Sony Interactive Entertainment America heeft opnieuw aangegeven dat de PlayStation 4 in prijs kan gaan stijgen door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het bedrijf heeft al de handen in één geslagen met Nintendo en Microsoft en een brief gestuurd naar president Trump. Hierin melden de bedrijven dat de plannen van Trump uiteindelijk slecht zouden zijn voor de Amerikaanse consument, maar ook de economie van het land.

Sony CFO Hiroki Totoki zegt dat Sony de situatie nauwlettend in de gaten houdt, maar dat zij nog geen beslissing hebben gemaakt over hoe te anticiperen op de verhoging van de importtarieven op Chinese producten. “We believe, and therefore have told the U.S. government, that higher tariffs would ultimately damage the U.S. economy,” zegt Totoki.

Deze week hervatten de Verenigde Staten en China hun gesprekken over het handelsconflict en de huidige importbelasting van 25%, welke voorheen op 10% lag. Daarbij is Trump nu aan het dreigen om de tarieven uit te breiden naar een additionele $300 miljard aan Chinese export, waaronder PlayStation-consoles. Mochten de gesprekken in Beijing dus uitlopen op niets, dan is dit een sanctie die Trump wil gaan invoeren.

Om alvast voor te bereiden op het ergste hebben Microsoft, Sony en Nintendo al een deel van hun productie verplaatst naar Vietnam. Nieuwe Nintendo Switch-consoles worden bijvoorbeeld gedeeltelijk gemaakt in dat land en zullen later dit jaar met een ‘Made in Vietnam’ label in de winkels verschijnen.

Het is verder ook goed mogelijk, aangezien niet alle productie in één keer verplaatst kan worden, dat wanneer de nieuwe tarieven doorgaan, de prijzen van consoles omhoog gaan. Dit geldt voor nu dan alleen voor de PS4, maar straks ook voor de next-gen PS5 die in de VS uiteindelijk duurder kan worden dan bijvoorbeeld in Europa.