Review Hauppauge HD PVR – Hauppauge brengt al jaren degelijke producten op de markt voor Media Center’s en Home Theater PC’s. Inmiddels heeft Hauppauge de HD PVR op de markt gebracht die het mogelijk maakt om digitale opnames te maken van analoge HD content. Met dit apparaat kun je niet alleen je favoriete tv show’s opnemen maar ook de gameplay van onze geliefde console. Of dit stukje hardware het prijskaartje waard is lees je natuurlijk in deze review!

Wat je krijgt

In de doos vinden we de volgende spullen:

  • HD-PVR
  • Component / Composiet kabels
  • IR Blaster
  • USB Kabel
  • Afstandsbediening (incl 2x AAA batterijen)
  • Stroomkabel
  • CD met software

De HD-PVR weegt bijna niks. Op de voorkant van het apparaat vinden we de S-Video in, composiet video in en audio in. Dit is vooral gericht op apparaten zoals camcorders die niet continu aangesloten zijn aan de HD-PVR. Achterop het apparaat vindt je de rest waar het apparaat mee uitgerust is. Zo vinden we op de onderste rij de audio in, component video in, optisch audio uit/in, IR Blaster uit, USB en de stroomtoevoer. Daarnaast vinden we op de bovenste rij de bijbehorende audio uit en component video uit.

Wat je ermee doet

Om het beeld van je PlayStation 3 op te nemen heb je een aantal dingen nodig. Zo sluit je de HD-PVR met de helaas vrij korte bijgeleverde USB kabel aan op je computer. Je verbind het apparaat via een component kabel aan je PlayStation 3 en met nog een component kabel aan je TV. Dit betekent meteen dat je een component kabel te weinig krijgt geleverd en je deze er dus zelf bij zal moeten kopen. Het is mogelijk om tot 1080i op te nemen en we kunnen gerust stellen dat we ook op 720p perfecte beelden krijgen. HDMI  is helaas geen optie, dus opnemen in 1080p is niet mogelijk.

De meegeleverde software is vrij snel geïnstalleerd en na het downloaden van de laatste drivers kun je direct aan de slag. Bij het openen van de TotalMedia Extreme software krijgen we een aantal opties. Je kunt hier opnemen, dvd’s maken, video afspelen en extra toepassingen. Bij het eerste menu kun je een nieuwe opname starten en een aantal opties wijzigen zoals de snelheid, audioinstellingen, kwaliteit, bitrates, etc. De maat van de opname wordt apart genoeg via je tv ingesteld, dus als je de PS3 op 720p zet zal je ook in 720p opnemen. Omdat alle beelden live tijdens het opnemen bewerkt wordt zie je op je PC scherm een kleine vertraging in de opname, maar dit heeft geen negatief effect op de opname zelf.

De opnames van je PS3 gameplay zullen in het M2TS formaat opgeslagen worden. Hier kan de gemiddelde videobewerkingssoftware prima mee overweg, maar het is dus wel zaak dat je enige kennis hebt van het bewerken van video’s. Hiernaast kun je in de software ook een DVD creeren waarbij je zelf de achtergrond, menu’s en submenu’s in kunt delen en aan kunt passen. Op deze manier kun je wel DVD’s of blu-ray’s maken die afspeelbaar zijn in de gemiddelde speler.

Wat verder nog interessant is om te vermelden en waarbij wij duidelijk zien dat het concept zich uitbreidt is dat er meerdere software pakketten ondersteund worden door de Hauppauge HD-PVR. Zo kun je het ook gebruiken met bijvoorbeeld Windows Media Center.

Conclusie

Aangezien de Hauppauge het analoge gat opvult is dit uiteindelijk een prima apparaat. Ondanks dat het voor het opnemen van TV shows makkelijker is om een USB TV stick in je pc te stoppen biedt de HD-PVR prima functionaliteiten voor het opnemen van je PlayStation 3 gameplay. Het is jammer dat het niet mogelijk is om in 1080p op te nemen en het feit dat je voor het opnemen op je PlayStation 3 nog een extra kabel moet kopen is ook een domper. Met een prijskaartje van tegen de 200 euro is het niet voor iedereen weggelegd maar voor diegene die een passie heeft voor het opnemen van gameplay video’s is dit op het moment van schrijven de ideale uitkomst.