Special: DOOM, DOOM II en DOOM 3 voor de PS4 – DOOM is een iconische franchise waarin later dit jaar een nieuw deel zal verschijnen. Dat is het tweede deel wat gemaakt is voor de huidige generatie consoles. De franchise bestaat echter uit meer games, het eerste deel verscheen immers al in 1993 en in 1994 verscheen diens opvolger. Daarna hebben we lang moeten wachten alvorens we ons aan een nieuw deel konden wagen. Pas in 2004 verscheen DOOM 3 voor onder andere de pc. Bezitters van een PlayStation 4 krijgen nu (opnieuw) de kans om met deze drie delen aan de slag te gaan. Recent verschenen DOOM, DOOM II en DOOM 3 namelijk onder meer voor de PS4. Wij doken er gelijk in en gaan je in deze Special er meer over vertellen.

Geen nieuw likje verf

Eerst concentreren we ons op de eerste twee DOOM games die oorspronkelijk kort na elkaar verschenen. Deze games zijn technisch gezien nagenoeg hetzelfde gebleven. Wie daarbij verwacht dat ze een nieuw likje verf hebben gekregen komt bedrogen uit. Audiovisueel gezien doen ze niks nieuws. De games lopen technisch gezien oké, maar je merkt dat ze op deze generatie consoles op een lage framerate draaien. Daarnaast is het onhandig en ook irritant dat wanneer je wil beginnen, je in-game een account moet aanmaken bij Bethesda om überhaupt te kunnen spelen. Zonder deze registratie krijg je domweg geen toegang tot de eerste twee DOOM games. Gelukkig heeft de uitgever inmiddels wel ingezien dat dit niet de bedoeling moet zijn, dus dit zal nog gecorrigeerd worden.

Eenmaal aan het spelen word je gelijk meegenomen in de actie. Daarbij klinkt de muziek heel opzwepend met een combinatie van gitaren met veel drum en bass. Wel valt op dat de in-game muziek zich iets trager afspeelt in vergelijking met het origineel. DOOM en DOOM II kennen beiden (nog steeds) een geniale opzet wat betreft de verschillende levels. In DOOM zijn al deze werelden opgedeeld in een aantal hoofdstukken. Het tweede deel pakt dit wat anders aan. Hier zijn de levels in een vaste volgorde op elkaar aangesloten. Wel is er een verschil in level design, in DOOM II wordt vaker gebruik gemaakt van grote en open velden.

Verder sluit DOOM II qua verhaal direct op zijn voorganger aan. Weer neem je als speler de rol aan van een anonieme soldaat die het aan de stok krijgt met veel demonen en anderen vijanden. DOOM II bevat ook wat meer verschillende wapens en meer verschillende demonen, wat het wat gevarieerder maakt. Daarnaast kent de tweede DOOM binnen de gameplay dezelfde beperkingen. Je kan als speler bijvoorbeeld niet omhoog of omlaag kijken en ook kan je niet springen. Verder is het jammer dat je enkel lokaal tegen elkaar kunt spelen en niet online.

Duidelijk andere koek

In DOOM 3 hoef je jezelf gelukkig niet te registreren bij Bethesda om te kunnen spelen. Het kan wel, maar het blijft optioneel. DOOM 3 kwam in 2004 uit en is technisch gezien heel duidelijk een vooruitgang. Dit deel zette destijds al een standaard neer als het aankomt op het renderen van objecten en meer. Tevens waren de lichteffecten in de game van een hoog niveau en dat geldt tot op zekere hoogte nog steeds. Je ziet overduidelijk het verschil, maar DOOM 3 weet desondanks heel knap de tand des tijds te doorstaan. Objecten, personages en vijanden worden nog steeds vrij scherp in beeld gebracht.

In combinatie met de lichteffecten overtuigt het geheel genoeg om je in de game te zuigen. De audio klinkt ook een stuk verfijnder en voegt wat toe aan de soms beklemmende sfeer. Wanneer je bijvoorbeeld in half donkere ruimtes komt, dan hoor je het geluid van het aan en uit flikkerende licht. Net als dat je monsters en demonen hoort grommen en over stalen constructies hoort kruipen. Dit zijn voorbeelden die bijdragen aan een spannende ervaring. Nog steeds krijg je te maken met veel actie, maar het tempo ligt hier beduidend een stukje lager dan in de eerste twee games.

Qua verhaal ligt het in lijn met de voorgaande delen, want je bent wederom die anonieme marinier die een basis op Mars te hulp moet schieten waar van alles is misgegaan. Ter plaatse aangekomen word je steeds verder naar beneden op pad gestuurd richting de ruimtelijke krochten van de hel. Gaandeweg je tocht kom je er achter wat er gruwelijk mis is gegaan en even zo gruwelijk zijn de kapot gereten lichamen en monsters die je tegenkomt. Het gevaar loert overal, ook op momenten dat je het soms niet verwacht.

Gedeeltelijk tevreden

Na het spelen van de eerste drie DOOM games zijn we gedeeltelijk tevreden. Met name DOOM en DOOM II bieden niet echt een meerwaarde. Ook audiovisueel gezien valt er wat op aan te merken. Zo is de framerate aan de lage kant en de in-game muziek speelt wat minder snel af. Twee punten die opvallen en hetzelfde geldt voor het weglaten van een online multiplayer, al kan je wel lokaal tegen elkaar spelen. Wel is het goed qua content in speelduur, want je hebt met deze twee games best een tijdje wat te doen, al raden we je deze twee delen alleen aan wanneer je graag retro-games speelt. Bij DOOM 3 ligt dat zeker anders. Aan deze versie kan je weliswaar ook zien dat er wat sleet op zit. Toch weet het op audiovisueel vlak vandaag de dag nog aardig mee te komen. De iets tragere opzet van het verhaal, wat meer neigt naar survival-horror, werkt (nog steeds) goed, wat het de moeite waard maakt. Mocht je de game nog niet eerder gespeeld hebben, dan raden we je zeker aan om DOOM 3 eens te proberen!