http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cfdf82d1f369.jpg

Onlangs verscheen er door Boris, bekend van Gamekings, een blog op Gamekings.tv waarin hij beweert dat het einde van de PS3 nabij is en dat het hem doet denken aan de laatste maanden van de Dreamcast. Dit allemaal vanwege het feit dat de ‘Root key’ van de PlayStation 3 onlangs is gevonden is en dus elk stuk software gesigneerd kan worden met Sony’s eigen digitale handtekening, de handtekening die het mogelijk maakt om een stuk software te starten op de PS3.

Aangezien de ‘Root key’ nu in handen is van mensen met compleet andere bedoelingen dan Sony zelf, krijgen we nu dus homebrew op de console. Homebrew maakte pas echt zijn opmars bij het grote publiek toen de PSP gehackt werd, massaal werden games gemaakt door gebruikers thuis, applicaties werden bedacht en zo kwamen ook de eerste ISO-loaders. Nu is het naar mijn idee vrij normaal om te zeggen dat PSP inmiddels zo goed als ‘dood’ is. Maar kwam dit door de ISO-loaders? Nee, absoluut niet. De komst van de iPod Touch, iPhone en de Android-telefoons met App-stores vol games en het feit dat mensen niet graag meerdere apparaten mee willen nemen, heeft hier meer aan bijgedragen. Natuurlijk waren de ISO-loaders niet van positieve invloed op de verkopen, maar het heeft PSP al zeker niet de afgrond in gegooid, dat hebben fabrikanten gedaan door met betere, interessantere en modernere oplossingen te komen. Sony heeft met de PSP gewoon niet genoeg geïnnoveerd.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d29de3732006.jpg

Terug naar de PlayStation 3, want waar staan we nu op het moment? De ‘Root key’ is gevonden, homebrew werkt op de allernieuwste en tevens laatste firmware, namelijk 3.55. Hiervoor is verder geen jailbreak nodig, maar dit werkt standaard out-of-the-box. Het enige wat je hoeft te doen is een normale USB-dataopslag te verbinden aan je PS3 (USB-sticks, memory cards, HDD’s etc.), de desbetreffende applicatie installeren en het is klaar voor gebruik. En Boris van Gamekings vertelde in zijn blog het volgende:

Boris, bekend van Gamekings:

Op dit ogenblik zijn er rond de 50 miljoen PlayStation 3’s verkocht die allemaal, zonder hardware-matige aanpassingen gekopieerde games kunnen afspelen. Het probleem is zo groot voor Sony omdat ze er eigenlijk niets meer aan kunnen doen.

Dit is dus, al dan wel gedeeltelijk, niet helemaal waar. Deze 50 miljoen PS3’s kunnen het moment inderdaad zonder hardware-matige aanpassingen gekopieerde games afspelen. Maar… dat is als je de firmware niet update en niet op het PlayStation Network gaat. En zonder PlayStation Network valt het ‘idee’ van een next-gen console al snel weg. Het probleem is dus lang niet zo erg als Boris doet vermoeden, Sony kan er namelijk wel degelijk wat aan doen.

Wanneer een hacker vlak na zijn succes roept ‘Sony kan dit nooit fixen’, moet je dit met een korrel zout nemen. We zijn nu een paar dagen verder en de adrenaline is een beetje afgezakt bij PS3-hackers Mathieulh, Geohot en RichDevX en dus kan er nu objectief gekeken worden naar wat er uiteindelijk behaalt is.

Men is op het ogenblik in staat om een custom firmware te maken en deze te signeren met Sony’s eigen handtekening, de ‘Root key’ maakt het mogelijk om deze zonder enkel probleem te installeren op de PlayStation 3. Maar, het feit dat dit op het moment van schrijven nog gewoon via systeemupdate kan, betekent niet dat dit altijd zo zal blijven. En dat is wat mensen nu denken, terwijl Sony alleen maar de USB-systeemupdate hoeft weg te halen in de volgende PS3-firmware en daar gaat de mogelijkheid al. De mensen die dus denken dat iedere PS3 die nu en later van de productielaan afkomt out-of-the-box illegale games kan spelen, hebben het mis.

Ik zocht Mathieulh op en heb een interessant gesprek met hem gehad over de ontwikkelingen van de gehackte PlayStation 3 en hoe de toekomst eruit zal zien. Mathieulh is verantwoordelijk voor het vinden van de ‘Root keys’ van de PSP en de AACS-keys van de PlayStation 3. Ook was hij degene die PSGroove gemaakt heeft, een open-source oplossing voor het jailbreaken van de PS3. Tevens heeft hij nog veel meer, zeg gerust een waslijst, aan hacks op zijn naam staan en is die samen met Geohot de grootste PS3-hacker, misschien wel groter. En toen ik hem vroeg, hoe ver is de PS3 eigenlijk heen qua hacking, vertelde hij mij iets interessants.

Mathieulh vertelde mij namelijk het volgende:

Sony CAN fix everything software wise, the only thing they can’t do is prevent you from soldering a nor flasher and replacing the content with your own firmware. So it’s not quite as pwned as the dreamcast is, we’ll see modchips soon i bet though. When the scene is moving, it doesn’t take long for the modchip makers to rip their work haha.

Wat hij me dus wist te vertellen is, dat custom firmware natuurlijk nog wel mogelijk blijft en dat dit ook altijd zo zal blijven, maar aangezien Sony het installeren kan patchen, dit op een andere manier moet. Je moet je PS3 straks dus modchippen wil je een custom firmware installeren, iets wat nog wel ingewikkelder is dan op de Xbox 360. Want solderen is wel even andere koek dan een SATA-drive aan je PC hangen. Want waar iedereen nu zo bang voor gaat zijn is dat straks alle games illegaal worden gedownload en de PS3 straks aan de galg hangt.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d29e7fa5987d.jpg

Dit allemaal omdat het straks voor een ieder een piece of cake zal zijn om een back-up te spelen. .Dit is dan naar mijn mening ook complete bullshit, het afspelen van een back-up op de PS3 is vele malen ingewikkelder dan op een Xbox 360, Nintendo Wii of welke console dan ook. En je wordt op de PS3 ook veel meer ontmoedigd omdat je geen PlayStation Network hebt en het ontzettend veel werk is.

Ten eerste heb je te maken met games van allemaal boven de 10GB, is een Blu-ray brander nog steeds vrij duur, zijn Blu-ray schijfjes niet te betalen en de ISO naar je PS3 verslepen? Dat werkt ook niet 1-2-3 out of the box, er is namelijk nog ontzettend veel voorwerk vereist om de ISO afspeelbaar te maken op jou PS3. Daarbij komt nog eens het feit dat PlayStation Network nog steeds niet werkt ondanks al die ‘Root keys’ die gevonden zijn, en ook al zouden ze het werkend krijgen, dan is dit binnen een paar dagen weer door Sony gepatched.

Mensen die dus denken dat hun PlayStation 3 straks geen games meer ontvangt omdat de verkopen van legale games compleet ingestort zijn, alsjeblieft maak je niet druk. Ten eerste heeft Sony het geluk dat de eerste insteek van Geohot, Mathieulh, RichDevX, failoverfl0w en alle anderen geen back-ups zijn maar homebrew. Er wordt zelfs gekeken naar een oplossing voor een kick-ass custom firmware zonder support van back-ups. Het is dan naar mijn mening ook wel safe om te zeggen dat de PS3 het minste gevaar loopt als het gaat om dalende verkoopcijfers van alle gehackte consoles die je op dit moment kun krijgen.