dit betekent achteraf wellicht ook dat er geen games meer uitgebracht kunnen worden voor de handheld. We spreken nog niet van volledige zekerheid, want er is slechts één ontwikkelaar geweest die meldt dit bericht te hebben gekregen Sony.

Via een Kickstarter-update zeggen zij via hun publisher dashboard van Sony te horen hebben gekregen dat ze hun game nog net op tijd in kunnen dienen alvorens Sony het aannemen van nieuwe games stopt. Een andere ontwikkelaar spreekt dit echter weer tegen en zegt dat zij niets in hun dashboard zien, maar dat kan op hun beurt weer liggen aan het gegeven dat er bij hun geen releases in het verschiet liggen.

For those wondering about the Vita release, as far as we are aware, everything is still good and set in stone for the release; we may be cutting it close, but we still – according to what we have access to on our dev/publisher dashboard with Sony – are going to make the cut-off. We might be the last game ever released on Vita!

Het is dus niet helemaal duidelijk of er daadwerkelijk een deadline is tot wanneer je nieuwe PS Vita games in kunt dienen, maar als we Sony’s eerdere communicatie mogen geloven gaat het jaar 2020 de boeken in als het laatste jaar van de PS Vita.