Review: Turtle Beach Ear Force Recon Spark – Turtle Beach heeft weer een nieuwe headset op de markt gebracht en het gaat hier om de Ear Force Recon Spark, een headset die een prijskaartje van €49,99 kent. Het is een headset die heel simpel van aard is, weinig poespas kent en overduidelijk als instapmodel dient. Wij kregen de headset opgestuurd en zoals we wel vaker doen hebben we ook deze aan een test onderworpen. Turtle Beach is over het algemeen kwaliteit en met de schappelijke prijs kan het best interessant zijn voor de nieuwkomer of jongere gamer die niet zo’n grote portemonnee heeft. Maar is deze headset ook van degelijke kwaliteit en zit het überhaupt comfortabel?

Plug & play

De Ear Force Recon Spark haal je uit de doos en stop je met de mini-jack kabel in de daarvoor bedoelde aansluiting van je controller. De headset werkt direct en kent dus een uitermate hoog plug & play gehalte. Dat komt het gebruikersgemak natuurlijk erg ten goede. De microfoon die bij de headset zit, zit vast aan de linker earcup en werkt aan de hand van een flip systeem waarmee je deze zo naar voren kunt halen en weer op kunt bergen als je niet langer aan het chatten bent. De beugel waar de microfoon inzit is echter opvallend kort, maar uit verschillende chattests is gebleken dat dat niet echt een probleem vormt.

De anderen hebben ons prima kunnen verstaan en dat is het. Een typisch geval van het doet wat het doen moet en dat blijkt ook wel uit de hardware matige functies. De headset kent namelijk één volumewiel en die bepaalt alle volume die via de speakers je oren ingepompt wordt. Als je een meer specifieke afstelling wilt hebben, dan zul je dat via de PlayStation 4 zelf moeten doen. Het is dus heel erg basic allemaal. Hetzelfde geldt in die zin ook voor de algehele audiokwaliteit. Die is gewoon helder en goed te noemen, maar nergens bijzonder of echt indrukwekkend. Als headset is het de meest simpele vorm die er te vinden is en dat is op zich prima.

Comfortabel, maar…

De headset is voorzien van twee prima earcups die je oren – mits ze niet te groot zijn – volledig omsluiten. Ze zijn echter niet 100% geluiddicht, want omgevingsgeluid zul je nog steeds horen, zij het erg zacht. De kussens op de earcups zijn prettig en zullen nooit gaan storen of drukkend aanvoelen, ook niet bij lange speelsessies. De hoofdband is ook voorzien van een soortgelijk schuimrubber, zodat het prettig op de bovenkant van je hoofd moet voelen. Bij deze headset is het echter erg dun en dat kan op den duur wat vervelend aan gaan voelen. Een halve centimeter meer schuim was welkom geweest, want dat was het comfort beter ten goede gekomen.

blank

Het is overigens een euvel dat we vaker zien bij headsets, dat alles comfortabel aanvoelt, behalve de hoofdband. Dat is natuurlijk wel erg variabel per individu, dus het kan zijn dat je er zelf veel minder last van zult hebben, omdat je bijvoorbeeld meer haar op je hoofd hebt. Desalniettemin willen we dit toch even aanstippen, maar neem in acht dat dit alleen kan optreden bij langer dan 2 uur non-stop gamen. Overigens is de headset daar (gamen) voornamelijk voor bedoeld, want de microfoon is niet afneembaar. Uiteraard kan je dan alsnog met de headset de deur uit, maar je zal het vast met me eens zijn dat een microfoon dan toch wat vreemd oogt, ook al zit deze ingeklapt.

Het gebruikte materiaal voor de headset op zichzelf is stevig plastic en het uitschuifsysteem om de juiste omvang te bepalen werkt als een trein. De headset voelt op zich ook erg robuust aan en kan absoluut tegen een stootje. Dat maakt deze headset – ook omwille van de prijs – wellicht een interessante optie voor bijvoorbeeld kinderen, die al snel wat ruwer met hardware omgaan. Toch kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat de headset bedoeld is voor vrouwen/meisjes, gezien de kleurstelling. Uiteraard, iedereen heeft zijn eigen smaak, maar wit met lavendel is in deze combinatie afschuwelijk. Had dan voor een neutrale kleurstelling gekozen, want dit is echt ontzettend lelijk. Goed, we hebben het normaal nooit over de kleurstelling en het is uitermate subjectief, maar toch wilden we het even aanhalen.

blank

Conclusie

De Turtle Beach Ear Force Recon Spark is een leuk model, niet vanwege de kleurstelling, maar vanwege de kwaliteit. De headset voelt robuust aan, is prettig en gemakkelijk in gebruik en zit comfortabel. De hoofdband kan echter wat vervelend gaan voelen bij lange speelsessies, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van jezelf. Weet in ieder geval dat dit op kan spelen bij langdurig gebruik. Verder is het wat onhandig dat de microfoon niet afneembaar is, want dat zou qua feature de prijs niet echt heel erg op mogen drijven. De audiokwaliteit is prima, maar verwacht niet de wereld en weet dat je balansinstellingen niet via de headset zelf kunt regelen, dat zul je via de PlayStation 4 moeten doen. Het is voor de veeleisende gamer niet interessant, voor de casual gamer of de wat jongere gamer die minder zorgvuldig met hardware omgaat is het daarentegen een prima keuze.

Pluspunten

  • Robuust
  • Prima geluid
  • Plug & play

Minpunten

  • Hoofdband kan wat vervelend gaan voelen
  • Microfoon is niet afneembaar

-