De PlayStation Portable, PSP voor de vrienden, is intussen al sinds 2014 niet meer in productie, maar eigenaars van bepaalde PSP-modellen konden hun exemplaar nog steeds laten repareren door Sony indien nodig. Daar komt binnenkort jammer genoeg verandering in, aangezien Sony heeft aangekondigd dat de officiële ondersteuning van dit model vanaf 30 september 2019 wordt stopgezet.

Dit is overigens niet het eerste PSP-model waarbij dit is gebeurd: ook de PSPGo en andere oudere modellen worden vandaag de dag niet meer aanvaard voor reparaties.

De PSP-3000 is al sinds oktober 2008 op de markt en verkocht indertijd wel goed. Dit model kreeg destijds een sterk verbeterd LCD-scherm met een breder kleurenspectrum, een vijfmaal hogere contrast ratio en een – toenmalige – vernieuwende techniek, die ervoor zorgde dat je het scherm van de handheld ook buitenshuis helder kon zien. Ook de toevoeging van een ingebouwde microfoon, een geliefde en vooral erg nuttige functie, gebeurde bij dit model voor het eerst.

De PSP-3000 was echter ook berucht voor de fameuze scanlines, oftewel strepen die op het scherm verschenen bij snel bewegende beelden in-game. Sony bevestigde dit probleem en verklaarde dit door te wijzen op een hardware probleem. Een fix voor het vervelende euvel is er nooit gekomen en zal er bijgevolg dus ook nooit komen…

Aan alle mooie liedjes komt een eind en nu lijkt ook het einde voor de PSP-3000 in zicht. De officiële ondersteuning mag dan misschien verdwijnen, maar onthoud: afscheid nemen bestaat niet!